Madrabazlar ve bağlantısızlar

  • 1.09.2012 00:00

 AŞAĞIDAKİ madrabazlık haberine dünkü Türk gazetelerinde rastlamadım. Belki de atlamışımdır.


Her halükârda yabancı basında okuduğuma göre Tahran’da sürmekte olan Bağlantısızlar Zirvesi kör kör parmağım gözüne cinsinden muazzam bir sansür ve tahrifat olayıyla başladı!

***

ŞÖYLE ki, Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi Zirve’de ilk konuşmayı yaparken zaten kendisinin de ürünü olduğu “Arap Baharı” devrimlerini sahiplendi. Her birinin demokratik atılımlar olduğunu kaydetti.

Burada hemen parantez açıp şunu hatırlatayım: Molla rejimi kuruldu kurulalı iki başkent arasındaki ilişkiler sıfır seviyede seyrettiğinden Kahire liderinin Tahran’a ayak basması “tarihî” olarak nitelendiriliyor.

Ayrıca İran Mursi’nin ve BM Sekreteri’nin mevcudiyetini tecridin kırıldığına dair delil olarak sunuyor.

Neyse, tarihî midir değil midir o tarih gösterecek, tekrar Mısır Cumhurbaşkanı’nın hitabetine geliyorum.

***

MUHAMMED Mursi sonra yine “Arap Baharı”yla ilintili olarak sözü Suriye’ye getirdi. Beşar Esad’a verip veriştirerek de bu ülkenin yaşamakta olduğu ihtilalci sürecin aynı dinamikten kaynaklandığını vurguladı.

İşte burada sıkı durun, çünkü Vehbi’nin kerrakesi şimdi ortaya çıkacak:

Zirve’yi naklen yayınlayan İran televizyonunun iki kanalı da nasıl bir çeviri yapmış, biliyor musunuz?

Mursi her Suriye lâfını kullandığında simültane tercümanlar kel alâka bir “Bahreyn”den bahsetmiş.

Oysa güneyimizdeki ülkenin adı hem Arabide, hem de Farside aynı ama ne gam! Eh, yutan yutacaktır.

Yani sizin anlayacağınız, oturumu ekranda izleyen İranlılar en hayati noktayı oluşturan Şam konusunun gündeme gelmediğini ve üstelik Mısır’ın dahi, Tahran’ın Bahreyn’de kışkırttığı Şiileri desteklediğini sanacak.

Sansürün ve tahrifatın böylesine göz çıkartanına doğrusu tam pes!

Belli ki hükümet Konferans’tan önce bütün dezenformasyon tedbirlerini almış ve yukarıdaki çevirmenlere de şunu şöyle, bunu da böyle tercüme edeceksiniz diye talimat vermiş.

Fakat gerisini dün ve bugün okudunuz, bu madrabazlık dahi Zirve’deki kavgaları gizleyemeye yetmedi.

***

YETMEDİ ama yine de neo-Nazi Maocuların “Karanlık” gazetesi aynı Doruk Toplantısı’nı kastederek“Yeni Bir Dünya Kuruluyor” diye manşet atmıştı. Güler misin, ağlar mısın?

Zaten hayallerini gerçek yerine koyan bizim bütün “ulusalcı” kesim 2012 Tahran’ında da “Üçüncü Dünyacılık” efsanesini ilk kez yaldızlamış olan 1955 Bandung Konferansı’nın tekrarlanacağını sanıyor.

Böyle bir şey yok ve olmayacak!

***

YOK ve olmayacak, çünkü Soğuk Savaş nihayetinden beri yeni bir “bağlantılılar statükosu”oluşmadı.

Velev ki ABD tek süper güç kalsın ve NATO’nun varlığı sürsün, geçmiş dönemde mutlaka Birleşik Amerika’nın yanında yer alan ve almak zorunda olan devletler bile zaman içinde tedricen otonomlaştılar.

Yirmi küsur yıldır ittifaklar ve hasımlıklar münferit olaylara göre kâh yakınlaşıyor, kâh ayrışıyor.

“Çok kutuplu” lâfı boşa icat edilmedi. Mevcut statüko muğlak olduğu için saflar da muğlaklık taşıyor.

Çelişki gizleyip ağza bir parmak bal çalmaya çalışan Tahran’daki Bağlantısızlar Zirvesi’ne ne hacet!

Bugün hemen her ülke düne oranla zaten çok daha “bağlantısız” konumdadır. Çok daha özerktir!

Nitekim Fransa’nın Irak işgaline direnmesi; Brezilya’nın ABD’yle İran arasında arabulucu olmak istemesi veya Türkiye’nin hem onunla ortak davranması, hem de İsrail’le bozuşması başka nasıl açıklanabilir?

***

FAKAT yukarıdaki olgu hiçbir şekilde bizim “ulusalcılar”ın sandığı ve bilhassa da umduğu gibi eski totaliter ve otoriter ideolojilerin demokrasiden tekrar “özerkleşeceği” (!) anlamına gelmiyor.

Aksine, esas gidişat yine yirmi küsur yıldır tam ters yöndedir. Özgürleşme ve sivilleşme gelişmektedir.

Bin şükür, “yükselen değerler” hâlâ aynı güzergâhtadır ve “Arap Baharı” da bunun izdüşümüdür.

Ve bugün sözkonusu demokratik rotadan “bağlantısız” bir dünya tasarlamak İran rejiminin kelimeleri sansür ve tahrif etmesiyle özdeşleşir ki, işte cürmü kadar yer yakar ve ancak neo-Nazi Maoculardan destek bulur.

Nesnel dünya madrabazlık tercüme eden mikrofondan “bağlantısız” olarak dönüyor ve öyle dönecek!

hadiuluengin@taraf.com.tr

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums