Dönülmez yola doğru...

  • 9.07.2013 00:00

 Dün sabah ordunun Kahire'deki Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde Mursi'yi destekleyen savunmasız, silahsız göstericilerin üzerine ateş açması darbecilerin "dönülmez yola" girmek üzere olduklarını gösteriyor.


Yazıyı yazmaya başladığımda sabahki katliamın bilançosu 52 ölü, 500'e yakın yaralı idi. Adeviyye Meydanı'na giden bütün yollar zırhlı araçlarla kapatılarak meydana giriş engellenmişti. Ülkedeki gazetecilerin çalışması yasaklanıyor, otellerinden çıkmalarına bile izin verilmiyordu. Meydanlardaki göstericiler arasındaki yaralıların dışarı çıkarılması mümkün değildi.

İhvan, Mısır halkına meydanlara çıkma, hak ve özgürlüklerini korumak için barışçıl direniş çağrısını tekrarlıyor; bütün dünyaya ise yardım çağrısı yapıyordu.

Beklendiği gibi, acımasız katliam, darbecilerin ittifaklarını da çatırdatıyor; Nur Partisi katliamı protesto ederek bütün görüşmelerden çekildiğini açıklıyordu.

Avrupa'nın namusunu İsveç kurtardı

Bu arada Mısır konusunda Avrupa'nın namusunu kurtaran tek ülkenin İsveç olduğunu da not edelim. İsveç Dışişleri Bakanı "AB Mısır konusunda Afrika Birliği'nin gerisine düştü"sözleriyle darbeye karşı açık ve net tutum alan tek açıklamayı yaptı.

Batı'nın ve ABD'nin, bu açık katliam görüntüleri karşısında nasıl hizalanacaklarını, darbenin ilk gününden beri aldıkları tutumu ne ölçüde "revize" edeceklerini hep birlikte göreceğiz.
Minarenin kılıfa hepten sığmadığı bu koşullarda "ordunun hamlesi" deyiminden "darbe"sözcüğüne geçerler mi, bilmiyorum.

Ama bu saatten sonra duruşlarını ne kadar revize ederlerse etsinler, Mısır kamuoyu da, dünyanın başka yerlerindeki Müslüman halklar da, Batı'dan en zor zamanlarında yedikleri bu darbeyi asla unutamayacak.

İslamofobinin pençesi altında

Görülebildiği kadarıyla, Mısır'da oylarına ve demokrasiye sahip çıkan kitlelerin desteği ile Müslüman Kardeşler sonunda yine iktidara gelecek.

Eğer bu geri dönüş barışçı yoldan ve darbecilerin geri adım atmasıyla gerçekleşirse İhvan'ın kazandığı bu ikinci şansı çok daha dikkatli bir biçimde kullanmasını, daha tecrübeli ve daha olgun bir parti olarak geri dönmesini, ilkinde yaptığı bazı hatalardan ders çıkarıp tekrarlamamasını bekleyebiliriz.

Darbeciler halk hareketini şiddetle bastırma ve İhvan'ı ezme yoluna giderse ve olay bir iç savaşa dönüşürse, İhvan belki daha uzun bir süre sonra ama yine ikinci dönüşünü yapar. Ama bu dönüşten sonra dünya, karşısında eskisinden çok daha sert, çok daha öfkeli ve muhtemelen daha fundamentalist bir İhvan bulur.

İslamofobinin pençesindeki Batı'nın çıkmazı da bu işte... İslami fundamentalizmden duyduğu korkuyla İslami hareketlerin demokratik yoldan iktidarlarını engellerken -ya da engelleyenlere destek olurken- o korktuğu Müslümanlar'ın öfkesinin artmasına; Batı'ya ve Batı değerlerine karşı düşmanlaşmalarına yol açmak. Ve sonra daha da çok korkmak...

Bu kısırdöngü dünyayı nereye doğru götürür, bilinmez. Ama Batı'yı "özgürlük ve demokrasinin ana vatanı" olmaktan çıkardığı; "Batılı değerler" dediğimiz değerleri sahipsiz bıraktığı kesin.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums