Cezalı kitap

  • 29.11.2013 00:00

 ÖZEL olarak komünizmle, genel olarak da Marksizm’le köprüleri attıktan sonra kütüphanemin ancak tavan merdiveniyle ulaşılan raflarını cezalı bölüm diye vaftiz etmiştim.

Çünkü buralara kasten cinnet yılları kitaplarını yerleştirdim. Hâlâ öyledir.

Aralarında da gözüm gibi sakladığım bir cilt mevcuttur.

Belki henüz antika değil ama belge, daha doğrusu ibret vesikası addediyorum.

***

KİTAP Fransızca olarak Ayrılıklar Nereden Kaynaklanıyor başlığını taşıyor.

Adı sanı meçhul bir La Cité yayınevi tarafından ve 1963 yılında Lozan’da basılmıştır.

Ayrılıktan kastedilen şey de Çin Komünist Partisi’nin 1956’dan sonra gizli gizli, 1961’den itibaren ise ciddi ciddi Sovyetler Birliği Komünist Partisi’ne kazan kaldırma durumudur.

Zaten kapakta Liu Şao ŞiMao Zedung ve Çu En Lay’ın tribün fotoğrafı vardır.

***

İÇERİK ise esas itibariyle Hongqi’deyani ÇKP’nin teorik organı Kızıl Bayrak’ta kaleme alınmış olan ve Nikita Kruşçov’u eleştiren Çin tezlerinin tercümelerinden oluşur.

Zira malûm, Stalin’in zebanilere kavuşmasından sonra yerine gelen o Kruşçov SBKP 20. Kongresi’ndeHalkların Küçük Babası lakaplı caninin dehşetini kısmen açıkladı.

Artı, dobra dobra özeleşti yapmasa bile yine de nispi bir liberalleşme sinyalini verdi.

Oysa zaten içeride muhalefetle karşılaşıyor, kendisinin de akıbete uğrayabileceğinden ödü kopan ve artık Büyük Serdümen sıfatını taşıyan Mao bu gelişmeden hiç hoşnut değildir!

Dolayısıyla, şimdi Sovyetler Birliği kapitalizme dönüyor diye ideolojik kılıf uydurmak ve böylelikle de komünist hareketin merkezini tedricen Moskova’dan Pekin’e kaydırmak; en azından sözkonusu Moskova’yı tekrar doğru yola sokmak gerekmektedir ki, Çin’deki Kurnaz Köylü Rusya’daki Katil Gürcü’ye bile taş çıkartan hezeyanlarını hayata geçirebilsin.

O hâlde Kızıl Bayrak Kremlin’e yüklenen makale yayımlasın ve bunlar İsviçre baskılı kitapla Batı’da da yayılsın!

 ***

FAKAT kapışma henüz kanlı bıçaklı raddeye varmadığından ve Büyük Serdümen SSCB’yi dahasosyal emperyalist ilân etmediğinden, o çok klasik ve o çok riyakâr komünist ikiyüzlülükle yukarıdaki tezler gayet dolambaçlı bir dille kaleme alınmıştır.

Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla demeye getirilir ki, SBKP liderine bodoslamadan nişan alınmaz ve “Ağabey”i izlediği varsayılan günah keçileri hedef seçilir.

Meselâ İtalyan KP’si önderinin adı verilerek Bir Defa Daha Togliatti Yoldaşla Aramızdaki Ayrılıkların Nedenine Dair: Çağımız Leninizminin Önemli Sorunları gibi yenip yutulmaz bir başlıkla ok Moskova’ya Roma aktarmalı olarak yöneltilir.

Her halükârda, kızıl konspirasyon gereği ser verip sır vermek istemeyen enternasyonal mahfillerin hanidir iç bünyede fısıl fısıl konuştuğu Çin- Sovyet çelişkisinin ilk kez uluorta su yüzüne çıkması işte benim kütüphanemin cezalı bölümünde duran bu kitapla olmuştur.

***

KİTABIN niçin bir ibret vesikası sunduğuna yarın geleceğim. Şu kadarını söyleyeyim:

Makaleleri yayımlayan derginin Kızıl Bayrak tanımı, yani Hongqi prestij otomobilinin de markasıdır. Ruslar Amerikan Packard’ından, Çinliler de onlardan kopya etmişti.

Zaten Mao Pekin Operası tazelerinden düzdüğü haremi onunla ziyarete giderdi.

Ve aynı firma bugün iç piyasada kol gezen Rolce RoyceBentleyMaybach gibi ultra lüks ithal vasıta furyasıyla rekabet edebilmek için bir o kadar ultra lüks yeni modeller çıkarttı.

İşte yarın kalantor otomobil Hongqi’nin koltuğuna kurularak hâlâ ideolojik dergi Kızıl Bayrak’ı göndere çekmeye gittiğini iddia eden bu yeni Çin’e değineceğim ki, kütüphane merdiveni çıkmaya üşenmeyip kitabı tavan raflarındaki cezalı bölümden indirdim.


hadiuluengin@taraf.com.tr

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums