Newroz yaklaşırken

  • 11.03.2013 00:00

 Bu yıl Newroz'un ayrı bir önemi olacağı kesin. O tarihte Newroz meydanlarında Öcalan'ın PKK'ya çağrısı okunacak.

BDP kutlamalarla ilgili bütün hazırlıklarını tamamlamış. Newroz ateşleri İstanbul ve 18 ilde aynı anda yakılacakmış. Sonuncusu ve muhtemelen en büyüğü ise Diyarbakır'da...

BDP Diyarbakır il yöneticileri en az bir milyon kişinin katılmasını bekledikleri Newroz mitinginin temel sloganını da açıkladılar: "Demokratik kurtuluş, Öcalan'a özgürlük, Kürtler'e statü."

"Demokratik kurtuluş" Öcalan'ın İmralı sürecine verdiği isim... Fena bir adlandırma da sayılmaz.

Peki ya "Öcalan'a özgürlük"le "Kürtler'e statü" ne oluyor; hani statüden vazgeçmişlerdi diyecek olursanız; sanırım bu sloganı şöyle anlamamız gerekir:

Şu anda yürütülen görüşmelerde Öcalan'ın affından söz edilmemesi, ayrıca statü konusunun müzakere dışı bırakılması, bu taleplerin Kürt hareketi için tamamen ortadan kalktığı anlamını taşımıyor. Eğer şiddetin son bulması başarılabilir de mücadele tümüyle siyaset platformuna aktarılabilirse, gerek statüye ilişkin taleplerin gerekse Öcalan'ın dışarı çıkmasının bu platformun başlıca talepleri olacağını görmemiz gerekiyor.
Bir başka deyişle, özerk Kürdistan talebi buharlaşmıyor; sadece artık silah tehdidi ile dayatılan bir talep olmaktan çıkıp; siyasi mücadelenin konusu haline geliyor. Tabii eğer süreç başarıyla ilerleyebilirse... O yüzden de, BDP'nin düzenleyicisi olduğu bir mitingde, bu partinin siyasi hedefleri olan bu iki talebin temel slogan olarak yer almasını garip karşılamamız gerekir.

Anlayışlı olma zamanı

Ayrıca Newroz'u kritik yapan şey sadece mitingde atılan sloganlar da olmayacak.

Gerek Öcalan'ın, gerekse BDP'nin ve Kandil'in çözüm sürecinin ilerlemesini isteyen kesimlerin, İmralı'da varılan mutabakatı Kürt kamuoyuna "Kürt hareketinin başarısı", "30 yıllık silahlı mücadelenin sonucunda kazanılan zafer" olarak takdim etme ihtiyacında olduklarını görmek zorundayız. Bu ihtiyaç Newroz meydanlarına mutlaka yansıyacaktır; Newroz kutlamalarında Habur'da karşılaştığımız manzaralara benzer manzaralar oluşacaktır.

Ben herkese, böyle manzaralarla karşılaştığımızda tepki göstermeden önce derin bir nefes alıp, işin özünü yeniden hatırlamalarını öneririm.

İşin özü şu ki, Öcalan sonuçta PKK'ya statü taleplerinden geri adım atarak şiddeti terk etme çağrısı yapmaktadır. Aslolan budur. Bu çağrının hangi üslupla yapıldığı; bir zafer ilanı havasına sokulup sokulmadığı sadece bir ayrıntıdır.

Eğer şiddet bitecekse, ayrıntılara takılmamayı, işin özüne bakmayı bilmeliyiz. Söylenenlerden çok yapılanlara önem vermeliyiz. Eğer barışmaktan söz ediyorsak, barışacağımız tarafın "burnunu sürterek", gururunu inciterek barışamayacağımızı da kabul etmeliyiz.

Bağışıklık artıyor

İmralı süreci başladığından bu yana üç ayrı kriz yaşandı. Bunlardan biri Paris cinayetleri, ikincisi BDP'nin Karadeniz gezisinde yaşanan olaylar, üçüncüsü İmralı tutanaklarının sızmasıydı. Şükürler olsun ki, üç kriz de süreci sabote etmeyi başaramadı. Tam tersine, atlatılan her kriz, toplumun provokasyonlara karşı bağışıklığını daha da güçlendirdi. Şimdi önümüzde yeni bir sınav; Newroz sınavı var. Eğer bu sınav da başarıyla atlatılabilirse, 21 Mart günü çözüm sürecinin daha güçlendiği bir tarih olabilir.

Yeter ki, pire için yorgan yakmayalım... Ne söylendiğine değil ne yapıldığına bakalım
.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums