Gökhan Bacık: İslamcılık çıkmaz sokaktan çıkabilecek mi?

(Melbourne/Avusturalya)

Gökhan Bacık: İslamcılık çıkmaz sokaktan çıkabilecek mi?
17.04.2015 - 09:24
2482

 (Melbourne/Avusturalya)

 
Avustralya’nın önemli üniversitelerindenDeakin’da çalışan bir uzman bana “Türkiye’de şu an olup bitenler yüzünden, yüz yıldır Müslümanlar’ın savunduğuİslam ve demokrasinin uyumu tezi çöküyor” dedi.

Henüz 5-6 yıl önce dünyada “model” olarak alkışlanan Türkiye çoktan “kötü örnek” olmuş. Burada “Türkiye tekrar neden otoriterleşiyor” konulu tez yazmaya hazırlanan doktora öğrencileri bile gördüm.

Aslında Türkiye İslamcılığı, bir çıkmaz sokağın içine girmiş durumda. Eğer “İslamcılar’ın kendi içinden bazıları” iç eleştiri yaparak bir yeni yön tayininediğerlerini ikna etmezlerse durum daha vahim hale gelecek.

O zaman İslamcılar’ın elindeki tek alternatif “yeni bir rejim kurmak” hatta İslamcı bir rejim kurmak olur. Türkiye’de “AKP’nin iktidardan düştüğünde yaşanacakları” hayal edebiliyor musunuz?

Dolayısıyla gün geçtikçe İslamcılar’ın “yeni bir rejim kurmayı denemekten” başka şansları kalmıyor. İktidardan düştüğü zaman ciddi sorunlarla karşılaşacak insanların yapacağı tek şey “yeni bir rejim kurmak ve onun çok uzun süre ayakta kalmasını sağlayacak yapıları oluşturmaktır.”
 
Olur mu?
 
Türkiye’deki İslamcı elitler acaba bizden farklı olarak neyi görüyorlar?

Bir kere “yeni bir rejim denemesine” toplumun diğer kesimleri ne diyecek? Bu kitleyi nasıl ikna edecekler? Yeni rejim kurmakta otoriter yöntemler en çok itibar görenlerdir ama bu yöntemler Türkiye gibi bir ülkede ne kadar işe yarar?

Veya, halihazırdaki söylem ve tercihlerle bu “yeni Türkiye” dünyada nereye oturacak? Dostları kim olacak? İslamcılar, takip ettikleri dış siyasetin müttefik bulacağını mı sanıyorlar?

“Seçime kadar gerekeni yapalım sonra normalleşiriz” diye mi düşünüyorlar acaba? Ne var ki İslamcılar Türkiye’de tekrar “otoriter devleti” uyandırdılar. O nedenle artık kendileri istese bile “bu devletin” laf dinleyeceğini beklemek hayalcilik olur.

On iki yıldır yönettikleri ülkede “üç tane küresel marka çıkaramayan”, “ekonomide yapısal dönüşümü yapamayan” İslamcılar, işler bu kadar gergin iken mi bunları yapacaklar?
 
Seçimlerden sonra belirsizlik var
 
AKP, Anayasa’yı değiştirecek bir sayıya ulaşırsa -HDP’nin Meclis dışında kalması demek oluyor- Türkiye’de gerginlik daha da artacaktır.

AKP artık parti devleti bir yapıya benzediği için “fren yapma yeteneği” kalmamıştır. Parti devleti her rektör her baro başkanı her başhekim her komutan her kaymakam kendisini biat edene kadar büyümek zorundadır.

Çünkü parti devletinin kontrol edemediği bir şey “oyunu bozabilir.” Parti devleti dışarıdan güçlü görünür “ama geceleri uyuyamaz” mesela bir vatandaşın tişörtüne yazdığı basit bir slogan bile huzurunu kaçırır.

Otoriterleşme bir devlet için kokain kullanmaya başlamak gibidir. Artık durma imkanı yoktur. Otoriterleşenlerin “tövbe edip” demokrat çocuklar olduğu bir örnek yoktur.
Otoriterleşmeye başlarsan “ya otoriter bir rejim kurarsın” yahut “yolda kaza yapıp” büyük bedel ödersin.

Halide Edip, Milli Mücadele yıllarındaki olaylara “Türk’ün Ateşle İmtihanı” demişti. Şimdiki dönem içinse “Türkler ateşle oynuyor” denebilir.

Eğer bir iki ay içinde devleti idare edenler sağduyulu manevralar yapmaz ise Türkiye için normalleşmek bir süre rafa kalkacaktır.

O zaman siyaset biliminin size diyebileceği tek şu şudur: “Madem bir kaosa doğru gidiyorsunuz umarım bu yaratıcı bir kaos olur.”

BUGÜN

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums