Suruç katliamı

  • 22.07.2015 00:00

 VAHŞET, barbarlık, fanatizm…

Misilleme, ihtar, gözdağı…

Suruç katliamının geri planında tabii ki bunlar var!

***

İLK üç unsur zaten birbirleriyle eklemleşiyor. Rasyonel kıstaslara da sığmıyor.

Nitekim IŞİD veya türevi bir örgüt mensuplarını belirleyen ve “desperados tavrı” diye tanımlanan yukarıdaki cins davranışlar olsa olsa o mensuplarının teker teker psikanaliz koltuğuna yatırılmasıyla açıklanabilir.

Mantıkiliğin devreye girmediği “delirium” bir ruh hâlinden söz etmek gerekiyor.

Artı, böylesine örgütler bazen çok materyalist söylemler kullansalar bile olayda fail olan özne biraz kurcalandığı takdirde onun bilinçaltında mutlaka metafizik imanlara rastlanır.

Sosyal ortam ve kültürel kodlar gibi nesnel veriler de vardır ama bunlar artık ikincildir.

Konuya fazla girmeden eylemin IŞİD yahut benzeri bir örgüt açısından rasyonel olan yanına, yani misilleme- ihtar- gözdağı boyutuna geliyorum.

***

BU üç öge de birbirlerini tamamlıyorlar.

Çünkü sözkonusu IŞİD veya türevi bir yapı Suruç katliamını gerçekleştirmekle bir yandan PYD karşısında uğradığı son yenilgilerin intikamını almak istedi.

Diğer yandan ise hem aynı PYD’ye, dolayısıyla genel olarak Kürt milli hareketine, hem de Türkiye’ye ihtar ve gözdağı vermek amacını güttü.

Ancak burada hemen şu noktayı da vurgulayayım:

***

ERDOĞAN– Davutoğlu hükümetlerinin yanlış ve maceracı Şam politikalarını eleştirmek bir şeydir, Ankara’nın eyleme “göz kırptığı”(!), hattâ MİT’in bundan haberdar olduğu türünden iftiralar atmak ve komplo teorileri uydurmak bambaşka bir şeydir!

Zira bir; hiçbir devletin hiçbir gizli servisi böylesine fanatik ve “desperados” yapılanmaların “mahremine” asla tam anlamıyla vâkıf olamaz. Tersini düşünmek abestir.

İki; yukarıdaki mesnetsiz suçlamanın ciddiyetsizliği bir yana, katliamdan iktidarın ne gibi bir “çıkar”(!) sağlayacağını anlayan beri gelsin!

Zaten eğer illâ komplo teorisi kurulacaksa aslında tam tersini iddia etmek gerekiyor.

Normal olarak Suruç’un Türkiye’yi ve PYD’yi ortak tehlikeye karşı yakınlaştırması gerektiğinden eylemi bizzat bu Kürt örgütünün veya PKK’nın düzenlediği de söylenebilir..

Nitekim hem yandaş, hem ulusalcı medya daha ilk andan beri bunu yapıyor.

Hattâ saldırı ya yine aynı şeyi arzulayan bir ABD’ye, ya da aksine, “artık bulaşma” diyen bir Suriye’ye bile yüklenebilir ki, bunların hepsi birer hezeyan olmaktan öteye gitmez.

***

OYSA başta Alevilik olmak üzere Selefî Sünnilik dışındaki her türlü inanca düşman olan IŞİD yahut benzeri bir yapı açısından bakıldığı takdirde, Kobâne’yi onarmak amacıyla Suruç’ta toplanan sol akımın ana damarı hem Alevi- Zaza gelenekten indiği, hem de Kürt milli hareketine dost durduğu için zaten “katledilmeye layık”(!) kategoriye giriyordu.

İkinci olarak, önceleri göz yummuş olsa bile Türkiye metazori Suriye’deki radikal İslamcı gruplarla kendisi arasına mesafe koymaya başladığından Ankara’ya “daha fazla üsteleme” ihtarını vermek gerekiyordu.

Turizm en yumuşak karındır ve zaten vahşetin derecesi de bu ihtarla orantı arz ediyor.

Nihayet üçüncü olarak da uyarı Kürt hareketine karşı misilleme boyutuna ulaşıyor.

Ve şu anda bütün kalbimizle ümit etmek gerekiyor ki Suruç katliamı korkunç bir parantez olarak kalsın ve Türkiye’nin Ortadoğu girdabına sürüklenmesinde başlangıç olmasın.

hadiuluengin@taraf.com.tr

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    17.01.2013 11:08

    böyle kırılmaz bükülmez kalemlerle gurur duymak gerekir yalakacılarlada ütanç duyuyoruz kalemine sağlık arkadaş

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums