Clinton-Trump kapışmasının kodları

  • 28.09.2016 00:00

 Clinton mu kazanacak Trump mı? Tüm dünyada, insanlar, kendi ülkelerindeki iç politikameselelerini bir yana bırakıp Amerikan politikasında yaşananlarla ve bu sorunun cevabıyla uğraşmaya başladı.

Benim de yaklaşık 40 yılda birikmiş olan çevremdeki eş dost ahbap topluluğu bu soruyla yatıp kalkıyor.

***

Trump'ın seçimi kazanması bir korku senaryosu olarak herkesi büyülüyor. Hani, Marx'ın,Komünüst Manifesto'nun girişindeki cümlesini biraz değiştirirsek, 'dünyanın üstünde birTrump hayaleti dolaşıyor'.
O kadar büyük ve korkutucu bir hayalet ki bu, neredeyse Hamlet'in babasının hayaleti gibi, arada bir göze görünüyor ve herkesin tüyleri diken diken oluyor.
Bir ara yoklamalarda öne geçmişti. Neticede iş görülmedik bir şeye yol açacak kadar ciddileşti. NY Times gazetesi, tarihinde ilk defa Clinton'u destekliyoruz dedi.
Doğrudur, Times sol eğilimlidir (Amerikalılar 'liberal' der) ve daima Clinton hanedanınadestek vermiştir ama gazetelerin bir seçimden önce kimi destekleyeceğini lamasıAmerikan değil İngiliz geleneğidir.
Bahsettiğim korkunun büyüklüğü, şansa yer bırakmamak adına, NY Times'ı bile sardı. Bütün Amerikan liberal entelektüelleri harıl harıl kampanya yapıp Trump seçilmesin diye uğraşıyor.

***

Clinton- Trump tartışması bu aşamada devreye girdi. Baştan başa izledim. , beklendiği üzere, açık ara ilerideydi. Hâkimiyet onundu. Zaten sonunda da kamuoyu yoklamaları Clinton'a % 65 onayla galibiyet verdi.
İyi, güzel de işler bu noktaya nasıl geldi, sorulması gereken soru budur.
Ve bu sorunun cevabı karmaşıktır, zordur.
Gene de birkaç unsurdan bahsedelim.

***

Birincisi, Trump'un buraya kadar gelmesi bütün dünyada esen bir sağ- muhafazakârotoriter rüzgârın sonucudur. Kendiliğinden ortaya çıkmadı. 'Zamanın ruhu' ona da destek verdi.
İkincisi, 11 Eylül sonrasında aklın almayacağı hatalar yaptı. İslam düşmanlığını,yabancı düşmanlığını görülmedik düzeylere taşıdı.
Üçüncüsü, ABD, OD'da savaştı. Yanlış savaşlara girdi. Büyük hatalar yaptı. İlk Körfezsavaşından bu yana hep o yanlışın içinde kaldı. Sonunda da hiçbir şey yapmaz oldu.

***

Ayrıca yazılanlara inanmayın. Obama başarısız bir Başkandı. Onu Clinton hanedanlığıyönetti. Clinton'un istifa edip Başkanlık yarışına girmesi, bir önceki seçimde çekilipObama'yı desteklemesi, onun da Clinton'a Bakanlık vermesi hep senaryonun birparçasıdır.
İki, OD'da hiçbir şey yapmak istemedi Obama. Ama kendi derin devletine söz geçiremedi. Bugün OD'da olanlar ona rağmen cereyan ediyor. Mesela PYD- YPG işi tam bu söylediğim gibidir.
Ve son husus: ABD, 'mutlu azınlık' tarafından yönetildi. Sol/liberal politikalar kitlelere elle tutulur bir şey sağlamadı. Halk, her benzeri durumda olduğu üzere sağa kaydı. Trump'ı kendisine yakın buldu. Hani, amiyane tabiriyle söylersek, soldur/ liberaldir ama HillaryClinton mu 'halk insanıdır'? Bir işadamının şimdi onu zorlaması üstünde düşünülmesi gereken bir husustur.
Hatta şunu da belirteyim: Bernie Sanders yeniden gerçek sol bir söylemi ortaya çıkarmasaydı, Clinton'un önerileri bu düzeyde bile olmayacaktı.

***

Açık açık, şeksiz şüphesiz Clinton'u destekliyorum. Ama bu söylediklerim maalesef gerçektir.
O yeni Amerika'ya bütün dünyanın ihtiyacı var...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums