Yavuz Baydar: Deneme tahtası yaptılar Türkiyeyi

Döndüler dolaştılar, siyaseti yazboz tahtasına çevirdiler.

Yavuz Baydar: Deneme tahtası yaptılar Türkiyeyi
27.06.2016 - 01:54
1726

 Döndüler dolaştılar, siyaseti yazboz tahtasına çevirdiler.

'Deneme-yanılma', Türkiye gibi kocaman, karmaşık bir ülkeyi yönetme aczinin alamet-i farikası oldu.

Karşılarına çıkan her problemi, halüsinasyonlar içinde yüzerken, akla en son gelecek tedbirlerle, 'Hadi deneyelim bakalım inşallah' sergüzeşti ile deniyor, ve habire yanılıyorlar.

Nasreddin Hoca misali habire 'göle maya çalmak' suretiyle dünyaya eğlence malzemesi haline gelmiş durumdalar.

Öyle bir acz hali ki bu, neresini çevirip baksanız cehalet, aymazlık, inat, basiretsizlik, ufuksuzluk fışkırıyor üstünüze başınıza.

'Üç kırmızı çizgimiz!' diye yeri göğü inlettiğimiz İsrail krizi, kapalı kapılar ardında gizli kapaklı bir anlaşma ile çözülecekmiş şimdi.

Kırmızı çizgileri kibirle yazmışlardı.

Şimdi bozmakla meşguller.

Duygu Güvenç'in dün Cumhuriyet'teki haber-analizine göre, 'Türkiye'nin Gazze ablukasını aşmayı hedeflediği kritik müzakerelerde Ankara'nın istediğinin olmadığı ifade ediliyor.'

Malumunuz İsrail Başbakanı Netanyahu, Obama'nın zorlamasıyla, o dönemki mevkidaşı Erdoğan'dan özür dilemiş, ama 'Gazze ambargosu ya kalkacak ya kalkacak!' cevabını almıştı.

Erdoğan bu çıkışını Türkiye kamuoyuna daha sonra gümbür gümbür pazarlamıştı, 'gerekirse sonsuza kadar!' şiarı altında.

Ama artık yazboz devrede olduğuna göre, bu geri adıma da bir mazeret bulunacak, ve sanki hiçbir şey olmamış gibi alaska dondurma misali tribünlere satışı pervasızca yapılacak.

Bu arada, Rus pilotunu öldürdüğü için bir ara kahraman mertebesine yükseltilen Alparslan Çelik, şimdi 'nasılsa' kaldırılan takipsizlik kararının ardından yargılanacak.

Bu ani gelişme de, Rusya ile ilişki tamiratını mecburi kılan 'yazboz' egzersizinin kimseleri şaşırtmayan parçası.

Bütün bu düzeltme hamlelerini olumlu karşılayanlar var tabii, çünkü çoğu 'Yapmayın etmeyin' diye yıllarca sağduyu sahilinden seslenip duranlar.

Ama bana sorarsanız aşırı iyi niyetli hepsi de.

İlerde yeni bir 'yazboz'un olmaması için ortada hiçbir garanti yok çünkü.

***

Yönetim sorumluluğunu beyin yerine omurilik soğanına bağlarsanız, herşey deneme tahtasına dönüşüyor.

TSK'ye kapsamlı yetki ve 'cezai muafiyet' tanıyan yasa değişikliği hakkında, AKP'nin ağır topu Mehmet Ali Şahin'in açıklamaları, iktidar partisinin akli sarkacının ne kadar tehlikeli bir şekilde bir duvardan öbürüne çarpar hale geldiğinin tescili.

''Biz Türkiye'yi daha da demokratikleştirebilmek için daha önce var olan, güvenlik güçlerimize verilmiş olan birtakım yetkileri geri almıştık. Şimdi terörle böylesine kapsamlı bir mücadele yaparken bu yetkilerin tekrar geri verilmesi zarureti doğdu” diyor ve içimizi şöyle rahatlatıyor (!):

“Bize ‘Siz demokrasiden geri adım atıyorsunuz' diyorlar. Evet biz bunu bilerek Türkiye'nin şartları bunu gerektirdiği için yapıyoruz. Türkiye'de terörle mücadele inşallah başarıya ulaşacak. Bu yetkileri tekrar geri alacağız. Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda daha önce atmış olduğumuz bu adımları yeniden atacağız.”

***

80 milyonluk ülkeyi yönetme işine dağda bayırda 'off-road safari' diye bakarsanız, işte böyle 'büyüklere masallar' anlatırsınız.

Hayalperestlik mi dersiniz, utanmazlık mı, artık bilemiyorum.

Güneydoğu yerle yeksan.

İnsanlık bacadan kaçmış.

En az 400 bin bölge sakini Kürt yerinden edilmiş.

Sadece son dört-beş günde 8 asker ocağına daha ateş düşmüş.

Son 11 ay içinde tam 564 subay-asker cenazesi kalkmış.

'Yetkileri geri alacaklar'mış.

Düpedüz dalga geçiyorlar.

***

AKP belli ki, haklı Filistin davasını kangrene çeviren İsrail'i de, Çeçenistan'ın başkenti Grozny'i yerle bir eden Rusya'yı da şimdi 'askeri çözüm'de ilham kaynağı, model ülkelerolarak görmeye başladı.

Bilin ki, her şeye uygulanan, ortada hak-hukuk-akıl bırakmayan bu yazboz düzeni, AKP'nin siyasi iflasının tescilidir.

Karaya oturmuş bir gemide sayıklıyorlar şimdi.

Deneyin bakalım, daha nerelere kadar yanılacaksınız.

ÖZGÜR DÜŞÜNCE

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums