Okullar artık rengarenk

  • 28.11.2012 00:00

 Siz takip edebiliyor musunuz bilmem ama ben yazılarımda reformların hızına yetişemiyorum. Daha birini ele alıp yazamadan bir başka bomba patlıyor.


 
Başörtülülere kamu hizmeti yolunun açılması, ana dilde eğitim, Anayasa'daki vatandaşlık tanımının değiştirilmesi gibi şu anda "pişmekte" olanları saymıyorum. Gerçekleşenleri takip ederken bile tıknefes oluyor insan.
Okullardan milli güvenlik dersinin kaldırılması, askeri okullarda müfredat değişikliği, öğrenci andının kaldırılması, seçmeli Kürtçe dersi, anadilde savunma, anadilde kamu hizmeti, Büyükşehir Yasası'yla yerel yönetimlerin güçlendirilmesi derken, başbakan geçen gün yıllardır umutsuz bir hayal olarak söyleyip durduğumuz "seçilmiş vali" konusunu da gündeme getiriverdi. Ve daha biz bu konuda yazıp çizmeye fırsat bulamadan şimdi yeni bir "bomba"yla karşı karşıyayız: Okul üniformaları kalkıyor. Böylece, yıllardır gündemde olan ama bir türlü gerçekleşemeyen bir reform daha hayat buluyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, öğrencilerin kılık kıyafetlerinin serbest olmasına ilişkin yönetmelik yayımlandı. Yönetmeliğe göre, öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak. Uygulama 2013-2014 öğretim yılında başlayacak. Bakanlığa bağlı özel kurumlarda ise öğrenci velilerinin yüzde 60'ının isteğine bağlı olarak okul yönetimi öğrencilere yönelik kıyafet belirleyebilecek.

Bu yönetmelikle hem imam hatip okullarında ve seçmeli Kur'an derslerinde kız öğrencilerin başlarını örtmesi sorun olmaktan çıkıyor hem de milyonlarca çocuk ve genç, tek tip üniformalarıyla "eğitim ordusunun neferleri" olmaktan kurtuluyor.

Aslında bu kadar kolaymış işte: Hepi topu bir yönetmelik meselesiymiş milyonlarca öğrenciyi -onların kendi"ben"lerini ortaya koymaya en fazla ihtiyaç duydukları yaşlarda- sürünün parçası haline getiren kılıklardan kurtarmak...

"Maksat başörtüsünü liselere sokmak"

Yönetmeliğe muhalefet için söylenecek olanları tahmin etmek hiç zor değil.
Bir kere, en başta AK Parti iktidarının bu yönetmeliği getirmekteki asıl maksadının birinci adımda liseli kızların Kur'an derslerinde başlarını örtmesini sağlamak olduğunu; arkasından liselerde başörtüsü serbestisinin geleceğini; üniformanın bu amacı maskelemek için kaldırıldığını söyleyecekler. Lise öğrencisi kızların başlarını örtmek istemesinden daha normal ve meşru bir istek olamayacağını; bu amacın utanıp saklanacak bir amaç olmadığını; asıl ayıp olanın özgürlükler arasında ayırım yapıp bazı özgürlüklere dost, bazılarına düşman olmak olduğunu fark bile etmeden...

Tabii ayrıca, üniformanın gerekliliği konusundaki malum argüman da yeniden hortlayacak. Tek tip kıyafetin öğrenciler arasındaki sosyal sınıf farklarını görünmez kıldığını, zenginle fakiri eşitlediğini söyleyecekler yine. Sosyal statüsünü ortaya koymak isteyenin bunu saatiyle, montuyla, spor pabucuyla, çantasıyla, cep telefonuyla ve cebindeki harçlığıyla zaten yaptığını; üstündeki ceketin, kravatın ya da gri eteğin bir örnek olmasının zenginliğin teşhirini engellemediğini hesaba katmadan...

Kısıtlamaları tartışmaya devam

Kıyafet kodları konusundaki tartışmalarda hep şu yanlış yapılır: İnsanların serbest kalırlarsa dünyanın en acayip giysilerini giyecekleri varsayılır. (Üniversitelerde türban yasağını savunanların verdikleri "Ya birileri de mayoyla gelmek isterse" örneğini hatırlayın.)

Oysa, "yerine göre giyinmek" çabası, insanların içinde zaten vardır. Kimse olmayacak yerde olmayacak şey giyerek içinde yaşadığı toplum tarafından ayıplanmak, alay edilmek, deli yerine konmak istemez. Bu, zaten kendiliğinden bir otokontrol getirir. İnanamıyorsanız, herhangi bir kıyafet yasağının olmadığı üniversitelere bakın; yazın jean ve tişört, kışın yine jean ve kazağın neredeyse "seçilmiş" üniforma haline geldiğini, (gerçi bu durum da bence biraz problemli ama bu başka bir konu) gençlerin genel kabul gören üniversiteli kıyafetine aykırı düşmekten ödlerinin koptuğunu görürsünüz.

Ne var ki yeni yönetmelik, okul üniformalarını kaldırırken, yine aynı hatayı yapmış, bu otokontrole güvenmeyip epeyce kısıtlama getirmiş. Mesela, "yırtık veya delikli kıyafetler, şeffaf kıyafetler, vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler, diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek" gibi kısıtlamalar; makyaj yapma ve saç boyama yasağı gibi yasaklar önümüzdeki dönemin yeni tartışma ve mücadele konuları olarak karşımızda duruyor.

Ama olsun! Öğrencileri tektipleştirmenin, kişiliklerini ezmenin sembolü olan şu üniforma kuralı tarihe karıştı ya, gerisi çok daha kolay gelir...
 
http://gundem.bugun.com.tr/okullar-artik-rengarenk-yazisi-213574

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums