Kürtler PKK'dan kopuyor

  • 29.01.2016 00:00

Denklemleri tersine çevirmeyi severim. Hayatın sırrı da o 'terslikte' yatar. Bu önermeyi kabul ederseniz, öteden beri sürdürdüğüm iddiamı da anlayışla ve kabulle karşılayacaksınızdır.

Üç şey söylüyorum:

1. Amerika, OD'da bir Kürt devleti oluşturmanın ötesinde ne yaptığını bilmiyor. Planı ve stratejisi yok.

2. Bu eksikleri ve kısıtları nedeniyle gün kazanmaya çalışıyor. O zaman da önce Rusya'yı kullanıyor. Şaşırtıcı olmasına rağmen bu noktada ısrarlıyım: Rusya, Suriye'de bir şey yaptığını sanırken esasen ABD tarafından kullanılmaktadır. Sonunda bu 'kullanılış' ona da bazı çıkarlar sağlayabilir. Ama hele o güne bir erelim. Masa dağıldıktan sonra kimin kazançlı çıkacağını yaşayan görecek.

3. En vahimi, PYD'nin bu dönemde, bu kanlı planda, oyunda, denklemde en fazla 'kullanılan' taraf, kanat veya örgüt olması. Maalesef bunu Kürtler görmüyor. Onlar da sonunda kazançlı çıkacakları varsayımıyla Suriye dağlarında kanlarını dökmekten,gençlerini öldürmekten geri durmuyor.

Yani, öyle herkesin ne yaptığını bilen, herkesin kendi pozisyonunu kurup muhafaza ettiği bir Suriye denklemi yok! 'Çözdükçe dolaşan' bir Suriye var.

***

Bu üçlü ters denkleme bir dördüncüsünü ekleyeyim, çok açık yazarak: bundan sonra PKK artık Kürtlerin de sorunudur.

Kabul ediyorum, karmaşık bir konudur PKK ve bu kurduğum denklem de şaşırtıcıdır ama ısrarlıyım. Şundan: bir kere, herkesin dönülmesini, yeniden başlamasını istediği çözüm süreci başlarsa bıraktığı yerden başlamayacak. Belki daha geri, belki daha ileri bir noktada atılacak düğümler.

İkincisi, kimse saf olmasın, bunca şey yaşandıktan sonra, kendi içinde HDP-Kandil-Öcalan zıtlaşmaları yaşandıktan sonra, Kürtlerin, PKK'yı sütten çıkmış ak kaşık gibi görmesi olanaksızdır. Bu görüşü sadece günlük siyasetin yakıp yıkma işinin bir sonucu olarak öne sürmüyorum. Çok daha derine inen bir sosyolojik yapının sonucu olarak belirtiyorum. Açıklayayım...

***

Birincisi, PKK artık çok ciddi bir bürokratik yapıya dönüştü. Bu hal, Kürtlerin de ona ayrı bir gözle bakmasına yol açıyor. İkincisi, uluslararası siyasetle olan ilişkisi PKK'nın Türkiye'de iç siyasete dönük iddialarını ortadan kaldırdı. Artık başka ilişkilerin aktörüolarak görülüyor. Üçüncüsü, Kürt halkının PKK ile süren ilişkisi daha ziyade GD Anadoluile ilişkilidir. Büyük kentlerin Kürt nüfusu kendisini PKK ile zaten irtibatlandırmıyordu. Şimdi GD'da da sosyo-ekonomik yapı değiştikçe, bölgenin burjuvazisi geliştikçe bu derecede sert çekirdekli, militer- ideolojik bir örgütle arasındaki ilişki kopacaktır. Kopmaktadır.

Bu çerçeve, bu dört unsur bize başka bir şeyi gösteriyor: Uzun süredir iddia ettiğim gibi, Kürt konusu artık hem uluslararası bir sorundur hem de bölgesel bir soruna dönüşmüştür ki, bu da PKK'nın çok ötesine geçmiş bir pozisyona işaret ediyor.

Bütün bu koşullar ortaya çıktıktan sonra Kürt meselesini hâlâ bir PKK meselesi saymak, her şeyin PKK etrafında cereyan edeceğini düşünmek gerçeğe göz kapamaktır. Hatta bugünden sonra Türkiye pozisyon değiştirip PKK ile yakınlaşsa doğrudan bu yaklaşımKürtlerden tepki görür.

Şimdi PKK Kürtleri ikna etmek zorunda...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums