Gökhan Bacık: Normalleşme imkanı artık kalmadı

İster sosyolojik ister politik ister ekonomik olarak bakın artık Türkiye’de kısa vadedenormalleşme imkanıkalmamıştır.

Gökhan Bacık: Normalleşme imkanı artık kalmadı
9.10.2015 - 07:39
2004

 İster sosyolojik ister politik ister ekonomik olarak bakın artık Türkiye’de kısa vadedenormalleşme imkanıkalmamıştır.


Bazı siyasiler, “ortaya konuşup aslında bir şey söylemeyen” piyasa aktörleri, içi boş, bir gerçeğe dayanmayan “istikrar analizleri” yapıyorlar. Ancak maalesef bunların hiçbirini eldeki siyaset bilimi verileri ile desteklemek mümkün değil.

Tam aksine eldeki veriler Türkiye’deki politik-ekonomik-sosyolojik fırtınanın devam edeceğini hatta fırtınanın şiddetinin artacağını gösteriyor.
 
Normalleşmenin imkansızlığı
 
Normalleşmek demek tekrar medyanın özgürleşmesi demek. Normalleşmek demek tekrar ihalelerin adil dağıtılması demek. Normalleşmek demek mahkemelerin tekrar eski işleyişlerine dönmesi demek. Normalleşmek demek Türk dış politikasının tekrar daha sakin ve barışçı çizgiye dönmesi demek.

Artık bir süre bunları beklemek hayalciliktir. Neden? Çünkü bu alanlarda “olağanüstülüğü devam ettirecek” dinamikler üretildi. Bu dinamikler bir gecede iptal edilip yerine yenileri getirilemez.
O nedenle mesela “filan vakte kadar medya üzerindeki baskı kalkar” diye bekleyen hayal dünyasında yaşıyordur. “Devlet ve ekonomi arasındaki ilişki yoluna girer” diyen daha büyük hayal dünyasındayaşıyordur.

Türkiye’yi yönetenler dramatik hatalar yaptılar, dramatik kararlar aldılar. Bunlar “yurtdışına çıkış harcına zam yapmak” gibi kararlar değildir. Bu kararlar sonucu Türkiye’nin sosyolojisi, siyasal kurumlarısavruldu veya dönüştü.

Daha açık yazalım: “AKP, yüzde 50 oy alsa da” yahut seçimden sonra dünyanın en “uyumlu CHP-MHP koalisyonu” kurulsa da bundan sonra normalleşme kolay değildir.

Çünkü geçen dönem Türkiye’nin “üzerinde var olduğu sosyal ve siyasal yapıları” kalıcı biçimde yaralamış bazılarını sakat bırakmıştır.
 
Olağanüstülük daha da artar
 
Türkiye’de “olağanüstülük ile hayatta kalan bir siyasal rejim” inşa edilmiş haldedir. Bu siyasal yapı, normalleşmeyi artık kabul edemez.

AKP’nin içinde çok sayıda akıllı, vatansever, iyi niyetli insan var. Bunların çoğu eminim ki bir araya geldiğinde “bazı şeyler aşırı oldu, bu böyle gitmez, bir şeyler yapmak lazım” diyorlardır.

Ancak AKP’nin içindeki bu iyi niyetli aktörler bile artık normalleşmeyisağlayamayacak.

Çünkü “normalleşmeyi bitirenler”, taktik icabı geri adım atacaklar, yumuşak siyaset izleyecekler ancak ilk buldukları fırsatta yine kendi bildiklerini okuyacaklardır. O nedenle “planlı olarak, stratejik davranarak” Türkiye’de olağanüstü krizleri meydana getirenleri tasfiye etmek saf bir çocuk hayalidir.
 
Peki ne olacak?
 
Türkiye siyaseti artık “orta ve uzun vadeli bir uzlaşı” üretemez. Taktik icabı, zaman kazanmak için aktörler bir araya gelebilir, sakin bir üslup takınabilir. Ancak bu aktörler ilk fırsatta rakiplerini tasfiye etmek isteyecektir.

Dolayısıyla Türkiye’de yaşadığımız kriz “iki taraftan birinin tasfiye olmasına kadar” devam edebilir. Bir bakıma Türkiye kilitlenmiştirdenebilir.

Bir uzlaşı mümkün değilse kilitlenmiş siyasetin önünde üç ihtimal vardır: 1. Bir tarafın diğer tarafı siyaseten “yok etmesi”, 2. Bu kavganın ülkeyi yıkana kadar devam etmesi, 3. Dış bir faktörün kilidi açması.

Söyleyince kimse inanmak istemiyor ancak teorik olarak ülkemizdeki kriz, “Türkiye’yi bölecek, yıkacak kadarki aşamalara gidecek özellikler” taşıyor.

Bu arada dünyada “küçük bir dünya savaşı” yaşanıyor ve bölgemizin sınırları yeniden çiziliyor, biz “masada bile değiliz.”

Peki ne olacak? Geleceği görme imkanımız yok. Ancak normal ve olağan çıkışlar kalmadı ise her ülke kendi tarihsel, sosyolojik ve siyasal yapılarına göre “anormal çıkışlar” üretir. Büyük ihtimalle “Türkiye’ye bu çıkışı doğurtana kadar” kriz büyüyerek devam edecek.

Bugün

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums