Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a

  • 26.02.2014 00:00

 Bu köşeden iktidarınıza eleştirilerde bulunup duruyorum. Fakat buna rağmen konumunuz gereği aşağıdaki mektup ile ilgileneceğinizi umut ediyorum. Olumlu gelişme hâlinde gazetemizin de bu iyi haberi manşetten göreceğini zannediyorum. Saygılarımla...


“Sayın Hayko Bağdat,


Sadece 2012 senesinde 260 tutuklu / hükümlü öldü hapishanelerde, 2013’ün ilk yarısından ise 101 mahpus, yani hapishanelerde her hafta ortalama 5 mahpus ölüyor.


Mehmet Ali ÇELEBİ(İHD verilerine göre de) ağır hasta tutsaklardan biri. 1996 yılında, Eskişehir’de inşa edilmeye çalışılan hücre tipi hapishanelere karşı başlatılan ölüm orucu eyleminden sonra bir daha sağlığına kavuşamayanlardan. 1996’daki ölüm orucu eyleminde 12 siyasi mahpus hayatını kaybetti eylemin 60’lı günlerinde. B1 vitamini kullanmadığı için onlarca siyasi tutsak kısa bir zaman dilimi içerisinde wernice korsakoff hastalığına yakalandı, bazıları şizofreni de oldu. M. Ali ÇELEBİ hem wernicke korsakoff hem de şizofreni.


Yukarıda belirttiğim hastalıkları nedeniyle 2000 yılında tahliye edildi M. ALİ ÇELEBİ. Ancak 2007 yılında, hakkında verilen hüküm kesinleştiği için yeniden hapishaneye konuldu.


M. Ali ÇELEBİ, dışarıdayken iyileşmedi, tam aksine hastalığı ilerledi. 2005 yılında, askerliğe elverişli olup olmadığının anlaşılması için Ankara Gata ve Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi’nde tedavi edilmiş. Ve hakkında wernike korsakoff hastalığının kronisite kazandığı, ayrıca kronik organik ruhsal bozukluk ve kronik psikotik bozukluk (şizofreni benzeri) tanısında bulunulmuştur. (Bkz, Gata Sağlık Kurulu 09.09.2005 gün, Hasta No: 20050061163)


Gata Sağlık Kurulu’nun yukarıdaki tanısına rağmen hapishaneye konulan M. Ali ÇELEBİ, 2009’da Bolu F Tipi Hapishanesi’nden sevk edildiği Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sağlık kurulunun kontrolünden geçmiş. Kendisiyle ilgili hazırlanan raporda şunlar yazılı; “... Hastalığın yeni bilgiler öğrenme olanağını kaldıran, bu nedenle zaman geçtikçe hastalığı olduğu, amnestik sendromu olan bir kişinin dış dünyadan uyaranın yetersiz olduğu yakınmalarının artacağı...” (25.05.2009 tarihli ve 102 rapor sayılı sağlık kurulu raporu)


Bu raporda M. Ali ÇELEBİ’nin hastalığının iyileşmeyecek özellikte olduğu ve dış dünyadan uyaranın olmadığı koşullarda hastalık gelişiminin hızlanacağı belirtilse de; hastalık ölümcül risk ifade etmediği için M. Ali ÇELEBİ’ye “hapishanede kalamaz” raporu verilmemiş.


İlla ölümcül olması gerekiyormuş hastalığın!..


M. Ali ÇELEBİ’nin infazının ertelenmesi talepli 19.02.2013 tarihli dilekçesine ise Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı şu karar ile yanıt vermiş; “Cezanın ertelenmesi toplum güvenliği bakımından tehlikeli!” (Bkz. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı İlamat ve İnfaz Bürosu, İlamat No: 2009 / 3573, Tarih 14/11/2013) iyileşemez derecede hafıza sorunu ve şizofreni olan M. Ali ÇELEBİ toplum güvenliğini tehlikeye sokabilirmiş!..


Sayın Bağdat, iki ayı aşkın bir süredir M. Ali ÇELEBİ ile aynı hücrede kalıyorum. İzlenimlerimi sizinle paylaşmak istiyorum.


Raporda da belirtildiği gibi M. Ali ÇELEBİ’de ciddi bir hafıza sorunu var. Günlük ve anlık kayıt sistemi ciddi bir şekilde bozuk. En son ne zaman banyo yaptığını, elbiselerini yıkadığını, revire, ziyarete çıktığını vs. hatırlamıyor. “Şu işi yapı, şu işi yapma” gibi yönlendirmelerimiz olmasa M. Ali ÇELEBİ günlük yaşamını idame edemez. Sağlıksız besleniyor. Bu konuda da biz yönlendirmeye çalışıyoruz.


Niçin hapishanede olduğunu bilmiyor. Hiç yargılanmadığını (mahkemeye dahi çıkarılmadığını), bir komplo sonucu içeri atıldığını düşünüyor. Hiç kimseye güvenmiyor. En yakınlarını dahi kolay bir şekilde ajan, şaibeli vb. ile suçluyor.


M. Ali ÇELEBİ, 90’lı yıllarda gördüğü ağır işkenceler nedeniyle, yeni işkence metodları kullanıldığını ve devletin siyasi tutsaklar üzerinde deney yapabileceğini, bunun için hapishaneye “virüs” yayabileceğini düşünüyor.


M. Ali ÇELEBİ 1991’de tutuklanmış, hapishanede kaldığı süre 16 yıl ediyor. Koşullu salıverilme tarihi 2021. Wernicke korsakoff hastalığı kronisete kazanmış, bu koşullarda şizofreni hastalığıda iyileşemez seviyeye yükselebilir.


Evet, M. Ali ÇELEBİ ölmeyebilir ama mevcut hastalıklarına rağmen hapishanede tutulması insan haklarına aykırıdır ve vicdana sığmaz.”


Selam ve saygılarımla...


Fatih GÜR - 2 Nolu F-Tipi Hapishane - Tekirdağ.



iletisim@haykobagdat.com

Twitter:@haykobagdat

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums