Gökhan Bacık: Gassal elinde meyyit

Muhafazakâr-milliyetçi esnaf bir tanıdık “Sevmiyorum ancak HDP’liler güzel konuşuyor” dedi. Ona göre HDP’liler hemgüzel hem eleştirel konuşuyordu. Bu esnaftaki “Türk sağı bıkkınlığının” dışa yansımasıydı.

Gökhan Bacık: Gassal elinde meyyit
5.07.2015 - 09:59
1718

 Muhafazakâr-milliyetçi esnaf bir tanıdık “Sevmiyorum ancak HDP’liler güzel konuşuyor” dedi. Ona göre HDP’liler hemgüzel hem eleştirel konuşuyordu. Bu esnaftaki “Türk sağı bıkkınlığının” dışa yansımasıydı.


Muhafazakâr düşünce başlangıçtan beri takipçilerinden “gassal elinde meyyit” gibi olmalarını istedi.

Gassal ölü yıkayıcı demektir, meyyit de ölü. “Gassal elinde meyyit gibi” demek bir ölü yıkayıcının önünde yatan ceset gibi olun demektir. Yani “bir ölü nasıl iradesiz halde oradan oraya çevrilirse siz de bir ceset gibi iradenizi yok edin ve itaat edin” demek.

TBMM başkanlık seçiminde parti grubu bölünerek farklı oy tercihinde bulunan tek parti HDP oldu. Diğerleri “gassal elinde meyyit” gibi liderlerinin peşinden gitti.
 
İtaat et kurtul
 
Türk sağının içine bu “itaat saplantısının” nasıl girdiğine dair değişik rivayetler var.Faşizmi çalışan siyaset bilimciler lidere tapınmanın bu ideolojinin önemli bir ilkesi olduğunu hatırlatıp durur.

Türk sağı da içindeki eleştiriyi daima “çatlak ses” olarak görür. Takipçilerinden “yaşarken ölü gibi davranıp sınırsız itaat etmesini” ister.

Sağ çizgi dindarlaştıkça içteki muhalife yönelik eleştiri dinsel tehditle korkutulur:

“Cemaatten ayrılanı, kurdun koyunu kaptığı gibi şeytan kapar” veya “imamı olmayanın imamı şeytandır” gibi elbette dönemin siyasi şartlarına göre “hikaye edilmiş” hadisler hatırlatılır.

İşin ilginç tarafı Türk sağının bu “liderlik itikadına” çeşitli sağ veya muhafazakâr hareketlerde sosyalleşmiş eğitimli insanlar da katıksız inanmaya devam eder.
 
Manevi lider Erdoğan
 
Grup içi veya parti içi demokrasi olmadığı için Türk sağında tek “çıkış imkanı” lidereihanet etmektir.

O nedenle sağ/dindar hareketler/partiler hiç durmadan “doğurur” veya “bölünür.” Çünkü içeride kalmanın kaçınılmaz şartı “gassal elinde meyyit” olmaya devam etmektir.

Sağ lider bir partinin seküler başkanı değildir. Mesela Türkeş, MHP lideri olmaktan çok ülkücü hareketin lideriydi. Erbakan bir parti başkanı değil Milli Görüş’ün lideriydi. Yani Türk sağının büyük liderleri parti başkanı değil bir dava lideridir.

Bir parti başkanına karşı aday olunur ancak bir dava liderine karşı aday olunmaz. Türk sağ liderlerin üzerinde oturduğu asıl koltuk, dava liderliği olarak adlandırılanmetafizik koltuktur.

O nedenle Davutoğlu veya başka birinden Erdoğan’ın üzerinde oturduğu “dava liderliği” koltuğunu alma beklentisi gerçekçi değildir. Çünkü bu koltuk manevi bir koltuktur. Türk sağının liderleri başarılı olsun olmasın o koltuğa daha çok yerleşirler.
Lider kazansa da kaybetse de bir hikmeti vardır. Başarısızlık gerekçesiyle liderin, “manevi koltuğu” alınamaz zira lider seçilmiştir.

Hatta dava lideri kaybedince hatta hata yaptıkça ona sahip çıkmak daha değerlidir. O nedenle lider hata yaptıkça, kaybettikçe, takipçiler “asıl lidere şimdi sahip çıkmak gerekir” der. Yenilgi bir zafer kadar lideri büyütür.

“Bütün pek çok Türk sağ ve dini hareketlerde lider, Allah tarafından seçilmiş ve görevlendirilmiş olarak görülür.”

Aklı, bireysel iradeyi bir ölçüde kabul etmeyen bu gelenekçi bakış sizden hiç durmadan “ölü gibi olmanızı” ister. Ancak küçük tehlike kalabalığın liderini kutsamasıdır. Çünkü büyük tehlike, “liderin kendini gerçekten Tanrı’nın seçtiği kişi” sanmasıdır.

O nedenle Davutoğlu’na karşı biraz insaflı olmak gerekiyor. Bazılarının ondan Erdoğan’a karşı yapmasını istedikleri Türk siyasetinin de Türk sağının da doğasına en azından şimdilik uygun değil.

Elimizde iki tane koalisyon ihtimali kaldı. Bunlardan biri diğerine göre biraz dahahayırlı. Ancak hangisi olursa olsun “bir yıldan fazla sürecek bir koalisyon kurması” Davutoğlu’nun belki de siyasi hayatında ülkeye yaptığı en büyük hayır olacak.

BUGÜN

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums