Turgay Oğur: Şimdi anladık mı göz kadar gözlüğün de önemini

Küçük bir bujiteri tezgahını komple takmış takıştırmış iki genç kızın konuşmasına istemeden

Turgay Oğur: Şimdi anladık mı göz kadar gözlüğün de önemini
25.05.2016 - 01:22
1851

Küçük bir bujiteri tezgahını komple takmış takıştırmış iki genç kızın konuşmasına istemeden kulak misafiri olmuştum Nişantaşı dolmuşunda, yıllar önce. (Bu arada kamusal alanlarda birilerinin konuşmasına istemeden de kulak misafiri olmak ne kadar ayıp değil mi? Keşke bakmak istemediğinden gözlerini çevirmek kadar kolay olsaydı kulakları çevirmek.)

Ellerinde taşıdıkları test kitaplarından üniversiteye hazırlandıkları anlaşılıyordu bu iki genç kızın. Dudakları birbirine değdirmeden seri konuşabilme yarışmasında dereceye girecek yayvan bir Türkçeyle “Bu yıl üçüncü defa giricem sınava, birinci basamağı yine geçemezsem yurt dışına gidicem artık, yetti yani dershanelere döktüğüm para.” diye yakındı kızlardan biri. Arkadaşını dikkatle dinleyen ve baş hareketiyle tamamen hak verdiğini belli eden diğer kız yaklaşan tehlikeyi anladı ve patlattı: “İşte böyle böyle beyin göçü oluyoo ağbiii.”

İki ahmak kızın diyaloğunda bile bir hakikat var. Şöyle ya da böyle bir beyin göç ediyor. Biz, o kızcağız kadar tek adam rejimine doğru gittiğimizi fark edemeyebiliriz. Şu anda da “diktatörlük” diyen pek çok ama Erdoğan’ın şahsı ile sınırlı bir risk tanımı yapıyorlar ve belli etmeseler de demokrasinin tadını almış bir Türkiye’nin Esed Suriyesi olmayacağına inanıyor son kertede.

Bakın demokrasi yan gelip yatma yeri değildir. Amerika gibi bir demokrasi, çektiği bilim kurgu filmlerinin çoğunda tek adam rejimi kabusu görüyor. İtiraf edelim, Türkiye’nin tadına baktığı demokrasi de öyle damak çatlatan unutulmaz bir lezzet sayılmaz.

Üstüne üstlük Türkiye aşkın müreffeh bir ülke değil. Medeniyet yarışında geri kalan toplumlar için güç en kaba haliyle çekicidir. Bir toplumun güçle ilişkisini Allah tanımı üzerinden ölçebilirsiniz. Bizim camilerde Allah çok güçlü olduğu için sevilir. Dağları şak şak edebilen Allah makbuldür de; bayıltıcı güzellikte kokusuyla duvarları sarıp sarmalayan yasemin çiçeğinin sanatçısı olan Allah, bir avuç nurcunun dışında, pek kimsenin ilgi sahasına girmez. Zemin “Ankara Gücü”nün ebedi şampiyonluğu için uygundur yani.

Güç paylaşarak çoğalır aynı zamanda. Adalet ve zenginlik dağıtım işinin bir adamın iki dudağı arasında olmasında çıkarı olan insanlar çevrede etten duvar olur zaman içinde. El etek öpmekte beis görmeyenler, avuç açmayı gururuna yedirenler, rekabete dayanıksız olanlar. Halka halka insanlar oluşur çekirdeğin etrafında. Davutoğlu’nun kahvehane düzeyindeki Suriye bilgisini lütfen güncellesin herkes. Esed sadece bir avuç Nusayri’nin biricik başkanı değildi. Laik Sünnilerden, Ermeniler’den, Hristiyanlardan da onun iktidarından memnun olan gayet kalabalık bir kitle vardı. Eşit şartlarda çok partinin yarıştığı bir seçim olsa %49,5 oyu garanti Esed’in. Sadece çıkar için de değil, kötülük için de istenir bazen tek bir adam bizim buralarda. Şöyle ki: Meleklerden biri bizim köylerden birine inmiş. Kapısını çaldığı bir adama “Ey Allah’ın şanslı kulu, Allah’tan ne dilersen gerçekleşecek, komşuna da iki katı verilecek.” Adam tereddüt etmeden ellerini göğe kaldırmış. “Bir gözümü kör et Allahım.”

Olaylar gelişir. Tek adam güçlendikçe geri kalanda inisiyatif alma, irade gösterme, eleştirme becerileri körelir, çalıştırılmayan kas gibi işlevini yitirir hepsi. Bu aşamada zaten o tek adam yaşamsal hale gelir. “Ben sıkıldım, oynamıyorum artık” dese bile gitmesine izin verilmez.

Devasa heykelleri, meşrebine göre 10 insan boyu büyüklüğünde kartoneti dikilir. Sözleri esas duruşta dinlenir. Bu aşamadan sonra geğirse, kebapçının duvarına özlü söz olarak yazılır. Şimdi daha iyi anlıyoruz değil mi gözlükçülerin duvarında asılı olan “Göz kadar gözlük de önemlidir-K. Atatürk” levhasını? Öyle bir sözü de yok üstelik.
 
MEYDAN
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums