Amerika’da ölüm ve ölen insanlık

  • 11.07.2016 00:00

 Tez yazmanın bir 'şizofrenik' dönem olduğunu söyledim daima öğrencilerime.

İnsan ya yazdığı tezin içinden bakar. Karşılaştığı her olayın 'teziyle' açıklanileceğini sanır, her olayı tezini doğrulayan bir yeni işaret olarak görür.
Eğer bir iddianız varsa ve olaylara belli bir sistematikle bakıyorsanız köşe yazıcılığı da öyledir.
Bütün olayları tezinizi doğrulayacak bir yeni gerçeklik olarak değerlendirirsiniz.
Tezim: küreselleşme bitti. Yeni bulgu: ABD'de polislerin katledilmesi, ondan önce depolislerin zenci Amerikalıları nahak yere öldürmesi.

***

Böyle düşünüyorum çünkü dünya küreselleşmenin getirdiği müthiş ideallere, eşitliğe, farklılıkların bir arada yaşamasına, çoğulculuğa, özgürlükçülüğe, daha fazla sivil toplum inisiyatifine el verecek, imkân sağlayacak kurumları meydana getiremedi.
Bunların altında da bir tek neden yatıyor: küreselleşme iyiydi, hoştu ama önemsemediği, dikkate almadığı tek şey ekonomik eşitlik, hiç değilse eşitlikçi yaklaşımlar, modellerdi. Bunu önemsemediği için küreselleşme döneminde yani 1989 sonrasında dünya bir yandan tarihinin en önemli parasal genişlemesini yaşadı bir yandan da gene tarihin enbüyük ekonomik eşitsizliğine şahit oldu.
Ekonominin bu derecede olumsuz sonuçlar ve onun üstüne oturan sancılı gündelik pratikler ürettiği bir dönemde küreselleşme idealleri sadece egemen sınıfların, muktedirlerin hayalleri olarak kalır. Kaldı.
O kadar böyle ki, bakın 'homofobi' bağlamında bir eğlence yeri taranıyor ve dünya kadar insan ölüyor. Polisler zencileri durup dururken öldürüyor. Obama, Amerikalıların geçirdiği 'huzursuz gecelerden', 'güvensizlik duygusundan' söz açmak zorunda kalıyor. Derken eski bir siyahi asker bu defa beyaz polisleri 'indiriyor'.
Hani küreselleşme, hani eşitlikçilik, hani çoğulculuk, çoklu kültür yapıları?
Buraya da tesadüfen ve bir gecede gelmedik ya! 'den bahsediyorsak evvela Trumportaya çıktı. Söylemediğini bırakmadı, 'Amerikan idealleri'ni ayakları altına aldı. Neİslamofobi bıraktı ne başka bir şey. Bütün bu gelişmelerin de seçime giderken onun önünü biraz daha açtığını söyleyenlere kulak kabartmayalım mı?
Ondan önce de Avrupa var.
Bırakın küreselleşmeyi, 1789 Fransız Devrimi'nin getirdiği ülküler bile bugün İslamofobibağlamında çiğneniyor.
Fransa 'cumhuriyetin değerleri' derken dünyanın en dışlayıcı rejimini uyguluyor,Müslümanları, siyahileri marjinalleştiriyor.
AB bu bağlamda bitti. Daha ötesi olmadığı için geleneksel Avrupa refleksi devreye girdi ve İngiltere AB'den çıktı. Bu aslında küreselleşme taraftarlarıyla küreselleşme karşıtlarıarasındaki bir çekişmeydi ve maalesef karşıtlar kazandı.
Uzantıları hızla gelişecek ve diğer AB ülkelerinde de benzeri tepkiler görülecek.

***

Bütün bunların bir tek nedeni var:
Avrupa, kurumlarını ideallerinin hızında dönüştüremedi. Bu kervana ABD de katıldı. Hattakomünizmi ve Soğuk Savaş'ı alt etmek için kullanılan küreselleşme tezleri, bu işler bittikten sonra ve Avrupa, Müslümanlarla, 'Üçüncü Dünya' ile eski sömürgelerinin insanlarıyla yüz yüze gelince devre dışı bırakıldı.
Dünya yeniden katı, koyu, karanlık, muhtemelen kanlı bir döneme giriyor.
Size bir şey söyleyeyim mi, neo-liberalizm değil de sosyal demokrasi küreselleşmeninlokomotifi olsaydı bunların hiçbir meydana gelmeyecekti. Küreselleşme ve sosyal demokrasi insanlık demektir.
Çünkü!
Hâlâ mı inanmıyorsunuz?...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums