Mukadder çatışma

  • 30.08.2015 00:00

 DÜN sözünü ettiğim Samuel Huntington bundan yirmi yıl önce bir “medeniyetler çatışması” öngörürken bu medeniyet kelimesini esas olarak din kültürü bâbında kullanıyordu.

Yani inanç paradigmasını aşan ve değişik insan gruplarının kimlik aidiyetlerine, değerler manzumesine, estetik kıstaslarına yansıyan genel farklılıklar bütününü kastediyordu.

Çatışmayı da o farklılıkların uzlaşmaz çelişkiye dönüşmesi hipotezi üzerine kurmuştu.

İşte bugün oradayız! Dünyamız da zaten bunun için kötüye, çok kötüye gidiyor!

Medeniyetler çatışması”nın ilk meydan muharebesi ise doğudan batıya ve kuzeyden güneye doğru gerçekleşmekte olan yeni “kavimler göçü” sahasında cereyan ediyor.

***

ALMANYA bu yıl kendisine 800 bin mültecinin geleceğini hesapladı. Onlar için hazırlanan kamplardan ikisi de hemen kundaklandı. Birkaç tane de istemezük nümayişi oldu.

İngiltere ise Manş Denizi barikatına rağmen 300 binle 600 bin arasında değişen bir rakam öngörüyor. Hükümet ülkeye gizli girenleri altı ay hapisle cezalandırılacak yasa hazırlıyor.

Belçika’da da her sığınmacıya verilen sosyal yardım işsizlik sigortasına eşitmiş. Dolayısıyla kazan kaynamaya başladı ve derhal kapı dışarı edelim taraftarları güç topluyor.

Macaristan ise Sırbistan’dan geçişi önlemek için sınıra dikenli tel döşedi. Artı, Brüksel ne kadar zorlasa da diğer Orta Avrupa ve Baltık ülkeleri başka mülteci almaya yanaşmıyorlar.

Esas derdi çeken Yunanistan’ı, İtalya’yı ve kısmen de İspanya’yı ise hiç saymıyorum.

İşte bu olgu yeni “kavimler göçü”dür ki, “medeniyetler çatışması”nın da fitilidir!

***

TABİİ şimdi şöyle de denebilir: Tarihteki diğer kavimler göçü örneklerinde olduğu gibi genel olarak Batı, özel olarak da Yaşlı Kıta yeni gelenleri mutlaka özümseyecektir…

Hayır! Tahminin gerçekleşme şansı bana uzak, çok uzak, hattê imkânsız gözüküyor.

Çünkü bugünkü akımın milletlerin ve ulus-devletlerin oluşumundan haydi haydi sonra ortaya çıkması bir yana, esas olarak hem yerli sakinler, hem de yeni gelenler eskiyle asla kıyaslanmayacak ölçüde güçlü din kültürlerinin, yani uygarlıkların aidiyetini taşıyorlar.

Eh, ezici çoğunluğu Müslümanlardan oluşan çağdaş mülteciler Gotlar, Vikingler ya da Macarlar gibi Hristiyanlaştırılamayacağına göre mazinin tekrarı artık asla mümkün olamaz!

Kaldı ki yarım asırdır Avrupa’da yaşamalarına rağmen normal göçmen sıfatı taşıyan diğer Müslüman kökenlilerin büyük kesimi bırakın asimilasyonu, entegrasyonu bile reddetti.

Dolayısıyla bir yandan bu küstah inat, diğer yandan da Batılı devletlerin “hoşgörü” (!) sandığı müsamahakârlık IŞİD’in Paris yahut Köln mescitlerinden adam devşirmesine yaradı.

***

İMDİİ, hâl böyleyken, yeni gelenlerle birlikte sayı ve oran artacağı için onların “kendi tarzında ve değerlerinde yaşamak direnci” sürecek. Hattâ muhtemelen daha da güçlenecek.

Buna karşılık, zaten iktisadi krizden yakınan ve kendi evinde kendi uygarlığının iğfal edildiği hissinden irkilen yerli ahalinin doğal tepkisi de ırkçılığa ve zenofobyaya tırmanacak.

Yani “medeniyetler çatışması” bütün yan uzantılarıyla birlikte bu çelişki ekseninde cereyan edecek ve ediyor ki, kimse sakın “Batı egoizmi” diye nutuk atmaya kalkışmasın!

Ortak din kültürü aidiyetini paylaşmamıza rağmen Suriyeli dilencilere Taksim’de duyulan ve insani refleks açısından yine doğal sayılması gereken bizim tepkimizden ne haber?

O hâlde, sözkonusu aidiyet ve kültürle hiç ilgisi olmayan aynı Batılının aynı dilenciye “mecburi sadaka” kabilinden sosyal yardım dağıtmak istememesini yahut Hyde Park çimlerine serilen halıyı göz adabına tecavüz saymasını eleştirmek kimsenin haddine değil!

Fakat heyhat, bu yeni “kavimler göçü”yle tetiklenen ve çelişkilerin “medeniyetler çatışması” tırmanmadan biteceğini sanmak da hayalcilikten başka bir şey değil!

Kötümser değil gerçekçiyim ve dünya işte bunun için kötüye, çok kötüye gidiyor…

hadiuluengin@taraf.com.tr

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums