Oysa T.C. karşıydı, Müslümanlara, Kürtlere, Alevilere...

  • 18.05.2015 00:00

 İlginç bir seçime gidiyoruz. HDP barajı geçerse son otuz yılın en ilginç parlamentolarından biri oluşacak. Seçim sonuçları 1923 Türkiye Cumhuriyeti'nin oluşturmaya çalıştığı ve 1990'larda çözülüp 2000'lerde yavaşça ortadan kalkmaya başlayan bir 'modeli' bu parlamentoda büsbütün dönüşecek. (Bazıları 'paradigma' diyor. 'Pedantik', yani entelektüel ayrıntı merakıyla bakarsanız elbette literatürde özel anlamlar da verilmiştir bu sözcüğe, mesela herkesin adını bilip kitabını okumadığı bilim felsefecisiThomas Khun gibi, ama 'paradigma' elifi elifine 'model' demektir) 

Niye öyle, sebebini, geniş bir eğri çizerek anlatayım. 

***


1990'larda klasik devlet modeli çatladı.
Çünkü, 1991 seçimlerinde RP girmekle kalmadı, tozunu attı Meclis'in. O tarihlerde içinde olduğum SHP demokratikleşmeden söz ediyordu. Fakat herkes demokratikleşmeyle ilgili 'dersleri' RP milletvekillerinin kürsü konuşmalarından alıyordu. Nazım Hikmet'in vatandaşlığa iadesi için Ercan Karakaş dilekçe vermişti. İlk imzayı (Cumhurbaşkanı) Abdullah Gül attı. Başka bir RP milletvekilinin Kültür Bakanlığı'nın bütçesi hakkında yaptığı konuşmada bu konudaki sözleri muhteşemdi.
Neticede, günü geldi, RP birinci parti oldu. 
Oysa T.C. Müslümanlara karşıydı... Ardından Kürtler geldi. Başlarına sarılmamış bela kalmayan bu kesim de bugün doğrudan doğruya kurduğu partinin seçim başarısı için uğraşıyor. Barajı geçerse başarı kazanacak. Ama geçmese de bugün Kürtler toplumun artık inkar edilmez, görmezden gelinmez parçası. Bugün Türkiye'de demokrasinin standardı biraz daha yükselsin istiyorsak bu ancak Kürtlere tanınacak demokratik haklarlamümkündür. Onlar aynı zamanda Türkiye'nin kendisine tanıyacağı haklar olacaktır. 
Oysa T.C. Kürtlere karşıydı... Nihayet Aleviler. Bugün CHP artık bir Alevi partisi. Önseçim onlara yaradı.
Onların yeterince fark edilmeyen örgütlü tutumu ve direnci CHP'yi teslim almalarıyla sonuçlandı. Bu da önemlidir. Böylece onlara verilecek ve gene Türkiye'nin kendisine verdiği yeni demokratik imkanlarla demokrasi sadece seçim-iktidar ilişkisi olmaktan çıkacak. 
Oysa T.C. Alevilere karşıydı... 

***

İşte 2015 parlamentosu Kürtler ve Alevilerle bambaşka bir zemine dönüşecek. AK Partiiktidar olarak ve iktidardaki dördüncü dönemine girerek farklı bir konumda bulunacak. RPüstünden gelen bu parti şimdi diğer kesimlerin demokrasi taleplerini kabul edip-etmeme kararını verecek. Bugüne kadar devlete karşı siyaseti savunan parti bundan sonra da aynı çizgiyi izlerse bundan herkes büyük yararlar üreterek çıkacak.
Ama hiç şüphe yok ki, tıpkı 50 yıl öncenin 1965 Meclisinde bir avuç TİP milletvekilinin ortalığı hallaç pamuğu gibi atması, 25 yıl öncesinin 1991 Meclisinde bir avuç RPmilletvekilinin fırtınalar estirmesine benzer şekilde 2015 Meclisinde de bir avuç HDPmilletvekili tozu dumana katacaktır.
Yeni talepler yeni bir demokrasiyi biçimlendirecektir.
Belki işler zaman zaman zorlaşacaktır ama demokrasi böyle bir şeydir, işlevi budur ve buradadır.
Evet, T.C., Kürtlere, Alevilere, Müslümanlara karşıydı...
İşin ilginç yanı, bütün bu açılımların merkez partilerden değil, bendenizin 'buçuk' dediği küçük partilerden gelmesidir ki, bu da esasen siyaset biliminin bir gerçeğidir.
Yaşıyoruz da öğreniyor muyuz acaba?...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums