Yerel seçimler, medya ve partilerin ‘kadın’ karnesi

  • 31.01.2014 00:00

 Geçmiş seçim dönemlerinde, kadın örgütleriyle başbakan arasında yaşanan tartışmalardan biri de “kota” meselesiydi. Kadın örgütleri, siyasete kadın katılım oranı epeyce yükselmiş ülkelerin uyguladıkları kota çeşitlerinden örnekler vererek, bu tarz bir uygulamanın Türkiye’de de yapılması için epeyce lobi ve kampanya çalışmaları yaptılar. Sayın Başbakan bu önerilere şiddetle karşı çıkarken ileri sürdüğü gerekçeler arasında, doğu ya da güney doğu illerinde bu kotayı doldurabilecek sayıda kadın adayı bulamayacakları iddiası da vardı. Gerçi kendisi AK Parti teşkilatı yönetim kademelerinde kadınların yer alabilmesi için kota benzeri uygulamalar getirdi ama kotaya karşı olumsuz söylemi, delikanlılık gereği değişmeden kaldı.

Bu arada, Serbestiyet yazışma grubumuzda arkadaşlarımı uzunca bir süredir,sitemizde yerel medyaya alaka göstermemiz ve böylece “merkez medya” denilen ve Türkiye’yi Ankara-İstanbul egemenliğine mahkûm eden anlayışı sarsmamız gerektiği konusunda taciz edip duruyorum. Bu hevesim sebebiyle de oturup, “yerel medya sitelerinde ne var ne yok” saikiyle 01 Adana’dan başlayıp, tek tek internette mevcut olan siteleri incelemeye çalışıyorum. İşte bu incelemelerimden birinde özellikle Adıyaman medyasında ilân kıvamında, kadın muhtar adaylarıyla  (hem de başörtülü) karşılaşınca başbakanın bu iddiasını hatırlamaktan kendimi alamadım ve bu haberleri sizlerle paylaşmak istedim. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Geylani Taş, Adıyaman’da dokuz kadın muhtar adayının bulunduğunu açıklamış ve bundan büyük bir memnuniyet duyduklarını da eklemiş. Başbakanımızın kulakları çınlasın, zira bu gün muhtar olmak için adaylığını koyan kadınlar, yarın da milletvekili olmak için gereken cesaret ve özgüveni göstereceklerdir.

adıyaman4

Hazır bu konuya girmişken, Türkiye’deki pek çok kadın kuruluşunun birlikteliğiyle oluşan Kadın Koalisyonu’nun 2014 karnesinden de bahsedeyim. Kadın Koalisyonu her seçim döneminde siyasi partileri izleyerek, belirlediği kriterler doğrultusunda değerlendirmeler yapıyor ve bunları “karne” şeklinde kamuoyuna duyuruyor. 20 Ocak günü yapılan açıklamada, o güne kadar açıklanan adaylara göre, toplam 2072 belediye başkan adayının yüzde 6′sının kadın, yüzde 94′ünün erkek olduğu ilan edildi. İzlenen partilere göre ayrıntılı durum ise şöyleydi:

AKP’de 81 belediye başkan adayının biri, yani yüzde 1.23’ü kadın.

CHP’de 745 belediye başkan adayının 31’i, yani yüzde 4.16’ü kadın

MHP’de 1064 belediye başkan adayının 12’si, yani yüzde 1.12’ü kadın

BDP’de 182 belediye başkan adayının 32’si, yani yüzde 17.58’ü kadın. 49 yerde gösterdiği kadın eşbaşkanla birlikte yüzde 44.50 oranında kadın.

Aradan geçen 10 günde pek çok yeni aday açıklandı, dolayısıyla bu oranlar kısmen değişti ancak yine de BDP’nin kadın katılımı konusunda epeyce önde gittiğini rahatlıkla söyleyebiliriz diye düşünüyorum.

Kadın Koalisyonu’nun karnesinde yer alan hususlardan biri de adaylık ücretleri ki, partiler bu konuda farklı kararlar uyguladılar. Son bir değerlendirme kriteri ise partilerin seçim genelgelerinde kadınlara ilişkin teşvik edici hususlar… Buna göre:

BDP: Teşkilatlarına, kadınlar için yüzde 40 kota ve eş başkanlık uygulamasını, belediye başkanlığına kadın kotası getirilen 23 yeri açıkladı. Kadına yönelik suç işlemişlerin ve 2003 yılında kamuoyuna açıkladığı çok eşliliği ret tavrı sonrası, çok eşlilerin adaylık başvurusunun kabul edilmeyeceğini bildirdi.

AKP: Teşkilatlarına, her üç meclis üyesi adayından birinin kadın olmasına dikkat edilmesini bildirdi.

CHP ve MHP genelgelerinde bu çerçevede bir bildirime rastlanmadı.

Kadın Koalisyonu, karnenin değerlendirme kısmına ise şöyle yazmış: “Ortada erkeklerin kentleri ele geçirme savaşlarından başka bir şey yok! 2014 yerel seçimlerinde siyasi partiler kadınları vitrinden bile dışladı.”

http://serbestiyet.com/yerel-secimler-medya-ve-partilerin-kadin-karnesi/

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (2)

  • Onur Dinçer
    Onur Dinçer
    13.02.2013 02:04

    Fetret devri filan yaşanmıyor. Sadece yavaş yavaş Türk etnik grubu Türkiyedeki diğer etnik gruplarla eşit statüye geliyor. Nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturmamız diğer etnik gruplardan üstün görülmemizi ve özel muamele görmemizi haklı çıkarmaz. Yaşasın Türkiye ve Türkiyelilik!

  • Ali Ceylan
    Ali Ceylan
    11.02.2013 11:21

    Belliki profösöre kızmışsınız.ama ne demek istediğinizi anlıyamadım.M.KEMAL karşıtlığı yazınızın anafikri olmalı.Bugünlerin modasına siz de uymuşsunuz.Bir milletin buhranlı devirleri olabilir.Ben Türk milletinin son 10 yıldır fetret devri yaşadığına inanıyorum.Sanki Türkiye Cumhuriyetini başkaları hatır için kuruverdi ; Herkeste öyle bir tavır hissediyorum. Oysa Türkiye Cumhuriyeti Kanla,İrfanla Kurulmuş bir devlettir.Milyonlarca Türk de ülkesi için kanını akıtmaya hazır dır.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums