Asker öyle derdi, şimdi de Ak Parti’nin oylarıyla seçilen ombudsman öyle diyor!

  • 11.12.2012 00:00

 

Erdoğan’ın ‘Bürokratik Oligarşisi’nden bugüne...

 

AB’ye uyumun gereği olarak Ak Parti oylarıyla Meclis’te seçilen ombudsman şöyle diyor: “Avrupa Birliği müktesebatı çerçevesindeki ilkelere, ülkemizin özel koşullarını göz önüne alarak uymaya gayret edeceğimi bütün samimiyetimle ifade ediyorum.” Bir zamanlar asker yan yana getirirdi, AB ile özel koşulları, bugün de Ak Parti’nin seçtikleri...

 

Asker hâlâ öyle mi bilmiyorum, çoktan beri sesleri çıkmıyor.
Bir zamanlar Avrupa Birliği’yle özel sözcüğünü yan yana getirmeye dikkat ederlerdi. AB üyeliğine taraftardılar ama Türkiye’nin ‘özel koşulları’yla...
Neydi bu özel koşullar?
‘Bölücülük’tü.
‘İrtica’ydı.
Ermeni meselesi’ydi.
Derdi ki asker:
“Türkiye’nin AB üyeliğine elbette taraftarız. ‘Avrupa yolu Atatürk yolu’dur. Ama Türkiye’nin kendi iç sorunları vardır. AB’nin bunları göz önünde tutması ve Türkiye’yi bu özel koşulları kabullenerek üyeliğe almasıdır doğru olan...”
Yani?..
Yanisi askere göre şuydu:
“AB bize birinci sınıf demokrasi ve hukuk devleti diye bastırmasın. Türkiye bunu kaldıramaz. Birinci sınıf demokrasi bu ülkede irtica ve bölücülüğü güçlendirir.”
Askerin ‘özel koşullar’ tarifi böyleydi ve AB karşıtlığı bundan kaynaklanıyordu.
Özellikle 2000’li yılların başlarında Ak Parti hükümetine karşı asker içinde yaşanan ‘darbe tezgahları’nda bu ‘özel koşullar’ın payı vardı.
Ak Parti o zamanlar kendini de askerden kollamak için ‘AB ipi’ne sarıldıkça, askerin huzuru iyice kaçmıştı. O zamanlar Tayyip Erdoğan’ın arada bir bürokratik oligarşi, Ankara oligarşisi diye çakmasının temelinde bunlar yatıyordu.
Yıllar geçti.
Ak Parti iktidarı ‘AB ipi’ni çoktan beri boşlamış durumda. ‘Bürokratik oligarşi’ye artık çakmıyor Başbakan Erdoğan.
Ak Parti iktidarının gündemine, ‘AB kriterleri’nden çok Ankara kriterleri oturmuş durumda çünkü...
İdam’ı konuşabilen, hapisteki gazetecileri takmayan, ifade özgürlüğünden çok ecdadımızı umursayan, 4. Yargı Paketi’ni bile hükümet içi muhalefet yüzünden çıkaramayan, bir ‘301 savunucusu’nu ombudsman seçebilen, Türkiye’ye özel Başkanlık sistemini savunan bir Ak Parti iktidarı var karşımızda.
Söz uzadı.
Bugün bana bu yazıyı, yani Türkiye’ye özel ya da Türkiye’nin özel koşulları ve asker yazısını yazdıran nedir sorusuna gelince...
AB’ye uyumun bir gereği olarak Ak Parti oylarıyla seçilen ve bireyi devlete karşı demokrasi, insan hakları ve adalet ilkeleri çerçevesinde korumakla yükümlü olan ombudsman yazdırdı bu yazıyı...
Çünkü şöyle demiş:
“Avrupa Birliği müktesebatı çerçevesindeki ilkelere, ÜLKEMİZİN ÖZEL KOŞULLARINI GÖZ ÖNÜNE ALARAK UYMAYA GAYRET EDECEĞİMİ bütün samimiyetimle ifade ediyorum.” (*)
Ülkemizin özel koşulları...
Evet, lafı uzatmak yersiz.
Bir zamanlar asker yan yana getirirdi, AB ile özel koşulları, bugün de Ak Parti’nin seçtikleri...
Ne denir?
‘Bürokratik oligarşi’ye bir zamanlar çakan bir iktidar, artık ‘Ankara oligarşisi’nin oyun kurallarına kendini uydurmuş diyebilir miyiz?
Ankaralılaşmak bu mu?
Yoksa artık Ak Partililer de devletlu mu oldular?..
—————
* İhsan Dağı’nın 7 Aralık 2012 tarihli Zaman’daki köşe yazısından.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums