‘Üşütükler ülkesi’ üzerine bir ön çalışma…

  • 21.07.2020 00:00

 Korona günlerinde insanları en sağlıklı davranış tarzı sergileyen ülkeler arasında ilk sıralarda hiç tereddütsüz Türkiye bulunuyor. Tavsiyelerin bütününe uymayanlarımız çıksa da sonuçta salgından korunmak için bizden beklenen tedbirlerin çoğuna genellikle uyuyoruz.

Maske takıyoruz, sosyal mesafeye dikkat ediyoruz.

Böyle ortamlarda yalnızca bünyeler hastalanmaz akıl sağlığı da yara alır.

Amerika’da insanlar resmen üşütüyor. 

Yoksa “Amerikan halkı sıyırtmış” mı demeliydim?

Washington Post gazetesi yazarı Dana Milbank bunu tereddütsüz söylüyor. “Çıldırdık, üşütükler ülkesi olduk” diyor

Gerçi o bunu korona sürecine bağlamıyor, sorunun Donald Trump’tan kaynaklandığını söylüyor. “Trump’ın piyasaya sürdüğü komplo teorileri taraftarları arasında Kovid-19’dan daha hızlı yayılıyor” iddiasının sahibi de o.

Şimdi size ABD’de bile pek az kişinin haberdar olduğu, ancak Trump’tan etkilenen Cumhuriyetçi Parti taraftarları arasında inananı hayli fazla olan bir ‘komplo teorisi’ni faş edeceğim.

İtibarlı Pew araştırma kuruluşu Mart ayında yaptığı bir ankette, benim ayrıntısını vereceğim komplocu inanış hakkında Amerikalıların yüzde 70’inin hiç bilgi sahibi olmadığını, yüzde 20’nin kulaktan dolma bilgileri olduğunu tespit etmiş; aynı ankette konu hakkında çok şey bilenlerin oranı yalnızca yüzde 3 çıkmış…

Yüzde 3, fakat çoğu Cumhuriyetçi Parti tabanından insanlar bunlar…

Neyse, sizler de ABD’de bile pek az kişinin bildiği ‘komplocu’ yaklaşımı benden öğreneceksiniz.

QAnon’u takdimimdir

Bu yazının girişinde yer alan fotoğrafa dikkatle bakmanızı istiyorum. Bu 2018’den bir fotoğraf karesi. Fotoğraftakiler Philadelphia’daki Trump taraftarları. Gördüğünüz üzere, en öndeki genç, elinde kocaman bir ‘Q’ harfi tutuyor. 

‘Q’ komplocu yaklaşımın simgesi. O genç ve çevresindekiler, Q pankartı açarak, teoriyi gerçek saydıklarını ifade etmiş oluyorlar.

İnandıkları şu: ABD, hatta bütün dünya, sayıları pek az olan bir grup insan tarafından yönetiliyor… O grubun içerisinde Clinton’lar, Obama’lar, Bush’lar gibi siyaset içinden aileler, George Soros ve Bill Gates gibi zenginler, Oprah Winfrey ve Tom Hanks gibi TV şahsiyetleri ve artistler bulunuyor.

Bunlar Q inanışına sahip olanların ‘Şeytani’ diye andıkları isimler.

[Geçen hafta, Trump, federal yasaları çiğnediği gerekçesiyle hapse düşmüş bir danışmanını yetkisini kullanarak hapisten çıkardı. Roger Stone, hapisten çıkar çıkmaz, kendisinin ve Trump’ın muhalifleri için “Şeytani onlar” suçlamasını yaptı.]

Trump dışarlıklı ve ‘Şeytanilerin’ düşmanı. ‘Derin devlete’ karşı ciddi mücadele veren biri o. Bütün amacı, az kişiden oluşan ‘Şeytani’ grubu adaletin önüne çıkartmak, bir biçimde temizlemek…

Zaman zaman Trump da kendisine karşı çıkanları ‘derin devlet’in adamları olmakla suçlayan Twitler atıyor.

[İnternet ansiklopedisi Wikipedia’da, ‘Deep State’ (Derin Devlet) başlığı altında verilen bilgilerde, bu kavramın yaygın kullanıma ilk kez Türkiye’de girdiği özellikle vurgulanıyor. Konu yabancımız değil yani.

İşte ‘Q’ dünya için tehlikeli ‘bu gerçeği’ ortaya çıkarmaya ve yok etmeye çalışan bir kahraman. 

Peki kim bu ‘Q’?

Belki de birden fazla kişi var ‘Q’  kimliğinin arkasında. Teoriye inananlar, ‘Q’ olarak kendini gizleyen/ler/in üst düzey komutan/lar olduğu görüşündeler.

Zamanla eski ‘Q’ emekli edilse, görevinden ayrılması gerekse veya ölse bile, inanışa göre, onun yerini bir başka komutan alıyor.

Maske karşıtı göstericiler..

Kasım ayında yapılacak seçimde partiler adına kimlerin aday olacağına dair önseçimler şu günlerde yapılıyor. Cumhuriyetçi Parti’den Temsilciler Meclisi ve Senato’ya girmek için aday olanların bazısı da var ‘Q’  (veya ‘QAnon’ diye de anılıyor) ile ifade edilen teorinin gerçek olduğuna inananlar arasında. Önemli iki Q taraftarının Kongre’ye seçilme şansları da var. 

Buna karşılık Demokrat Parti’de eski siyasilerden bazıları yerlerini genç ve solda yer alan isimlere terk edecek görünüyor.

Q taraftarları yerleşik düzene, ‘derin devlete’ karşı mücadelelerini sokaklara da taşımış durumdalar.  Kullandıkları vesile de koronadan korunmak için tavsiye edilen ‘maske’. ABD’nin ‘Q’ teorisine inananların yoğun olduğu eyaletlerinde ‘maske karşıtı’ protesto gösterileri yapılıyor.

Akıl sağlığı önemli

Hiç değilse bizde ‘maske’ itirazı gösterilere kadar vardırılmadı; beğenmeyen takmıyor sadece. Vaktiyle ‘fuatavni’ diye gaipten haber verdiğini iddia eden bir Twitter hesabı vardı çok konuşulan, şimdilerde ‘Q’  benzeri teoriler bizde pek alıcı bulmuyor. 

[Yoksa var da ben mi bilmiyorum.]

En başta dedim ya, aklından zoru olanlar, kafayı sıyırtanlar Amerika’da…

‘Üşütükler ülkesi’ denilmeyi ABD hak ediyor.

Trump yüzünden…

Rahmetli annem, sıklıkla “Allah akıl sağlığımızı korusun oğlum” diye dua ederdi.

O duanın kıymetini şimdilerde daha iyi anlıyorum.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums