Sinema-tiyatro aşkı büyüyor

  • 1.02.2018 00:00

  Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2017 yılında sinema ve tiyatro salonlarının sayıları da koltuklarının sayıları da arttı. Sinemalarda daha çok film gösterildi, tiyatrolarda daha çok oyun sahnelendi, halkımız daha çok sinema ve tiyatro seyretti.

 

/* */

Türkiye genelinde 2692 sinema salonu var. Bir yılda sinema salonu sayısında yüzde 8.4 artış oldu.   Sinemalardaki koltuk sayısında da artış var. Koltuk sayıları bir yılda yüzde 7 artarak 328 bine ulaştı.

Hala 4 ilimizde sinema salonu yok. Bu iller, Ardahan, Bayburt, Şırnak ve Tunceli.

783 tiyatro salonu var

Türkiye genelinde 783 tiyatro salonu var. Tiyatro salonlarındaki koltuk sayısı 287 bin. Bir yılda tiyatro sayısı yüzde 8.6 artarken, tiyatro koltuk sayısı yüzde 9.7 oranında arttı.

Sinema ve tiyatronun televizyona yenik düşeceği beklentisi vardı. Gerçekten de bir ara sinema ve tiyatro seyircisi azalınca, işletmeciler sinema salonlarını ve tiyatro salonlarını başka amaçlarla değerlendirmek zorunda kaldılar.

Önemli değişim tiyatroların kendi salonlarına sahip olması. Bir dönemler tiyatro oyunları belli saatlerde sinema solanlarında sahnelenirdi. Tiyatro salonlarının artması, tiyatro sanatı bakımından da  önemli. 

Bir ara tiyatroya ilginin azalması, tiyatro salonlarının yetersiz olması nedeniyle çok sayıda yetişmiş tiyatro sanatçısı sahneye çıkma imkanı bulamaz olmuştu.

Tiyatro eğitimi veren kurumların sayılarında ve bu kurumlarda sahne sanatı eğitimi gören gençlerin sayılarında da artış var.  Bu nedenle tiyatro salonlarının ve koltuk sayılarının artması önem taşıyor. 

Yerli film tercih ediliyor

Geçen yıl sinema seyircisinin sayısı yüzde 23.9 oranında arttı. 68 milyon 482 bine ulaştı. Yerli film izleyicilerinin sayılarında yüzde 31.5 artış var. Geçen yıl 37 milyon kişi yerli film, 30 milyon kişi yabancı film izledi.  Halkımız yerli filmi yabancı filme tercih ediyor.

Sinemalarda geçen yıl 58 bin film gösterime girdi. Gösterime giren filmlerin 25 bini yerli, 32 bini yabancı film. Gösterime giren yabancı film sayısı fazla ama, halkımız yabancı filmleri daha az izliyor. 

Çocuklar tiyatro seviyor

Geçen yıl tiyatrolar 31 bin defa perde açtı. 8 bin eser sahnelendi. Gösteri sayısında yüzde 18.2 artış var. Seyirci sayısı 2016’ya göre yüzde 16 artarak 7 milyona ulaştı.

Halkımız tiyatrolarda yerli/telif esere daha fazla ilgi gösteriyor. Yerli/telif eserlerin seyirci sayısı 5 milyon 470 bin iken, yabancı/çeviri eserlerin seyirci sayısı 1 milyon 536 bin oldu.

Olumlu bir gelişme çocukların tiyatroya olan ilgisinin artması. Toplam tiyatro seyircilerinin 3 milyon 858 bini yetişkin, 3 milyon 148 bini çocuk seyirci.  Tiyatrolarda çocuk seyirci sayısı çok hızlı olarak artıyor.

Sinema ve tiyatroya ilginin artması, özellikle çocukların tiyatroya olan ilgilerinin artması sevinilecek bir gelişmedir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums