'Sen, Allah'a şükret Erdoğan'

  • 1.10.2012 00:00

 Ak Parti kongresine ilişkin söylenecek çok söz var şüphesiz. Lâkin kanaatimce dile getirilecek ilk söz, Ak Parti'nin bir Türkiye partisi olmaktan çok bölgenin lider siyasî güçlerinden birisi olduğu gerçeğinin bir kez daha sarih biçimde ortaya çıkmasıdır. Başbakan Erdoğan, sadece Türkiye'nin değil, Ortadoğu'nun liderlerinden birisidir.

Kongreyi izlerken sözlerine dikkat kesilinmesi gereken diğer üç lider kuşkusuz Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve Hamas lideri Halid Meşal'di. Bu üç ismin aynı platformda yan yana gelmesi bile Ortadoğu'da, Başbakan Erdoğan ve hükümetinin kurulmasına katkı sunduğu yeni bir bölgesel denklem olduğuna işaret etmeye yeterlidir. Ortadoğu coğrafyasında Kürtler, Araplar ve Türkler arasında tarihî bir buluşma gerçekleşiyor ve bu biraraya gelişin ana eksenini İslâm kardeşliği oluşturuyor. Gönül isterdi ki davet edilen Maliki de seyahat programını bahane ederek uzatılan eli geri çevirmeseydi ve ümmetin kadim halklarından birisi daha bu tablonun içinde temsil edilebilseydi... Zamanla bunun da gerçekleşebileceği ümidini taşıyarak devam edelim.

Mursi'yi dinlerken, Mısır'a ilk gittiğimde tecrübe ettiğim hisleri bir kez daha yaşadım. O günlerde Yeni Şafak'ta yine şöyle yazmıştım:

'Ümmet', özellikle modern dönemlerde fazlasıyla tartışılır hale geldi. Ümmetin kendisinden veya dertlerinden çok ümmet kavramının işlevselliği veya gerçekliği tartışmanın merkezine oturtuldu. 'Hayali bir cemaat olarak ümmet' diye burun kıvıranlara veya 'İslâmî bir hiper gerçeklik olarak ümmet' diye teori parçalayanlara rağmen Müslüman olanlar için, iradesini Allah'ın iradesine teslim edenler için 'bir ümmet' hep oldu. Çünkü cetvelle sınır çizen efendilerin Müslümanların elinden alamadığı yegâne değerlerden birisi ümmete olan inançtı. Ümmet inancı ve davası, bir Müslümanın yabancı bir ülkede karşılaştığı ve hiç tanımadığı birisinin Müslüman olduğunu öğrenmesiyle beraber hissettiği o 'fazla'da hep var oldu.

Kahire Üniversitesi'ndeki toplantılar sırasında dinlediğim konuşmalar boyunca sıklıkla oturduğum salona baktım. Tunus'tan, Libya'dan, Cezayir'den ve diğer pek çok İslâm ülkesinden gelen kardeşlerimle aynı salonda, benzer hissiyatlarla, aynı dertlerin üzerine eğiliyorduk. Artık surda bir gedik açılmıştı... Ümmetin birliği önündeki yapay sınırların koruyucusu olan diktatörler yıkıldıkça da kahpe rüzgarın nereden estiğinin önemi gittikçe azalacaktı. Mısır'dan bana kalan en önemli his ve belki de 'bilgi' buydu sanırım.'

Ak Parti kongresini takip ederken de, yıllardır ümmet bilincinden ulus-devlet bilincine indirgenmeye çalışılan bir ülkedeki Müslümanların, meşru siyaset yollarını zorlayarak açtıkları yolun sadece 11 yıl sonra bizi getirdiği noktaya bakarak şükrettim.

Mursi, Arap Baharı sürecinin hâlen devam ettiğinden ve Türkiye'nin bu husustaki desteğinin öneminden bahsediyordu. Barzani, silahlı yollardan hak arayışı döneminin artık sonuna gelindiğini, kardeşliğimizi tekrar inşa etmenin gerekli olduğunu dile getiriyordu. Ve Meşal... Bir hitabet dili olan Arapçanın tüm güzellikleriyle beraber salona ve gönüllerimize seslendi. Başbakan Erdoğan nezdinde Türkiyeli kardeşlerine yönelik çok önemli sözler sarf etti.

Ak Parti'yle beraber kendi baharımızı yaşadığımızı, Arap Baharı'nın da yeni başladığını duyurdu. Ki 'Arap Baharı tamamen Arap malıdır, Batının veya başkalarının bize sadaka olarak verdiği bir lütuf değildir' diyerek hiçbir hadiseyi Siyonistlerden ve Amerika'dan bağımsız yorumlayamayanlara selam göndermiş oldu.

Yüz yılı aşkın süredir birbirleriyle konuşma imkânı ellerinden alınmış, kaynakları gasp edilmiş, dilleri yozlaştırılmış, sesleri ya katledilerek ya sürülerek veya hapsedilerek bastırılmış, siyasî temsil alanından kovulmuş Mezopotamya'nın çocukları dün aynı çatı altında hasbihal etti. Hasan el Benna'dan Said Nursi'ye, Şeyh Said'den Şeyh Ahmed Yasin'e İslâm dünyasının büyüklerinin duaları sanırım kabul olmaya başlıyor.

Hamas lideri Meşal'in Başbakan Erdoğan'a samimi hitabını hatırlayarak bitirelim: 'Ey kardeşim Erdoğan, Allah'a şükret sana çok şey verdi ve sen buna layıksın. Dua et ki şanını daha da yüceltsin. Sen sadece bir Türk lider değilsin artık İslam aleminde de bir lidersin.'

Biz de Allah'a şükredelim sevgili okur; bir ümmet vardı, bir ümmet gene var oluyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums