Ziraat indirime öncülük etti

  • 11.05.2018 00:00

  Ziraat Bankası konut kredisi faizini % 0.98’e indirdiğini açıkladı. Ardından, Halk Bankası ve Şekerbank izledi.

Konut kredisi kullanacaklar için % 0.99 faiz psikolojik sınırı oluşturuyor. Konut kredisi kullanacaklar faizin % 0.99 veya altı olmasını bekliyor.
Uzun süredir konut kredisi faizlerinin % 0.125’ler, % 0.135’lere tırmanması nedeniyle krediyle konut almak isteyenler banka kredisi kullanmak istemediklerinden konut satışlarında önemli gerileme ortaya çıktı. Stoklar büyüdü.
Ziraat Bankası dün 500 bin TL’ye kadar olan konut kredilerinde, 10 yıla kadar vadelerde indirime giderek faiz oranını aylık % 0.98 olarak belirledi.        

 

/* */

Konut almak önemli...

Bankanın faiz indirimiyle ilgili açıklamasında, “Hem geleneksel bir yatırım aracı olarak değerlendirilmesi hem de sosyal bir ihtiyacı karşılıyor olması nedeniyle “konut”, tüketicilerin kredi talebinde önemli yer tutmaktadır.
Konut sektörü, doğrudan ve dolaylı olarak etkileme potansiyeline sahip olduğu birçok alt sektör ve ekonomiye sağladığı katma değerle ülkemiz için önemli sektörlerden biri olagelmiştir. Bu çerçevede, “Ziraat Bankası gerek konutların üretim aşamasında yapı firmalarına kurumsal kredi, gerekse konutların satışında da alımların finansmanında da finansal çözümler sunmaya devam etmektedir” deniliyor.
Hükümet, konut sektöründe birinci el konutlara talebin yavaşlaması sonucu artan konut stokunun eritilmesine yardımcı olmak için önemli teşvik tedbirleri aldı. Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18’lik KDV, 31 Ekim’e kadar yüzde 8’e, tapu harcı oranı binde 20’den binde 15’e indirildi. Başbakan bankaların yükselen konut kredisi faizlerini % 0.99’a çekmelerinin beklendiğini belirtti. Hükümetin beklentisi doğrultusunda, Ziraat Bankası’nın faiz indirimine öncülük etmesi, mevduat ve katılım bankalarının faiz indirimine yol açıyor. 

2.5 milyon konut satıldı

Bankalar Birliği tarafından yayımlanan 2018 Şubat ayı risk raporuna göre, son bir yılda toplam konut kredileri sadece 23 milyar TL artış gösterdi. 176.5 milyar TL’den 199.5 milyar TL’ye yükseldi. Bir yılda konut kredisi borçluları sayısı 97 bin arttı. 2 milyon 401 binden 2 milyon 498 bine yükseldi. Konut kredisinin önemi burada açıklıkla görülüyor. Yaklaşık 2.5 milyon konut bankaların konut kredisiyle satılmış, yaklaşık 2.5 milyon kişi bankaların konut kredisi sayesinde konut satın alabilmiş.
Bankalar Birliği’nin raporuna göre, kullanılan konut kredilerinde kişi başı ortalama kredi miktarı 79.870 TL. İstanbul’da ortalama kredi miktarı 109.402 iken, Ş. Urfa’da 75.076 TL.
En fazla konut kredisi kullanılan iller sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Kocaeli, Adana, Mersin, Tekirdağ ve G. Antep.
Bankaların konut kredisi faizlerini indirmesi, konut kredisi talebini artıracak. Kredili satışların, özellikle ilk el konut satışlarının canlanmasına yol açacak. Konut piyasasındaki durgunluğun ve stok sorununun çözümüne katkı yapacak.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums