Gökhan Bacık: Geçici hükümetin kalıcı mirası

Anayasa’nın 114. Maddesi’ne göre “Cumhurbaşkanı tarafından atanan” Başbakan Davutoğlu, mektupla değişik partilerden insanlara bakan olmayı teklif etti.

Gökhan Bacık: Geçici hükümetin kalıcı mirası
28.08.2015 - 21:19
2029

 Anayasa’nın 114. Maddesi’ne göre “Cumhurbaşkanı tarafından atanan” Başbakan Davutoğlu, mektupla değişik partilerden insanlara bakan olmayı teklif etti.


CHP ve MHP hükümette yer almayacağını önceden ilan ettiği için “bu partilerden kimlere teklif yapılacağı ve teklif alan kişilerin karşı cevabının ne olacağı” merakla bekleniyordu.

Hem Türkiye demokrasisi hem mevcut Anayasa boşluklarla dolu. Aslında demokratik estetik, teklif yapılacak kişilere bu teklifi iletmeden kendileri ile görüşülmesini gerektiriyor. Ancak öte yandan bu konudahukuksal bir zorlama da yok.

CHP ve MHP’de bu partilerin beyanlarına rağmen kimlere bakanlık teklifi gideceği dolayısıyla “siyasi bir taktik” haline geldi. Şöyle düşünün: “Partiniz hükümete girmeyeceğini beyan etti, üstelik geçici hükümete girmeyi ahlaki olarak yanlış buluyor. Tam bu durumda size teklif geliyor.” Doğal olarak hem partinizde hem kamuoyunda bazıları sizinle ilgili olumsuz bir algıya sahip olurlar.

Burada şeytan insanın aklına şu soruyu getiriyor: “Acaba AKP bazı isimlere teklifi kabul etmeyeceği halde yıpranması için mi bakanlık mektubu yazdı?” Mesela Meral Akşener’e bakanlık teklif etmek zaten MHP’de “çeşitli sorunlar” yaşayan kendisinin politik konumunu daha dazorlaştıracaktır.
Nitekim kendisine bakanlık teklifi yapılan Kenan Tanrıkulu “bu nasıl cürettir” diyerek MHP Genel Başkan Yardımcılığı koltuğunu bırakmak zorunda kaldı.
 
AKP-MHP çatlağı
 
Partisinin beyanına rağmen Tuğrul Türkeş’in bakanlık teklifini kabul etmesi AKP ve MHP arasında “uzun süreli bir siyasi güvensizlik” oluşturacaktır.

MHP bu hamleyi “doğrudan MHP’yi yıpratmak ve içten parçalamak” için yapılmış bir saldırı olarak görecektir.

AKP’nin seçimlere “HDP ile birlikte giriyor görüntüsünden” kurtulmak için Türkeş’i hükümete koyması yeterli olur mu? Bunu önümüzdeki iki aylık propaganda döneminde göreceğiz.

Ancak öte yandan “Türkeş olayı” şunu da belirginleştirdi: Kaybedilen Kürt oyları karşısında AKP’nin kısa vadeli siyasi stratejisi MHP tabanınıhedef almak. Doğal olarak MHP’nin buna ilk tavrı tabanını hem Erdoğan hem AKP karşısında “daha sert bir siyasi seviyeye” çekmek olacaktır. Açıkçası MHP ve AKP arasında uzun süre sonuçlarını hissettirecek siyasi bir gerilim kaçınılmazdır.

Çünkü Türkeş olayı arkasındaki amaç ne olursa olsun doğrudan Bahçeli için “kişisel bir saldırı” olarak görülecektir.
 
Olağanüstü alana geçiş
 
Öte yandan bütün bu olup bitenler aslında AKP’nin ne kadar zor durumda olduğunu gösteriyor. AKP olağan siyasi hamleleri tüketmiş ve siyaseten sürekli olağanüstü hamleler yapmak zorunda kalan bir parti görüntüsü veriyor.

Bir bakıma siyasetin olağan hamleleri AKP’yi “kesmiyor” ve bu parti sürekli olarak yüksek dozda olağandışılık ortaya koyuyor. O nedenle AKP’nin bundan sonraki her hamlesi olağanüstü olacaktır.

Ancak olağandışı alanı olağan hale getirme imkanı yoktur. Sürekli olağandışı hamleler ortaya koymak toplumu da yoracaktır. Olağan siyaset sizin için faydalı değilse zaten ortada bir kriz var demektir. Olağan sizi kurtarmıyorsa sürekli olağandışı şeyler yapmanın stresineteslim oluyorsunuzdur.

Bu arada şunu da not etmek gerekiyor. Partisinin muhalefetine rağmen başka bir partinin kurduğu hükümete katılan siyasetçi ile ilgili kamuoyu genel olarak olumsuz düşünür. Böyle olaylarda çoğu insan, içten içe “aferin bak devleti hükümetsiz bırakmadı” diye değil de “acaba bir şeye mi zorlandı” veya “siyasi beklenti için mi bu işi yaptı” diye düşünür.

Ancak bu aşamadan sonra Türkiye’de şapkadan değil tavşan, keman çalan kravatlı dinozor bile çıkabilir. Dün bir edebiyatçıdan duydum: “Elektrikler kesilince marketler yağmalanır. Türk siyasi hayatında elektrikler kesildi. Bundan sonra yağma olabilir.”

BUGÜN

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums