Sektörel güven önemli gösterge

  • 23.02.2018 00:00

  Şubat ayında tüketicilerin güveninde de girişimcilerin güveninde de geçen yılın şubat ayına göre iyileşme var.

Afrin operasyonuna rağmen tüketicinin de üreticinin de güveninin yüksek olması önemlidir. Çünkü ekonomi güvene dayanır. Güven varsa, parası olan yatırım yapar, ihtiyaçlarını gidermek için tüketim yapar. Ekonomi canlanır.

Sektörel güven endeksleri, hizmetler, perakende ve inşaat sektörlerinde girişimcilerin “güvenlerindeki değişimi” izleme imkânı veriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu, ülke genelinde her ayın ilk 2 haftasında girişimcilerden bilgi topluyor. Ayın son haftasında sektörel güven endeksi yayımlanıyor. Sektörel güven endeksiyle, sektörlerdeki gelişmeler 0-200 aralığında değerlendiriliyor.

Endeksin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini (güvenini), 100’den küçük olması ise kötümserliğini (güven eksikliğini) gösteriyor.

Şubatta iniş çıkış var

Şubat ayında:

1) Hizmetler sektörü güven endeksi, mevsim etkisinden arındırılmış olarak 100.7, arındırılmamış olarak 95.5 oldu.

2) Perakende ticaret güven endeksi, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak 104.7, arındırılmamış olarak 100.1 oldu.

3) İnşaat sektörü güven endeksi, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak 83.8, arındırılmamış olarak 86.2 oldu.

Aylık sektörel güven endekslerini değerlendirirken bir önceki yılın ve bir önceki ayın endeksleriyle yapılan karşılaştırmalar güvendeki değişimi gösterir.

- Genelde mevsimlik etkilerden arındırılmamış ve arındırılmış endeksler, hizmetler, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde, 2017 yılının şubat ayına göre güvende yükselmeyi işaret ediyor. Her 3 sektörde de güven endeksleri bir önceki yılın şubat ayındaki endekslerin üzerinde.

- 2017 yılının ilk 2 ayında ocaktan şubata arındırılmamış güven endeksleri her 3 sektörde de güven artışını işaret ediyor. Ancak ocaktan şubata mevsim etkilerinden arındırılmış güven endekslerinde 3 sektörde de gerileme var: (1) Hizmetler sektöründe mevsim etkisinden arındırılmış endeks 102.0’den 100.7’ye geriledi. (2) Perakende ticaret sektöründe ocak ayında 106.2 olan endeks, şubat ayında 104.7 oldu. (3) Mevsim etkisinden arındırılmış endeks inşaat sektöründe ocak ayında 87.0 idi, şubat ayında 83.8 oldu.

Perakende durumu farklı

Perakende ticaret sektörü güven endeksi büyük ölçüde tarım ve sanayi kesimlerindeki üretici güvenini yansıtır. Bu nedenle, girişimcilerin mevcut durumla ve gelecekle ilgili değerlemeleri önemlidir.

- Perakende ticaret sektöründe mevsim etkisinden arındırılmış güven endeksinin bir ay önceye göre 106.2’den 104.7’ye gerilemenin sektördeki genel güven gerilemesinden kaynaklandığı anlaşılıyor.

Girişimciler geçen 3 aylık dönemdeki satışların iyi gitmediğini, gelecek 3 ayda da satışlarda iyileşme beklemediklerini belirtiyorlar.

Satışlarda yavaşlama sonucu stokların arttığı, stoklardaki artış ve de gelecek 3 ayda satışlarla ilgili olumsuz bekleyiş nedeniyle yeni siparişlerin gündeme gelemediği anlaşılıyor.

Talepteki gerilemenin rüzgârında gelecekte perakende fiyatlarında artış beklenmiyor.

Tabii ki şubat ayında sektörel güvendeki dalgalanma önemlidir. Ancak unutmayalım, bizim ekonomimizde aylık sektörel dalgalanmalar sonucu, sektörlerin yıllık büyüme durumları daha da önemlidir. 2017 yılında başlayan canlanmanın 2018 yılında devam etmesi, sektörel güven endekslerinde önümüzdeki aylarda yükselmeye yol açacaktır.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums