Dink Davası’nda son durum

  • 8.01.2015 00:00

 Dink Ailesi’nin avukatı Hakan Bakırcıoğlu hazırlanan son iddianame ve gelişmeler hakkında kamuoyunu bilgilendiren bir metin paylaştı.

Sekiz yıldır devlet içi başka kavgaların aparatı hâline getirilmiş adalet talebimiz hakkında fikrimiz budur. Tuttuğu köşeden rakibine yumruk atmak için acılarımızı meze yapan zavallıları değil bu gerçekliği dikkate almanızı dilerim.

“İstanbul ve Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü, EGM İstihbarat Daire Başkanlığı, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı, İstanbul Valiliği ile MİT Trabzon ve İstanbul Bölge Başkanlığı görevlilerinin Hrant Dink cinayetinde sorumluluklarının bulunduğu delilleri ile birlikte açıkça ortada olmasına rağmen yalnızca Trabzon İl Jandarma Komutanlığının sekiz görevlisi hakkında dava açılmıştı.

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri olan Celalettin CerrahAhmet İlhan GülerBülent Köksal,İbrahim Palaİbrahim Şevki EldivanVolkan AltunbulakBahadır TekinÖzcan Özkan ile Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri olan Reşat AltayRamazan AkyürekEngin DinçFaruk SarıErcan DemirÖzkan MumcuMuhittin ZenitMehmet Ayhan hakkında yapılan idari inceleme sonucu soruşturma izni verilmemiş, verilen kısmı soruşturma izinleri de Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırılmıştı.

Dink cinayetine dair inceleme yapan Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca düzenlenen raporda Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı ile Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin Dink cinayetinde sorumlulukları tespit edilmişti. Bu rapora istinaden İstihbarat Daire Başkanlığı görevlileri olan Sabri UzunRamazan AkyürekNecmettin EmreVedat YavuzAli Fuat YılmazerTamer Bülent DemirelOsman GülbelYılmaz Angın ve Hüsamettin Yaman ile Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkında İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığınca ‘Araştırma Raporları’ düzenlenmişti. Düzenlenen bu raporlarda Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunun aksine EGM İstihbarat Daire Başkanlığı ile Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkında ‘herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığına’ karar verilmişti.

İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi 14 Eylül 2010 tarihli Dink-Türkiye kararında, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi 21 Mayıs 2014 tarihli kararında, HSYK 1 Temmuz 2014 tarihli kararında ve Anayasa Mahkemesi 17 Temmuz 2014 tarihli kararında Dink cinayetinde sorumluluğu olan kamu görevlilerinin etkin şekilde soruşturulmaları gerektiğini karara bağlamıştı.

Dink cinayetine iştirak eden kamu görevlileri hakkında yaptığımız suç duyuruları Dink cinayetinde açığa çıkan bilgileri soruşturmak ve Dink cinayetini işleyen örgütü açığa çıkartmak amacı ile İstanbul C. Başsavcılığı’nın 2007 yılından bu yana açık tuttuğu sonrasında 2014/40810 Soruşturma numarasını alan dosya ile birleştirildi.

Dink cinayeti soruşturması 2014 yılında Savcı Yusuf Hakkı Doğan’a devredildi. Savcı Yusuf Hakkı Doğan tarafından ilk olarak 18 Mayıs 2014 tarihinde Sabri Uzun’un şüpheli sıfatı ile ifadesi alındı ve akabinde de cinayette sorumluluğu olan kamu görevlilerinin ifadesi alınmaya devam edildi. Yusuf Hakkı Doğan’ın Yargıtay’da görevlendirilmesi üzerine de soruşturma dosyası Savcı Gökalp Kökçü’ye devredildi. Savcı Gökalp Kökçü tarafından da ifadeleri alınmamış olan Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevlileri ile MİT İstanbul Bölge Müdürlüğü görevlisi Özel Yılmaz’ın ifadesi alındı.

Savcı Kökçü tarafından Dink cinayetini işleyen örgütün üst yapılanmasına ve bağlantılarına ulaşılmasına yönelik de soruşturma derinleştirildi ve deliller toplandı.

Dink cinayeti soruşturması kapsamında Ramazan AkyürekAli Fuat YılmazerErcan DemirÖzkan Mumcu ile Muhittin Zenit tutuklandı.

Savcı Kökçü tarafından soruşturmanın geldiği aşama dikkate alarak Dink cinayetini işleyen örgütü açığa çıkarmak üzere soruşturma dosyasının açık tutulmasına, bu kısmın tefrik edilmesine karar verildi ve Dink cinayetine iştirak eden yirmi beş kamu görevlisi hakkında 20 Ekim 2015 tarihinde iddianame düzenlendi. Düzenlenen iddianame Başsavcılığın onayına sunuldu. Düzenlenen ve onaya sunulan iddianamede Ali Fuat YılmazerRamazan AkyürekTamer Bülent DemirelOsman Gülbel’in TCK m.82, Engin Dinç,Reşat Altay ile Ahmet İlhan Güler’in TCK m.83, Sabri Uzun ile Celalettin Cerrah’ın ise TCK m.257 uyarınca cezalandırılmaları talep edildi.

Savcı Kökçü tarafından örgütün soruşturulması için açık tutulan bir dosya bulunmasına, bu konu ile ilgili soruşturma sürdürülmesine, soruşturulan kamu görevlileri hakkında TCK 82 ve 83. madde uyarınca iddianame düzenlenmesini gerektiren bilgi, belge ve deliller bulunmasına rağmen Başsavcılığa gönderilen iddianame soruşturmanın tamamlanmadığı ve bir kısım şüpheliler hakkında kasten öldürme suçunun delilinin ortaya konulmadığı iddia ve gerekçesi ile onaylanmadı ve Savcı Kökçü’ye iade edildi.

A.İlhan GülerCelalettin CerrahReşat AltayEngin Dinç veya diğer şüphelilerin iddianameden çıkarılması ve haklarında dava açılmaması Dink cinayetindeki bütünsel sorumluluğu bertaraf edecektir. Yine iddianamede haklarında TCK m.83 uyarınca suçlama yöneltilen şüpheliler hakkında bu suçlamanın değiştirilerek görevi ihmal suçlaması yöneltilmesi halinde de bu durum şüphelilerin Dink cinayetindeki iştiraklerini örtbas etmelerine zemin yaratacaktır.

Dink cinayetinde kamu görevlilerinin bütünsel sorumluluğunu ve kasten öldürme suçlamasını esas almayan bir iddianamenin meşruluğu tartışma konusu olacaktır. Bütünsel sorumluluğu ve kasten öldürme suçlamasını içermeyen bir iddianamenin müşteki- müdahil taraf olarak tarafımızdan da kabul görmeyeceğini bugünden beyan etmekteyiz.”

iletisim@haykobagdat.com

Twitter:@haykobagdat

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums