Murat Yetkin: Erdoğanın niyeti Kasımda seçim

HDP Milletvekili Celal Doğan, Cumhurbaşkanı Erdoğana "Seçim sonuçlarının koalisyon gösterdiğini söyledim" diyor. Peki, Erdoğan ne demiş?

Murat Yetkin: Erdoğanın niyeti Kasımda seçim
7.07.2015 - 09:54
1524

 Başlıktaki sözler Celal Doğan’a ait.

Celal Doğan kırk yıllık, görmüş geçirmiş bir siyasetçi.

Gaziantepspor başkanlığından, belediye başkanlığına dek yerel siyasetin her boyutunda hep varlığını gösterdi.

İlk defa 34 yaşında Gaziantep’ten CHP milletvekili olarak 1977’de girdiği Meclis’e 7 Haziran seçimlerinde HDP’den girdi.

***

Doğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Deniz Baykal’ınkinden farklı bir nedenden çıktı.

Öncelikle görüşmeyi kendisi istedi; belediye başkanlığı dönemlerinden tanışıyorlardı, siyasi yelpazenin iki ayrı ucunda olmalarına karşın arada defalarca görüşmüşlerdi.

“Görüşmenin faydalı olacağına inanıyorum” diye önce partisine, onların uygun bulmasıyla Erdoğan’a “şahsen” başvurdu.

***

Erdoğan kısa süre içinde randevu verdi ve 30 Haziran’da görüştüler.

Doğan’ın “endişelerini aktarmak” istediği iki konu vardı –aslında Nizip Çayı’na dökülen artıklardaki çevre felaketini de sayarsanız iki buçuk diyelim.

Birincisi, Türk ordusunun Suriye’ye girme ihtimaline karşı HDP’nin endişesi, diğeri de “siyasetin normalleşmesi”, yani koalisyon ve seçim ihtimalleri.

***

“HDP olarak Suriye’deki PYD konusunda üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu söyledim” dedi Doğan dünkü telefon görüşmemizde; “Gerekirse aracılık ederiz, bütün partilerden oluşan bir heyetle gider yerinde görürüz. İddia edildiği gibi bir etnik temizlik varsa engelleriz. Ama Suriye’ye askeri müdahale Türkiye için iyi olmaz dedim.”

Peki, Erdoğan ne demişti?

“PYD’nin amaçları farklı olabilir” demiş. Doğan, Cumhurbaşkanının PYD’yi de PKK gibi “terörist” gördüğünü söylüyor. Oysa hükümetten daha sonra basına yansıyan bilgilerde PYD ile IŞİD’in aynı görülmediği PYD’nin muhatap alınabilir bulunduğu söylenmişti.

Dolayısıyla HDP’deni izlenim, daha sonra başlayan sınıra sevkiyatlar nedeniyle heyecanlansalar da, en azından şu aşamada Suriye’ye askeri harekât ihtimalinin zayıfladığı.

***

Siyasi işlere gelince…

“Seçim sonuçlarının koalisyon gösterdiğini söyledim” diyor Doğan; “Seçmenin bize oturun konuşun, ortak çözümler bulun mesajı verdiğini, koalisyondan korkmamak gerektiğini anlattım. Önümüzde seçim barajı türünden sorunlar olduğunu…”

Peki, Erdoğan ne demişti?

Erdoğan kamuoyuna açıkladığından fazla bir şey söylememiş; koalisyonun nasıl kurulacağına bakacağım, olmazsa seçime gideriz demiş, en azından Doğan’ın bana aktardığı kadarıyla.

***

Doğan’ın bana aktardığı kadarıyla diyorum, çünkü ardından diyor ki, “Erdoğan’ı Kasım ayında seçime gitme niyetinde gördüm”.

Artık başka ne konuştular, aralarında koalisyon görüşmelerinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun duruşuna, AK Parti’nin durumuna dair aralarında ne geçtiyse, kırk yılın siyasetçisi Doğan “Erdoğan’ın niyeti Kasım’da seçim” diyor.

Doğan’ın bu ziyaretinden sonra görüştüğüm HDP’lilerin izlenimi ise, Erdoğan’ın koalisyon için çok da ısrarlı olmadan ülkeyi Kasım’da seçime götürmeye kararlı olduğu yönünde.

***

Aslında siyaset kulisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Davutoğlu’na hükümeti kurma görevi vermeyi geciktirerek, takvimi seçime doğru sıkıştırmaya çalıştığı iddiası yaygınlaşıyor.

CHP’li Levent Gök dün buna bir başka boyut kattı: İsmet Yılmaz’ın seçilmesi üzerinden beş gün geçtiği halde, diğer partilerle henüz sözlü de olsa temasa geçmediğini söyledi.

Malum, Davutoğlu’na hükümeti kurma görevini, alışıldık olduğu üzere istifasında vermeyen Erdoğan, bu adımı önce meclis Başkanlık seçimine, sonra da Başkanlık Divanı oluşumuna ertelemişti.

Gök’ün bu açıklaması ardından Yılmaz parti gruplarını bugün için toplantıya çağırdı.

***

Şimdi gelelim buradaki ayrıntıya.

Görüşme 30 Haziran günü yapılmıştı; yani İsmet Yılmaz’ın Meclis Başkanı seçilmesinden bir gün önce.

Yani 1 Temmuz günü AK Parti, CHP, MHP ve HDP arasında kıran kırana, sert tartışmalar yaşanırken, özellikle CHP ve MHP birbirini kırıp geçirirken HDP yönetimi, Doğan’dan aldığı “Erdoğan’ın niyeti seçim” izlenimiyle hareket ediyordu.

***

Celal Doğan’ın özel ricası üzerine bir cümleyle bitireyim: “Fuat Avni benim Erdoğan ile bu süreçte iki defa görüştüğümü yazmış, hayır, ben bir defa görüştüm” diyor Doğan, benden aktarması.

RADİKAL

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums