Tavsiye ederim...

  • 8.02.2017 00:00

 Tamam, dünyanın ve Türkiye'nin büyük meseleleri var. Bunlar politik konular. Ama her zamanki iddiama sahip çıkıyorum.

Bir, politik konular kadar önemli olan gündelik hayat konularıdır. Hatta onlar dahaönemlidir. İkincisi, büyük politika sadece belli işlerle ve kavramlarla sınırlıdır. Oysagündelik hayatın sıradan gibi görünen konuları da siyasaldır. Ve bu 'mikro siyaset' hayatın asıl örüntüsünü meydana getirmekle kalmaz. Bunlar yerli yerine oturtulursa, 'makro siyaset' de işlevsel hale gelir. Aksi takdirde içine kapalı, aşırı politikleşmiş bir toplumun politikayla uğraşan ama politika üretemeyen çıkmazına düşülür.
Bu çıkmazı aşmanın yolu kültür ve sanat alanını güçlendirmektir!

***

Lafı nereye getireceğim? Geçen gün Maliye Bakanı hiç beklenmedik bir açıklama yaptı veçok önemli kalemlerdeki KDV'lerin bazılarını geçici olarak, bazılarını kalıcı olarak düşürdü.
Hayatını kültür ve sanat alanında geçirmiş birisi olarak başta kitap olmak üzere bütünkültür ürünlerinde KDV niye düşürülmüyor, hatta bütün bütüne kaldırılmıyor diye sormayayım mı?
Evet, soruyorum, neden bu ürünlerde hâlâ mevcut KDV oranlarında ısrar ediyoruz? Batı ülkelerindeki uygulamalara bakalım. Hangisinde bizdeki kadar yüksektir bu oran? Belki vardır. O zaman da o ülkelerin gelir düzeyini düşünelim.
Kısacası, neresinden bakılırsa bakılsın kültür ve sanattaki KDV kaldırılmalıdır.
Bu konuyu yakında Kültür Milli Şûrası'nı toplayacak olan Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Nabi Avcı Hocamızın dikkatlerine sunuyorum. Onunla da yetinmeyerek, davetlisi olduğum bu şûrada bu konu mutlaka gündeme alınmalı ve bir panelde tartışılmalıdır. (Bu arada belirteyim 'şûra', Batı dillerinde 'konsey /kongre /meclis' dediğimiz şeydir, bunun Rusçası ise 'Sovyet' demektir; SSCB adındaki 'sovyet'in anlamı budur. Tarihimizde mesela ona özenerek 1918'de kurulan Kars İslam Şûrası vardır)

***

O arada hükümet güzel bir açıklama daha yaptı. Gençdes ile gençlere sanat alanında da proje desteği verileceğini açıkladı. Çok önemli bir gelişme bu. Sonuçlarını dikkatle izleyeceğim.
Geçen yıl İtalyan hükümeti gençlere 500 avroluk kültür sanat etkinliklerinde harcanmaküzere hibede bulunuyordu. İlgili herkes bu girişimi çok benimsemişti. Bizim devletimiz de aynını yapsın diye çağrılar çıkarıldı.
Bu yıl, 'gözbebeğimiz' dediğim, İKSV (İstanbul Kültür Sanat Vakfı) benzeri bir girişimde bulundu. İKSV, 1000 öğrenciye kendi kültürel etkinliklerine bilet almayı sağlayacakşekilde 250 TL değerinde İKSV Kültür Sanat Kartı armağan edecek.
Öğrenciler İKSV'nin internet sayfasında, çok akıllıca düzenlenmiş bir küçük ve zevkli sınavı aşarak, başvuruda bulunacaklar. Kura çekilecek. Her şeyini iyi, doğru ve güzel yapan İKSV bu girişimiyle yeni bir hamle başlatıyor ve onu da başarıyla sürdürecektir. Kendisine teşekkür ederiz.

***

Başladığım yere döneyim. Şu bahsettiğim konuların tümü politik konulardır. Hatta bana göre politika diye konuştuğumuz konulardan da daha önemlidir.
Kaldı ki, kültür ve sanat, içinde bulunduğumuz dünyanın en önemli konusudur. Çünkü bugünün dünyasında kültür ve kültürün ('sanat' diye de okuyabilirsiniz) üretilmesi,toplumların en fazla gereksindiği yaratıcılık, buluş, yenilik, girişim konularında bireye enfazla olanak sağlayan araçlardır.
Ben de zaten oturup konuştuğumuzda sadece siyasi konularla ilgilenenlerin meclisinde bulunmayı reddediyorum artık. Okuya okuya bitiremediğim kitaplara, izleye izleye bitiremediğim filmler, dinleye dinleye bitiremediğim müziklere dönüyorum.
Tavsiye ederim...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums