Yeni bir durum var Türkiye'de...

  • 27.07.2015 00:00

 Şimdi serinkanlılıkla düşünmek ve gerçekçi, sakin analizler yapmak dönemi. Çünkü Türkiye'de neredeyse hiç beklenmeyen ve kısa bir süre önce tahmin edilemeyecekolaylar cereyan ediyor. PKK ile sürdürülen 'güçlü ateşkes' durumunun yavaş yavaş ortadan kalkması, Türkiye'nin DAEŞ/IŞİD'i vurması, yıllardır peşinde olduğu tampon bölge uygulamasına geçmesi, İncirlik'in Amerikan ordusuna kullandırılması, ABD'nin, Türkiye kendisini koruyor, müdahalesine saygı duyuyoruz diye sahip çıkması bunların arasında. O arada HDP var, Kürt sorunu var, çözüm süreci var... 

***


Bu çok karmaşık gibi duran tablonun bir ağırlık merkezi bulunuyor: ABD ile Türkiye arasındaki anlaşma. Ayrıntılarını bilmiyoruz. Batı basınında da bu konuda pek bir haber çıkmadı. Davutoğlu, elbette bildiğini fakat açıklamayacağını söyledi. Gene de gerçek ortada: Türkiye, İncirlik'i açtı. Bu 2003'teki 1 Mart krizinden sonra, çok geç gelen yeni bir durumdur.
Söz konusu halin oluşmasında ikinci bir boyut var. Yukarıda da belirttim: DAEŞ/IŞİDkonusunda ABD ile Türkiye mutabakata vardılar. Fakat bu mutabakat sadece bu örgütle sınırlı olamaz. Bölgeye yönelik daha geniş çaplı bir planın yapıldığı bence malumdur. Amerika da bu örgütün üstüne gidecek, Türkiye de gidiyor. Zaten bu ittifak önceden sağlanmasaydı Türkiye'nin (her şeye rağmen) bölgeye müdahalesi hayli zor olacaktı. Şimdi ondan bir adım ötesi de söz konusu: Türkiye tampon bölge kuruyor ve ABD buna da sesini çıkarmıyor.
Bu gelişmenin altında birçok neden yatabilir. Türkiye'yi bölgeye müdahalesinden ötürü kınayan İran bile önemli bir faktördür. Bir de bakalım henüz sesini yeterince çıkarmayanRusya ne yapacak? 

***


Öte tarafta PKK var. Türkiye bölgeye sadece DAEŞ üstünden değil PKK üstünden de yükleniyor. Bu bütünüyle yeni ve beklenmeyen bir durum.
Hükümetin hayli ince hesaplar yaptıktan sonra bu aşamaya geldiğini sezmemek olanaksız. Bazı yorumcular haklıdır: iktidar, yeni siyasal ortamda, yeniden seçimegiderek bir 'düzeltme' isteyeceğini varsayıyor. Bunu bir ihtimal olarak denklemde sürekli olarak sabit tutuyor. Kürt kesimine HDP-PKK çizgisinde, aynı tabiri kullanayım, yükleniyor. Ve o kesim için bir 'çıkmaz' da yaratıyor. 
PKK ve HDP arasında daha farklı bir ilişki kurulursa veya PKK daha sert, keskin bir çıkış yaparsa, HDP onunla özdeşleşecek ve bu onu desteklemiş 'nötr' çevreler bakımından bir tedirginlik unsuru olacak. HDP'yi 'Türkiye partisi' olarak görenler ve oylarını o muhakemeyle verenler yeni durumdan rahatsızlık duyacak... Varsayım bu. Fakat bu varsayımın HDP bakımından bir kısıtlama getirdiği gerçek. 

***


Böylece, doğrudur, Türkiye, iki cepheli bir mücadeleye girdi. Ama burada nirengi noktasıABD. Hele onun son günlerde git gide artan bir sıklıkla PKK'yı 'terörist örgüt' diye nitelendirmesi, bunu uluslararası kamuoyuna açıklaması durumu daha da ilginç hale getiriyor. Öte yandan Türkiye'de, bir başka yazıda ele almak istiyorum, CHP'nin hem de, tam da bu şartlar altında 'elimizi taşın altına koyuyoruz' demesi ve gerçekten de koyacak gibi davranması durumu daha da 'kritik' hale getiriyor. 
Bütün bu senaryonun aktörü de, rejisörü çok önemli, çok...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums