Ömer Şahin: Siyasetin yeni merkez üssü: Başkanlar

Türkiye ‘Başkanlık Sistemi’ni tartışadursun şimdilik en azından kısa vadede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ‘Başkan’lığa taşıyacak bir tablo görünmüyor.

Ömer Şahin: Siyasetin yeni merkez üssü: Başkanlar
28.05.2015 - 01:33
3269

 Türkiye ‘Başkanlık Sistemi’ni tartışadursun şimdilik en azından kısa vadede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ‘Başkan’lığa taşıyacak bir tablo görünmüyor.

7 Haziran sonrası ‘Başkanlık Sistemi’ rafa kalkabilir. En iyi ihtimalle bekleme odasına alınır.

Yazın sıcağında o konuya biraz ara verip bu sefer ‘Başkanlar’ı konuşacağız.

‘Başkanlar da nereden çıktı?’ diyecek olursanız!

TBMM Başkanlığı devlet protokolünde Cumhurbaşkanından sonra gelen makamdır.

Devletin 2 numaralı koltuğudur. Bugüne kadar Atatürk ve İnönü dahil 28 isim o görevi yapmıştır.

Bu isimlerden 14’ü hayatta değil. Geri kalan 14 ismin 4’ü AK Parti’den milletvekili.

Görevi 7 Haziran’da dolacak olan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, hayatta kalan selefleri için proje geliştirdi.

Eski Başkanlara TBMM içerisinde makam odası hazırlanıyor. Sekreter, şöför dahil her Başkana 5 isim hizmet verecek.

O görevi yapmış isimlere Devlet zaten araba, şöför, koruma veriyor. Diğerleri Meclis içerisinden olacağı için yeni personel istihdamı olmayacak.

14 Başkan için milletvekili odalarının olduğu yeni binada yer hazırlanıyor.

TBMM’nin esin kaynağı Genelkurmay denebilir. Hatırlanırsa Genelkurmay Başkanlığı 28 Şubat sonrası eski Genelkurmay Başkanları ve kuvvet komutanları için de yapmıştı.

Eski Başkanlara Meclis’te makam odası verilecek de ne olacak? Demeyin!

Şundan kesinlikle emin olun. Yeni dönemde siyasetin ana üssü haline gelebilir o küçük odalar.

Seçim sonuçları tahmin edildiği yani bu hafta anketlere yansıdığı gibi çıkarsa siz seyreyleyin gümbürtüyü.

O odalarda kimlerin oturacağına göz atalım. Ne demek istediğim daha iyi anlaşılır.

Hepsi de siyasetin deve dişi gibi ‘ağır abi’ leri orada olacak. İçlerinde öyleleri var ki bir kenara çekilip torun sevmekle yetineceklerine kimse inanmaz.

Siyaset Duayenleri  emekli olur mu?

Cemil Çiçek…  Yozgat Belediye Başkanlığı ANAP, AK Parti derken 30 yılda çok kritik görevler üstlendi. Siyasetin barometre isimlerinden. 7 Haziran sonrası da siyasetin çekim merkezlerinden olacaktır. Konumu gereği  giremediği iç siyasi tartışmalarla ilgili söyleyeceği sözler dikkat çekecektir.

Bülent Arınç… O da Çiçek gibi 3 dönem kuralı gereğince aday olmuyor. Ara sıra çıkış yapsa da ‘davam zarar görür’ duygusuyla biriktirdiği sözler var.  Kendisi zaten 7 Haziran sonrasını işaret etmişti. Atacağı adım, söyleyeceği sözler AK Parti iç dengeleri açısından önem taşıyacak.

Mehmet Ali Şahin… Halen AK Parti’nin kağıt üzerinde 2 numaralı ismi. Başbakan Davutoğlu’nun partideki vekili konumunda. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la çok yakın ama o da Abdullah Gül’ün partiye dönüşünü istemişti. Bakalım yeni dönemde O ne yapacak?

Köksal Toptan… Şu sıralar adı pek duyulmuyor olsa bile 1970 ve 1990’larda AP-DYP’de bakanlık yapmış siyasetin duayenlerinden.  “Köksal Abi” de özellikle merkez sağ arayışçılarının kapısını çalacağı isimlerden olacak.

Hikmet Çetin… Solun her daim aranan ismi. Ne zaman bir koltuk boşalsa geçiş dönemi için ‘Hikmet Abi” formülü akla gelir. Özellikle sol siyasetçilerin müracaat edeceği  eskilerden olacaktır.

Ferruh Bozbeyli… 90 yaşına merdiven dayamış siyasetin bilge isimlerinden. 27 Mayıs’ta DP’nin savunmasını yapmıştı. TBMM Başkanlığının yanısıra 1970’lerde DP Genel Başkanlığı da yaptı. Bozbeyli, sağ siyasetin hayattaki en önemli temsilcilerinden.

Ve diğerleri… İsmet Sezgin ve Hüsamettin Cindoruk  bugün kenara çekilmiş olsalar da Demirel ekolü ve DYP geleneğinin şüphesiz önemli isimleridirMHP’nin koalisyon ortağı olduğu dönemde TBMM Başkanı olan Ömer İzgi , ANAP’ın eski lideri, Başbakanı ve TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Özal döneminin Bakanı, TBMM Başkanı Kaya Erdem.

Ve ismini son yıllarda “Encümeni Daniş” toplantısıyla duyurmuş olan Necmettin Karaduman.Bu isimlerin yaşı ilerlemiş, bir çoğu siyasetin ununu elemiş isimler olabilir. Hepsi de bir döneme imza atmış siyasetçiler. Küskünü, yeni oluşumcusu yeni dönemde bu isimlerin kapısını aşındıracaktır. Bunlardan hepsi olmasa da  en azından bir kaçı yeni dönemde yine sözüyle, tavrıyla etkili olacaktır.Dediğim gibi seçimlerden hele de koalisyonu zorunlu kılan bir tablo çıkarsa ‘bir bilen’ konumundaki eski Başkanların kapısı çalınacaktır.

Siz siz olun Cemil Çiçek, Bülent Arınç, M.Ali Şahin, Köksal Toptan, Hikmet Çetin gibi isimleri bahçede torunuyla oynayan emekli dede olarak hayal etmeyin!

MEYDAN

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums