Dünya Kadınlar Günü.. Durumumuzu Suudi Arabistan’ın durumuyla karşılaştırdım…

  • 8.03.2021 00:00

 Kadınların en yakınları eliyle öldürüldüğü haberleriyle her gün karşılaşılan bir ülkede yaşıyoruz. Evlerde eller kalkıyor ve kadının suratına iniyor. Sokaklar ise eski eşleri öldürme mekanları haline dönüştü.

Bugün bir köşe yazısında okudum; son 18 yılda 6 bin 732 kadın öldürülmüş…

Süre, dikkat ettiyseniz, AK Parti iktidarına denk geliyor.

“Neden sorunun üzerine gidilmiyor, Meclis’te konunun soruşturulması için verilen önergeler neden iktidar cephesi tarafından red ediliyor?” sorusu zihnimi yoruyordu. Soru dün AK Parti’nin bir kadın milletvekili tarafından cevaplandı: Meclis’te iktidar muhalefetin, muhalefet de iktidarın verdiği önergeleri otomatik red edermiş de ondan…

O zaman önergeyi neden AK Parti veya MHP’den milletvekilleri vermiyor?

Her yıl bu gün devletin ileri gelenleri ülkemizin bu alandaki geriliğini kabul eden açıklamalar yapar. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün, “Bir insanlık suçu olarak gördüğüm kadına yönelik her türlü fiziki ve ruhsal şiddeti ve ayrımcılığı bir kez daha en sert şekilde kınıyorum’’ cümlesinin de içinde yer aldığı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü klasik açıklamasını yaptı.

MHP lideri Devlet Bahçeli de, “Suçsuz ve günahsız masum kadınlara yönelmiş hunhar saldırılar toplumsal huzur ve insanlık değerlerini hedef almıştır. (..) Bu zalimliğin hesabı sonuna kadar sorulmalıdır” sert cümlelerini Twitter’dan paylaştı.

Reklam

Türkiye’nin bu görüntüsünü değiştirmek için ciddi ve sonuç alıcı adımlar gecikilmeden atılmalıdır.

Hem yurtiçinde kadınlarımızın rahat, huzur ve güven içerisinde yaşamalarını sağlamak için, hem de uluslararası arenada ülkemize bakışları değiştirmek için…

Uluslararası arenada, evet…

Biz ve Araplar

İhmal edildiğinden karşısına çıkartıldığı için uluslararası arenada Türkiye’nin sürekli başı ağrıyor; buna karşılık, kadınlara tavırları yüzünden hep eleştirilen bazı ülkeler bu görüntülerini değiştirmeye çalışarak baş ağrıtacak konularda korunur hale geliyorlar.

Örnek mi? Örnek, bazı Arap ülkeleri…  

Suudi Arabistan kadınların sosyal hayatın dışında bırakıldığı bir ülke olarak her zaman eleştirilirdi. Kadınların otomobil kullanmasına bile izin verilmeyen bir ülkeydi. İş hayatı onlara kapalıydı. Kadınların avukatlık, yargıçlık yapma hakları yoktu.

Öyle biliyoruz değil mi?

Muhtemelen bazılarınız kadınlara yönelik bu kısıtlamaların halen devam ettiğini bile düşünüyor olabilirsiniz.

Reema Juffali Formula’ya hazırlanıyor..

Cidde’de İngilizce olarak yayımlanan ‘Arab News’ gazetesinde dün şu haber yer alıyordu: “Krallığın kadın oto yarışçısı: Hızlı yolda geçen hayatım.”

Suudlu Reema Juffali adlı 29 yaşındaki kadın Formula yarışlarına sürücü olarak katılmaya başlamış, haber bununla ilgili.

Bir süre yaşadığı Boston’da araba yarışlarına merak sarmış Reema Hanım. Ülkesinde kadınların otomobil kullanmasına 2018 yılında izin verilince yarışma yolunun kendisine açıldığını düşünmüş. Şimdi ülkesi adına yarışlara katılıyor, gazete de bunu dünyaya duyuruyor.

“Olamaz” diyebileceğiniz iki haber daha okudum yine aynı gazetede.

Reklamları izliyorsunuz

Konu futbol…

Yakın zamana kadar kadınların maçları izlemek üzere stada gitmeleri yasaktı Suudi Arabistan’da. Zengin ülke para döküp dünyanın en ünlü takımlarına stadlarında müsabaka yaptırabiliyor, fakat stadın kapılarını kadın izleyicilere sıkı sıkıya kapalı tutuyorlardı.

Şimdi?

Ülkenin futbol federasyonu bu yılın ilk ayında bir grup kadına hakemlik sertifikalarını vermiş. Kadın hakem adayları dünyanın dört bir tarafından çağırılmış yabancı futbol hakemlerinden ders almaktaymış. Federasyon Lübnan ve Ürdün’den de kadın hakemleri ülkelerine davet etmiş… (Arab News, 29 Ocak 2021).

Kadın hakem olur da futbolcu olmaz mı?

Suudi Arabistan’da kadınlar futbol ligi için de çalışmalar başlatılmış… Teknik direktör Bireen Sadagah Arab News’a şu açıklamayı yapmış: “Cidde Kartalları (Jeddah Eagles) kadın futbol takımı ligin başlamasını beklerken sürekli antrenman yapıyor. Hem fit olmak hem de futbol mentalitesi edinebilmek için çalışılıyor.” (13 Ekim 2020).

Takip ettiğim gazetelerden biri de Körfez ülkeleri vatandaşları ile oralarda çalışan Hindistan-Pakistan kökenliler için çıkan Gulf News. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Mars’a gönderdiği uzay aracının kotarılmasında ülke kadınlarının ön safta yer aldıklarını orada okumuştum. Aynı gazete, Kuveyt’te yeni atanan 54 yargıçtan sekizinin kadın olduğunu da yazdı (4 Eylül 2020). 

Bir ilkmiş bu.

Son bir haber daha size: Suudi Arabistan kültür bakanlığı bir moda komisyonu kurmuş ve o komisyonun başına Burak Çakmak’ı getirmiş. Evet, bir Türk’ü. Suudlular ODTÜ mezunu Çakmak’ı New York’taki Parsons School of Design’ın dekanı iken bulup ülkelerine getirmiş. Önceki gün (6 Mart) Arab News’ta Cidde’de ilk kez yapılan moda haftasındaki defilede konuşurken fotoğrafıyla geniş bir haberi yer alıyordu Burak Çakmak’ın… 

“Reklam için” mi dediniz, doğru, bütün bunlar reklam için yapılıyor.

Ülkenin asıl hakimi olan Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın (MbS) reklamı olsun diye…

Başarılı oluyor mu peki?

ABD’ye başkan seçilmeden önce rakibine yönelik eleştirileri arasında gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da vahşice katledilmesi dosyasının kapatılması da vardı Joe Biden’in; şimdi o başkan ve Trump’ın gizlediği cinayetle ilgili MbS’yi alenen suçlayan CIA raporunu açıklattı ama suçluya herhangi bir yaptırım koydurmadı.

Neden acaba?

Arab News’ta çıkan türden kadınlara yönelik yeni politika da dahil açılım süreci sebebiyle olmasın? 

Ben “Bunda en büyük pay o sürecin” görüşündeyim.

Türkiye ise son 18 yılda 6 bin 732 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü haberleriyle dünya basınının gündeminde.

ΩΩΩΩ

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums