Fehim TAŞTEKİN Köşe Yazıları

Tiyatro diyenler bu yazıyı okumasın!

İran’ın saldırı koreografisini silahların yüzde kaçı hedefe ulaştı sorusuyla ölçmek ya da bunu bir farsa benzetmek yanıltıcı olabilir. Hizbullah’ın da altı aydır basit bir çatışma stratejisi gütmediğini, aynı zamanda Demir Kubbe’yi çözmeye yönelik atışlar yaptığını hatırlatalım. Teslim etmek gerekir ki rejimin kendi insanında yarattığı alerji bir kenara İranlılar uzun vadeli güç mücadelesinde ustalar.

  • 15.04.2024

Lübnan’ı yakmanın el kitabı ve cehennem yolcuları

Eğer İsrail yıkıcı bir savaş başlatırsa Hizbullah’ın geleceğini tayin eden sonuçlara neden olabilir. 2006’da İsrail’in hezimeti Hizbullah’ı güçlü bir siyasi aktöre dönüştürdü. Aksi bir sonuç hikâyeyi başka yönde yazdırır. Hizbullah 8 Ekim'den bu yana çatışmayı iyi kalibre etse de İsrail’in Gazze’den sonra Lübnan’a yönelme ihtimali herkesi korkutuyor...

  • 11.04.2024

Zengezur olmadı, Aras verelim!

Aras koridoru, Zengezur’un önündeki engelleri kaldırmaya yönelik bir dürtme hamlesi ya da nihai barış anlaşması kapsamındaki sınır pazarlıklarında al-ver dengesini bozacak bir kart olabilir...

  • 9.04.2024

İran’a saldırı savaş nedeni ve fakat…

Saldırı İran’ı çetin bir denklemin içine çekiyor. İsrail’e misliyle yanıt vermek İran’ı Netanyahu’nun oyununa çekebilir. Netanyahu kendisini kurtaracak cehennemler arıyor. Saldırı Biden yönetiminin İsrail’e bağlılık taahhüdünü sürdürürken çatışmanın bölgesel bir savaşa dönüşmesini önleme siyasetini çıkmaza sürüklüyor.

  • 3.04.2024

Terör koridoru: Türkiye Serbest 'T' Bölgesi

Maalesef AKP izlediği siyasetle Türkiye’yi bölgenin en kolay girilen, barınılan ve saklanılan ülkesi haline getirdi. Kafkasya, Orta Asya ve Avrupa’dan Suriye’ye akan cihat yolları Türkiye’yi militan ve para transferi, barınma ve saklanma, faklı coğrafyalara sıçrama ve geri çekilme platformuna dönüştürdü. Türkiye artık militan devşirmek için bölgenin en büyük havuzu.

  • 29.03.2024

Moskova ateşi kimleri yakacak?

Putin, Ukrayna’da şiddetini artırmak, asker göndermeyi kafasına koymuş Fransa’ya “aklını başına topla” demek, Taurus füzelerini verip vermemeyi tartışan Almanya’nın kulağını çekmek, Polonya’ya parmak sallamak ve ABD’yi köşeye sıkıştırmak için bu saldırıyı tanrının lütfuna dönüştürebilir. Ayrıca Suriye’de cihatçılarla yarım kalmış işi tamamlamak için daha fazla güç kullanabilir. Türkiye ile varılan ‘gerilimi düşürme’ mutabakatında delikler açabilir...

  • 25.03.2024

İsyanın 13’üncü yılı, Kalın’ın yolunu kesenler ve öfkenin üç adresi

Sınırların ötesini dizayn operasyonlarında yaşadıkları hezimetleri, yol açtıkları kötülükleri, tamir edilemez yıkımları ve bunların Türkiye içine yansımalarını tartıştırmamak için de bütün meseleyi “terörle mücadele” zeminine oturtuverdiler. Bütün bir pislik “terör koridoru”nun altına süpürülüyor. Mesele artık “ulusal güvenlik” ve oradan çıkış yok!

  • 22.03.2024

İran Suriye'de pusuya mı yattı?

Gazze’de ateşkes sağlanır da bu sefer Lübnan cephesi kızışırsa Suriye’de taşlar yerinden zıplayabilir. Lübnan-İsrail sınırlarındaki mevcut gerilim savaşsız atlatılsa bile Suriye’de pusuya yatmış oyuncular kart çekmeye yeniden başlar.

  • 17.03.2024

Soykırımcı Joe, yardımsever Joe ve küstah nüans

Biden İsrail’in açlıkla yok etme, acı çektirme, göçürtme siyasetine başka bir istikamet vermeye çalışıyor. Soykırımdan üzerine sıçrayan kanı yıkamaya çalışıyor. İnsani misyon görüntüsüyle Amerika'da artan eleştirilerden kurtulmayı bekliyor. Fakat İsrail’in insani yardım için sınırları açması ve Mısır sınırında Refah’tan gelenleri engellemekten vazgeçmesi için yeterince baskı yapmıyor. Besledikleri canavar kendi çıkarlarına da zarar veriyor ama ‘dur’ komutuna elleri varmıyor.

  • 11.03.2024

Kalın ile Fidan’ın Washington seferi ve sıcak yaz senaryoları

Filistin davasında hamaset deryası Erdoğan İsrail’in silahına demir, sanayisine elektrik, araçlarına yakıt, halkına gıda ve tekstil, ordusuna bilumum teçhizat temin etmeyi sürdürerek Amerikan ortaklığına bağlılığını gösterdi. Şimdi karşılık bekliyor.

  • 7.03.2024

İran’ın yenilgisi!

İran'da seçimlere katılım yüzde 41 olarak gerçekleşti. Bu 45 yılın en düşük seviyesi. Ülke genelinde sandığa ilginin düşük çıkmasının yanı sıra başkent Tahran’da katılımın yüzde 24’te kalması rejimi kendi belirlediği meşruiyet eşiğinin altına düşürüyor... Düşük katılım kendileri için kontrolün devamlılığını sağlıyor ama rejimin meşruiyetini de zayıflatıyor.

  • 5.03.2024

Aaron’un alevleri, Biden’ın dondurması, Ölüm Şeridi!

ABD, İsrail’i güvende tutmaya çalışırken kendi ortaklık düzenindeki çatlaklar daha fazla büyümesin diye ahtapot gibi her noktaya bir kol atıyor. Aaron’un sarsıcı mesajını karartabilirler; Araplara ‘cepte’ muamelesi yapabilirler; yeni rotalarla İsrail’i rahatlatabilirler. Bütün bunlar yarını Amerikan düzeni ve onun "karadaki uçak gemisi” için güvenli kılmıyor.

  • 29.02.2024

Kürdistan’a müdahale

Irak Federal Mahkemesi’nin azınlıklara tanınan kota sistemini iptal etmesi ve maaşların merkezin kontrolündeki bankalardan ödenmesine karar vermesi Kürdistan’ın statüsünün altını oyuyor. Fakat sorumluluk sadece Bağdat’a ait değil.

  • 26.02.2024

Madara olan kibir: Hegemonyaya yeni bir hikâye lazım

Husileri İran’ın yardımıyla denizde kargaşa çıkaran yalın ayaklılar olarak aşağıladılar fakat Yemenliler dünyanın geri kalanının gözüne boğun eğmeyen halk olarak girdi... Husiler yaşananları "hegemonyayı kırma ve kibirli güçleri yola getirme savaşı" olarak tanımlıyor. Bu bakış açısı motivasyonun da kaynağı.

  • 22.02.2024

Sahi şimdi Putin derinden bir ohhh mu çekti?

Navalnıy’ın siyaseten yok edilmesi merkezi bir karar olabilir. Fakat halihazırda Navalnıy’ın dış bağlantıları, çalışma tarzı ve tutarsızlıkları Putin’in “vatanseverlik savaşı veren lider” imgesi için muhteşem malzemeler sunuyordu... Navalnıy’ın deli cesareti şüphe götürmese de Putin’i korkutacak bir rakip olduğu iddiası Batı kampının üfleyip durduğu bir balondu.

  • 19.02.2024

Firavun’a, en kalbi duygularımla!

Erdoğan 'U’ dönüşleriyle ancak mümkün olabilen Kahire ziyaretinden neyi hedefliyor? Elbette ‘Rabia’ sömürüsünün getirdiği dağınıklığı toparlamayı, 12 yıllık kayıpları telafi etmeyi. Hafıza yoksunu olmak Erdoğan’ın hatalarını örtmeye yarayabilir ama geçmişi tamamen unutmak Sisi’nin işine gelen bir durum değil.

  • 14.02.2024

Refah: Soykırımın final sahnesi!

Netanyahu çok iyi biliyor ki alnına yapışan ‘soykırımcı’ damgasından başka elde ettiği hiçbir şey olmayacak. Filistinlilerin yitirdikleri, onun kariyerine ‘zafer’ olarak girmeyecek. “Soykırımcı” lekesi alın derisinin derinliklerine işlenecek.

  • 12.02.2024

İran ve Türkiye arasında Kerkük savaşı: Ağamızın gönlü bir vali ister…

İddia o ki Ankara, KYB’nin valilik makamına ulaşmasını sabote etmeye çalışıyor. Ankara’nın oyun kurmadaki çatışmacı ya da dayatmacı tarzına karşın İran daha sofistike gidiyor. Edindiğim bilgilere göre, İran’ın Kerkük’teki kördüğüm için önerdiği çıkış valiliğin KYB’ye, meclis başkanlığının Araplara ve vali yardımcılığının Türkmenlere verilmesini içeriyor.

  • 5.02.2024

Soykırım Koalisyonu, uyurgezer savaş ve İran’la hesaplaşma

Bölgede Amerikan güçlerinin dahil olduğu büyük bir savaş patlak verirse İsrail, Gazze’yi aradan çıkartıp Lübnan’a yüklenecek. Kafasında bu var. Büyük yangın karşısında Gazze’deki suçlar teferruata dönüşecek. Burada en büyük tuzak kışkırtılan İran-Amerikan savaşı.

  • 1.02.2024

Zemin zift gibi: Ortaya karışık bölge denklemi

Yerel seçimlere giderken Kürtlerle yeni açılım senaryoları gündemi tekrar işgal etse de halihazırda dümeni savaştan yana kırmış olan Erdoğan’ın başka bir istikamet tutturması hayli şaşırtıcı olur. Eğer ABD’den aradığı anlayışı bulur İran’la da ortak bir koordinatta buluşursa tüm güney sınırlarında kafaya koyduğu güvenli koridor planında ısrar edebilir.

  • 25.01.2024

İran’ın ‘stratejik sabrı’ cendereye giriyor

Kayıplardaki artış İran’ın fazla iz bıraktığını, İsrail’in de iyi iz sürdüğünü gösteriyor. Bir tarafın kararlılığına zafiyet, diğer tarafın kararlılığına gözü dönmüşlük eşlik ediyor. İran ısrarla önceliğinin Direniş Ekseni’ni güçlendirmek olduğunu söylerken İsrail de bölgedeki Amerikan varlığına güvenerek bu ekseni felç edecek atışlar yapıyor. Savaşın bölgeselleşmesi İsrail’in umurunda değil. Temel strateji çatışmayı sınırlardan uzak tutmak ama İran verdiği kayıplarla bu eşiğe sürükleniyor.

  • 22.01.2024

Soykırım sanığı: İsrail 100 günde neyi kaybetti?

Ana akım medyadaki müthiş karartma ve alınan önlemlere rağmen dünya kamuoyunda “Hamas’la savaşıyoruz” iddiasının alıcıları tükeniyor. ABD’de genç nüfus siyaset mafyasının sattığı hikâyeden uzaklaşıyor. İsrail’in sivil ve askeri kabineleri içinde kazan kaynıyor. Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın birbirini azı dişiyle ısırmadığı toplantı yok. Soykırım davasının seyri İsrail yönetiminin ayarlarını daha da bozabilir.

  • 15.01.2024

İsrail çıkmazı: Hizbullah’la savaşsak bir türlü savaşmasak bir türlü!

Üst düzey bir yetkili, Biden'ın İsrailli liderlerle üç kez telefonda görüştüğü günlerin olduğunu, bu görüşmelerin bir kısmında İsrail'i Hizbullah'a saldırmaktan caydırmaya çalıştığını söylüyor. Yetkili “Bu kıyametin kopmasıyla sonuçlanabilecek bir hareket" diyor... Amerikan yönetimi İran ve Hizbullah’ın savaştan kaçınmak istediği tespitine güvenmek istiyor ama İsrail’den emin olamıyor...

  • 10.01.2024

İsrail, ABD’yi kazıklıyor mu?

Blinken’ın uluslararası toplumu temin etmeye çalıştığı “olmayacaklar” listesi, İsrail’in tutturduğu yolda paçavra değerinde. Üzerinde tepindikleri “ertesi gün planı” sanki İsrail’in soykırım suçundaki ana ortağı ABD’yi kazıkladığı, ABD’nin de ateşkes çağrısı için sabrı tükenen uluslararası aktörleri oyaladığı bir oyuna dönüşüyor.

  • 8.01.2024

İsrail suikastlarla nereye varmak istiyor?

İsrail ABD’yi de içine alacak bir bölgesel savaş çıkarmaya mı çalışıyor yoksa Hamas’a karşı bir skor elde edip savaşı noktalamaya mı hazırlanıyor? Risk çıtası meseleyi iki tarafa da devirecek sınıra ulaştı.

  • 4.01.2024

Erdoğan’ın Arap filesinde birkaç yırtık

İtibar mafiş. Takımlar da para için ayaklarına gitmişken “Benim ülkem, benim toprağım, benim egemenliğim” diyor. Kim demez ki! İtiraza binaen de “FIFA kuralları” diyerek kestirip atıyor. Buna karşın siyaset ve diplomasi ağırlık kullanmak yerine araziye çıkmış gözüküyor. Her yerde varlar, her şeye dahiller ama Riyad’da top hızla kaleye giderken aylaklığa veren bir kaleciye dönüşüvermişler...

  • 1.01.2024

İran, Musavi’nin intikamını nasıl alacak?

İsrail nihai hedefler, buna uygun stratejiler ve Gazze’nin geleceği konusunda hala ABD’yi ikna edemedi. Yeni yılda Washington’dan “Savaşı bitir” baskısı artabilir. Bu noktadan sonra Gazze’de Hamas’ı bitirme hedefini unutup teknokratlar hükümeti kurulması önerisiyle ‘itibarlı’ bir çıkışa yönelebilirler.

  • 28.12.2023

Barış yerine mezar kazmak

Hava zehir gibi. Herkes daha fazla ölüm için el yükseltiyor. Analar “Benim canım yandı, başka canlar yanmasın, yeter artık barış olsun” diyemez hale getiriliyor. Ölümden gayri dilek, intikamdan gayri yemin yok.

  • 25.12.2023

Kerkük kördüğümü

Kürtler ve Araplar kendi aralarında birlik sağlasalar bile vali seçimi için pazarlığa girmek zorundalar. Ortaya çıkan tablo etnik ya da mezhebi fay hatlarına vuranlara diyor ki Kerkük birlikteliği gerektiriyor; ya uzlaşma ya hezimet.

  • 22.12.2023

Filistinliler Afrin’e mi yerleştiriliyor?

Suriye içinde milyonlarca insan yer değiştirdi. Fakat güvenli sığınak bulma arayışları ile işgal, gasp, istismar ve en tepeden demografik mühendislik çabaları birbirine geçiyor. Erdoğan’ın güvenli koridor hesaplarıyla aradığı da Kürt-Arap ya da Kürt-Türkmen çelişkisi. Filistin yerleşimlerine hem Türkiye hem de İsrail’in prizmasından bakmak gerekiyor.

  • 19.12.2023

Gözler Gazze’deyken Suriye’de neler oluyor?

Dünya Gazze’ye kilitlenmişken Suriye’de cephesine göre durulmalar ya da yükselmeler yaşandı. Aktif cephe hatlarının başında Fırat’ın doğusu geliyor.

  • 14.12.2023

İsrail’in yalın ayak düşmanları ya da Ağıt Kapısı’nın efendileri

Yemen halihazırda vurulmuş bir ülke. Husilerin kaybedecekleri çok az şey kaldı. Beri taraftan ABD muazzam üstünlük, caydırıcılık ve kibrine rağmen pek çok şeyin hesabını yapmak durumunda. Küresel devin de kırılganlıkları var.

  • 11.12.2023

Hadi devreleri yakalım!

Karanlığa karşı savaşan aydınlığın güçleri “Size daha az ölümle yok edilmiş bir Gazze vadediyoruz” diyor. Susun ve ölün! Aklı ve vicdanı olan her bireyin şiddetle reddedeceği bir süreç karşısında kavramlar üzerinde dans ederek mazeret üreten ilkeli tayfalar görüyoruz. Güya kendi ahlaki bütünlüğünü koruyan bir çaba. Çok sefilce!

  • 5.12.2023

Sömürge törpüsü: İsrail’e mahpus olmak

Filistinlilerin yaşamını karartan duvarlar, bariyerler ve kontrol noktaları olmadan da mahkemeler ve hapishaneler tek başına bu rejime apartheid demeye yetiyor. İsrail bu cezalandırma ve yıldırma mekanizmasını sürekli ve yaygın olarak kullanıyor.

  • 29.11.2023

Amalek’ten geriye: Bu zafer mi şimdi?

Son savaşın yıkım bilançosu yok olan değil daha sert dönüşler yapacağını gösteren bir bilenmişliğe işaret ediyor. Halk Gazze’nin kuzeyinden korkunç bedeller ödeyerek güneye geçti ama Gazze’yi terk etmedi. Parçalanan elleriyle toprağa tutunanlar sürgün senaryosunu reddediyor. Hamas olsun ya da olmasın Filistin’in sapanı taşsız kalmayacak.

  • 24.11.2023

İslamcıların vicdanı yine Filistin’le imana gelirken…

Günün sonunda Filistin davasına yapılabilecek en büyük kötülük bunu bir din savaşına indirgemek olurdu. Bunu da “Olay haçlı-hilâl meselesidir'' diyerek Erdoğan yaptı. Filistinli Hıristiyanlar da işgalci sömürgeci ve soykırım savaşının kurbanları. Londra’dan, Dublin’den, Atina’dan, Madrid’den, Stockholm’den, Köln’den, Belgrad’dan gelen görüntüler başka bir şey söylüyor.

  • 20.11.2023

İnsanlarla birlikte hakikat nasıl katledilir?

İsrail Ordu Radyosu işgalci güçlerin hastanede geçirdikleri bir günün ardından "Hastane içinde kaçırılanların varlığına dair hiçbir belirti yok" bilgisini geçti. Daha sonra ordu sözcüsü Hagari, Şifa’dan dünyaya bir görüntü sundu: Yere dizilmiş silahlar, askeri malzemeler ve üniformalar. Kim koydu? Hamas, Hagari bulsun diye orada bırakmış olmalı! Ne kadar da acemiler!

  • 16.11.2023

57 ülke İsrail’in içinden geçti! Gazanız mübarektir!

Ürdün, Filistinlileri sürmeyi savaş nedeni ilan ederken, Mısır Sina’da tek bir kum tanesi için binlerce askeri feda edeceğini söylerken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ankara’da Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara açtığı o büyük kucakta illaki Filistinli sürgünlere de yer olacağı aklını veriyordu. Bundan yüksünen olmadı. Eğer sürgün planı bozulduysa belki Kral Abdullah ve Sisi bir teşekkürü hak edebilir.

  • 13.11.2023

Gazze’deki Holokost’un ağıt defteri

Çaresizlik hissi milyonların içini kemiriyor lakin hükümetler, parlamentolar, siyaset baronları, ödenmiş gazeteciler ezberletilmiş kalıplarla İsrail’in müdafaa hakkı adına soykırıma mazeret uyduruyor. Boğuyorlar!

  • 10.11.2023

İsrail'in soykırımı, Hizbullah'ın manevrası, Hamas'ın sınavı

Hizbullah savaş ilan etmeden derinliğini kendisinin belirlediği bir savaş yürütüyor. Bunun teşekküllü bir savaşa dönüşmesini kaçınılmaz görse de bunu önlemenin ABD’nin elinde olduğunu söylüyor. Blinken, Amman’da Arap dışişleri bakanlarına “insani mola” için çalıştığını anlatırken kalıcı ateşkes taleplerine olumlu yanıt vermedi. Yani ABD henüz İsrail’i durdurma noktasında değil. Savaşı bölgeselleştirecek bombanın pimi çekilmiş, atılması da an meselesi.

  • 6.11.2023

Ey Müslümanlar, bir el atın şu sürgüne!

İsrail’in meseleyi nereye götürdüğünü bilmek için bir belgeye ihtiyaç yok. Ama “vadedilmiş topraklarda seçilmiş insanların” ötekilerin kendileri için nelere katlanması gerektiğine dair fantezilerini görmek bakımından zihin açıcı.

  • 3.11.2023

Rusya’nın hesabı ne, Hamas’ı neden kucaklıyor?

Genel anlamda ABD’nin bölgeye yeniden düzen verme çabasına karşı Rusya, İran ve Çin arasında koordinasyonun artması anlaşılır bir durum. Fakat Hamas’ın bu tartışmaya ortak edildiği yerde görüntü fluya düşüyor. Tam bu noktada Moskova’nın savaşa dolaylı katkısına dair spekülasyonlar aradan fırlıyor.

  • 30.10.2023

Macron mu çıldırdı Erdoğan mı?

Avrupa’nın “çapsız liderler kuşağı”, İsrail’in insanlığa karşı suçlarına kendi hükümetlerini ortak etmeleri yetmezmiş gibi toplumu ve medyayı da ahlaki intihara sürüklüyor. Oslo’yu işgali genişletmek için paspas olarak kullanmış bir devlete barışı dayatan uluslararası bir cephe oluşturulması şart. Ne Erdoğan’ın çıkışları ne Macron’un önerisi bu yolu açmaya kâfi. Ne yapmalı? Sanırım hepimizin mürekkebi bitti.

  • 28.10.2023

Kan gölüne yansıyan siyasal harita!

İsrail kara harekâtına başlar ve Biden’ın ikinci ve üçüncü cephelerin açılmasını önlemeye dönük tehditkârlığı işe yaramazsa Orta Doğu nasıl bir yere dönüşür? Askeri gücün her şey olmadığını Afganistan, Irak ve Suriye savaşları gösterdi.

  • 23.10.2023

Soykırımın ‘demokrat’ ortakları

Aklımızın ve vicdanımızın kapılarını açalım artık; Filistin 75 yıldır ölüyor; sistematik olarak ağır çekimde soykırıma uğruyor. Kendini insanlığa “demokratik, özgür ve medeni” diye dayatanlar bu barbarlığa çanak tutuyor. Batılı dostları İsrail’in “öldürme hakkı” için kendini paralıyor; silahsa silah, paraysa para, propagandaysa propaganda...

  • 20.10.2023

Vurun Gazze’yi, sürün Filistinliyi!

İddiaya göre İsrail 1967’de işgal edip 1982’de bıraktığı Sina Yarımadası’nın kuzeyindeki “Yamit” adlı yerleşim merkezinin Filistinlilere tahsis edilmesini öneriyor. İsrail burayı terk ederken yıkmıştı. Katar’dan istenilen şey ise finansman. İsrail her seferinde Gazze’de binlerce binayı yıkar, Katar yeniden inşa için kesenin ağzını açar. Böylece İsrail’in cebinden bir kuruş çıkmaz.

  • 16.10.2023

İran ve Hizbullah’a tehdit: ABD ne yapmaya çalışıyor?

Gazze’deki intikam savaşının Gazze’de kalması için Amerikan diplomasisi ve askeri aygıtları devrede. Üçüncü cephe ABD’yi istemediği bir zaman diliminde Orta Doğu’da çetrefilli bir sürece çekebilir. Rusya da ABD’nin, Irak işgalinden geri kalmayacak bir savaşa gömülmesini canı gönülden ister...

  • 14.10.2023

Savaşın İsrail’e taşınması neleri değiştiriyor?

Son tırmanıştan önce dans sırası Suudilere gelmişti. Veliaht Prens Selman geçen ay BM Genel Kurulu sırasında Netanyahu’nun keyfine keyif katacak şekilde normalleşme anlaşmasına çok yaklaştıklarını söylemişti. Filistinliler arasında Suudi Arabistan’ın İsrail’le el sıkışması Filistin davasına vurulabilecek en büyük darbe olarak ele alınıyor. Haliyle Aksa Tufanı normalleşme sürecinin tam ortasına atılmış bir bomba olarak da görülebilir.

  • 9.10.2023

Topyekûn savaş!

Kürt sorununa askeri çözüm arayanlar siyaseti yeniden esir aldı. Şimdi iktidar bir taraftan yerel seçimlere diğer taraftan anayasayı değiştirmeye hazırlanıyor. Hükümetin mevcut koşullarda MHP’yi terk edip Kürtlerle ittifak kurma senaryosu gerçekçi durmuyor. İktidarı kurtarsa kurtarsa çatışma kurtarır.

  • 5.10.2023

Son Ermeni!

Televizyoncusu sunumuna “30 yıl önce bu yollardan Azerbaycan Türkleri geçti, öyle arabayla falan değil, yalın ayak, karların altında” diyerek başlıyor! İnsanın kanını donduran olumlama ile… Her bir trajediyi ötekine bağlamak lanet bir döngünün devamlılığına hizmet ediyor.

  • 2.10.2023

Zengezur’a ne oldu: Amerikan müdahalesi planları bozuyor mu?

Yukarıda tehcir, aşağıda koridor. Jeostratejik öncelikler bir kez daha insani trajediler üzerinde tepiniyor; insanlık kısır döngü içinde, intikam sarmalında kalmak zorundaymış gibi.

  • 29.09.2023

Kürdistan’da İran cenderesi

Yarın son gün. Herkes İran’ın ne yapacağını merak ediyor. Süre dolarken silahsızlandırma koşulunun yerine getirilmesi mümkün gözükmüyor ama kampların boşaltıldığı farz edilebilir. Bu durum İran’ı keser mi?

  • 19.09.2023

Koridor savaşlarından koridor kesişmelerine

İşin reklamında Hindistan ve Suudi Arabistan öne çıksa da IMEC, ABD Başkanı Joe Biden'ın 2022'deki G7 zirvesinde temelini attığı Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklığı’nın bir uzantısı. ABD bir taşla birkaç kuş vurmak istiyor: Çin’i çevrelemek en temel hedef.

  • 16.09.2023

Esad’a karşı Dürzî isyanı: Balon mu bomba mı?

Dürzîlerin siyasal çizgilerine bakıldığında Suriye’yi vatan olarak yücelten, bölünmeyi reddeden, “muhalif” ya da “rejime sadık” değil “Arap kimliği ve halkının milliyetçileri, onur ve dinin savunucuları” olarak anılmayı tercih eden bir kodlama görülüyor. Dürzîler arasında İsrail’i tanımama ve kadim toprakları Filistin olarak anma hassasiyeti devam ediyor.

  • 12.09.2023

Lübnan’ı patlatmadan reisi seçseler bari

Batı-Körfez bloku Hizbullah’ı denklemden düşürecek ya da silahsızlandırılmasına imkân verecek iktidar formülleri için bütün baskı yöntemlerini kullanıyor. Fakat bu işe uygun bir cumhurbaşkanı adayında ısrar, Lübnan’ı sonsuza dek reissiz bırakabilir.

  • 19.08.2023

Bir Erdoğan klasiği: Kardeşler’i sattım, yok satmadım!

Erdoğan’ın Suud-Emirlikler ekseni ve özellikle Mısır’la yeni sayfa açabilmek için İhvan’ın artık hamisi olmadığını biraz hissettirmesi gerekiyordu. Mısır muhalefetinin İstanbul merkezli TV kanallarına kısıtlamalar getirildi. Ağızlarına fermuar çekilenlerin bir kısmı Londra’ya uçtu.

  • 14.08.2023

Bir Afrika çıkmazı: Darbeyi darbelesek mi?

Yeni sürecin başarısı, post-kolonyal döneme damgasını vuran siyasal-ekonomik-kurumsal bağımlılıkla kontrolü sürdüren modeldeki çekilmeye veya gerilemeye Afrika’nın kendi iç dinamikleriyle ne kadar hazırlıklı olacağına bağlı. Bir dış gücü ötekiyle ikame etmek çıkıştan öte döngüdeki patronaj değişmesine işaret ediyor...

  • 7.08.2023

Afrika’da Fransa için güneş batıyor

Fransa’nın Afrika’daki çıkarlarını koruyabilmesi her geçen yıl güçleşiyor. Élysée ve Quai d'Orsay’ın “Afrika bunalımı” büyüyor. Ve muhalefet Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un tamamen çuvalladığını düşünüyor. Kaçınılmaz olarak Fransa için güneş batıyor.

  • 6.08.2023

Putin'in Afrika çalımı: Batı'ya yanıt mı sirk mi?

Afrika’daki türbülansları fırsata çevirip askeri ortaklığı büyüten bir Rusya görüyoruz. Kısa bir süre önce Rus generalleri hedefe koyup Moskova’ya yürümeye kalkışan Wagner’in kurucusu Yevgeni Prigojin’in St-Petersburg’da Afrikalı konuklarla görünmesi basit bir gösteri sayılmaz.

  • 31.07.2023

Kötüler ve düşmüşlerle meçhule bakan şovlar!

İsrail’le dostane ilişkiler Yahudi lobisi sayesinde Erdoğan’ın Amerikan koridorlarındaki yalnızlığını da giderebilir. Meteliksiz “değerli yalnızlık” sarayda kara basan etkisi yapıyor olmalı. “Filistin dostu”, Yahudi lobisinin de itimat edebileceği kişi olmayı önemsiyor. Bu hep böyleydi, aman İslamcı tayfa uyanmasın!

  • 27.07.2023

NATO’nun diyeti Rojava mı?

ABD açısından Rusya’ya karşı Türkiye’yi kendi oyununda tutmak birinci öncelik. Bu nedenle Suriye’de Türkiye’ye bir yere kadar göz yumabilir. Fakat Kongre’de İsveç’e karşı ödül gibi duran F-16 paketinin dahi SDG’ye saldırılara son verilmesi koşuluna bağlanmak istediği düşünülerse Biden’ın Erdoğan’a göstereceği olası esneklik göreceli ve sınırlı kalabilir.

  • 22.07.2023

Mehterle gidip Nordik havasıyla dönmek: NATO fatihi ne aldı ne verdi?

2008 Bükreş zirvesinden beri aşama aşama Ukrayna’yı Rusya ile kapışmanın ön cephesi haline getiren ama asla ittifaka alarak koruma sunmayan bir siyasetin ileri düzeyde sözcülüğünü yapmak Erdoğan’a düşüyor. Vilnius’tan dönüşte Erdoğan, Rusya lideri Putin’le yüz göz olabileceği ortamı yeniden yakalamak için yaratıcı hamleleri düşünmek durumunda. Ve bunları doğalgaz faturaları kışı görmeden yapması gerekiyor.

  • 15.07.2023

Fransa’nın renk körlüğü ya da alevlerin rengi

İsyan edenler ikinci, üçüncü hatta dördüncü kuşak göçmen çocukları olsa da sömürgeci geçmişin beslediği bir hesaplaşma kültürü söz konusu. Post-kolonyal döneme geçilse de bağımsızlıklarını kazanmış ülkelerle sömüren-sömürülen ilişkisi hala sürüyor. Bu yüzden Fransa sömürgeci dönemle gerçek anlamda yüzleşmekten kaçıyor. İkincisi, ırkçılık ya da ayrımcılık genelde koyu tenlileri buluyor. Fransızların “renk körü” olmakla övünmeleri renkleri görmedikleri anlamına gelmiyor...

  • 8.07.2023

Fransa’dan Türkiye’ye 'korku' ithalatı

Şiddet dozu yüksek gösterilere Türkiye’den bakanlar Fransızlardan daha fazla dehşete kapılarak izliyor. Bir de Suriyeli sığınmacılarla paralellik kurulup geleceğe dair korku senaryoları üretiliyor. Eğer Türkiye için çıkarılacak bir ders varsa ırkçılık ve nefret siyasetinin toprağa mayınlar ekmekten başka bir şeye yaramadığıdır.

  • 3.07.2023

Kürtleri alternatifsiz bırakmak

Suriye yönetimindeki hakim değerlendirme ABD bölgeden çekildiğinde hem SDG’nin hem de Kürtlerin yerelde kurduğu ittifakın çözüleceği yönünde. Halbuki öz savunma ve yönetim temelinde Kürtlerin Araplar, Süryaniler, kısmen Türkmenler ve az nüfuslu diğer halklarla kurduğu ortaklık Amerikalılar bölgeye gelmeden önce başladı.

  • 30.06.2023

Vagner Putin’in façasını alsa da…

Vagner “potansiyel sorun” olarak bundan sonra nasıl ele alınacak? Tasfiye mi edilecek yoksa orduya mı bağlanacak? Prigojin’e ne olacak? Rusya gibi bir devletin façasını alan bir savaş ağasının yaptığı yanına kâr kalır mı? Özel harp şirketlerine alan açmanın içe dönük askeri-siyasi maliyetlerine dair dersler çıkarılır mı? Tersinden gidersek Prigojin’e komuta kademesinde değişiklik sözü verildi mi?

  • 26.06.2023

Astana’da fatura Kürtlere kesiliyor

Türkiye çekilmeyi ön koşul olmaktan çıkarmakta ısrarlı. Bu çekilme “Suriye devrimi” hikâyesinin sonunu getireceği için muhalifler de huzursuz. Astana’daki temsilcileri Ahmed Tuma siyasi çözüm olmadan Türk ordusunun çekilmesini kesinlikle reddettiklerini açıkladı. Kürtler için kalması, muhalifler için gitmesi varoluşsal!

  • 23.06.2023

Cinnet geçirten temaslar

Körfez’in yeni nesil yöneticileri babalarının muhafazakâr çizgilerinden sapmakta daha cesur davranıyor. Batılı müttefiklerin buyurganlığı da eskisi gibi sökmüyor. Pek suskunlar ve alttan almak zorundalar.

  • 19.06.2023

Çöl kanunu

Kuşkusuz Suudilerin ABD’den kopmak gibi bir niyetleri yok. Orta Doğu’da devrim falan olmuyor. Sadece dengeyi farklı bir yerde kurmaya yarayacak araçlara sahip olduklarını gösteriyorlar. Bu ekonomiyi batırıp da SWAP diplomasisine mahkum olanların harcı değil!

  • 12.06.2023

Diplomaside Kurtlar Vadisi

Yeni atamalar rejimde devamlılığı vaat ediyor; sistemi güvenli limana çekiyor. Dümende Erdoğan var. Koltuğun yeni sahipleri onun izin verdiği ölçüde rotada sapma yapabilir.

  • 5.06.2023

Bir kolda Esad diğer kolda Zelenski: Tanrılar çıldırmış olmalı!

Dün dünya âlem Esad’la yüzleşen liderlerin yüz ifadelerini okumak için beklerken podyuma Ukrayna lideri Volodimir Zelenski çıktı. “Hayda” dedirten bir hüner! Batı cephesinde Esad’ın Arap kalbine dönüşünün yol açtığı kızgınlığı Rusya’nın düşmanı Zelenski ile yumuşatmayı uman bir cinlik.

  • 23.05.2023

Biden’ı yakacak kuş yuvadan nasıl uçtu?

Luft’un elindeki bilgiler Biden ailesinin Çinlilerle kirli ilişkilerini ele veriyor. Luft firarda ama sümen altı edilen skandal Kongre’nin takibinde. Başkanlık için yeniden aday olacağını duyuran Biden için kâbus bir dosya geliyor!

  • 5.05.2023

Kiev’in komplosu ve Rojava’nın yol haritası: Kürtler nasıl bir kavşakta

ABD, Fırat hattında Arap-Kürt ortaklığını kendi çıkarları için hayati önemde görüyor. Fakat olası bir uzlaşmazlıkta aşiret zemini Şam’a doğru kayabilir. Burada kritik soru şu: Şam’la barışan Arap devletlerinin yeni pozisyonu özerk yönetimin geleceğini ne yönde etkiler?

  • 24.04.2023

Sudan’daki savaş kimlerin umurunda?

Çatışmalardan bir vekalet savaşı iskeleti çıkarmaya çalışanların zorlandığı soru: "Gerçekten herhangi bir dış güç Sudan’daki dengeleri etkileyecek kadar nüfuz sahibi mi?"

  • 18.04.2023

Amerikan düzenine Çin zokası

ABD, Pekin’in Orta Doğu’da arabuluculuk becerisine hazırlıksız yakalandı. Çin’in İran ve Suudi Arabistan arasındaki soğuk savaşa mola verdiren arabuluculuğu Amerikan yönetiminin boğazına kılçık gibi saplandı. Bunun yanı sıra Avrupa’da Çin’le ilişkilerde efendinin istemediği sapmalar görülüyor.

  • 14.04.2023

Mazlum Abdi’yi vurmak! Kürt coğrafyasını patlatmak!

TB2’lerin sicilinden hareketle kimse hedefin ıskalandığını düşünmüyor; Amerikalılar konvoya eşlik ederken bunun olamayacağını herkes biliyor. Belli ki “Takip ediyoruz, ne yaptığınızı ve nereye gittiğinizi biliyoruz” mesajı verildi.

  • 10.04.2023

Seçilmişler için demokrasi, tersine Exodus ve Filistinliler

İsrail giderek aşırı dinci bir kabukla kendi beka sorununu yaratıyor. Oslo Barış Anlaşması’nı imzaladı diye İzak Rabin’i öldüren çizgi bugün İsrail’in gelmiş geçmiş en aşırı sağ ve dinci kabinesinin ruhuna üflüyor. Onlarca yıldır şiddeti yöneten akıl ile şiddetin kaynağı arasında bir hesaplaşma büyüyor.

  • 3.04.2023

Kürt’ün helikopteri, Türk’ün restorasyonu

ABD’nin helikopterle ilişkisini inkâr etmesi Kürtlerle kurulan denklemi değiştirmiyor. Gizemi ne olursa olsun helikopter Kürt’ün Kürt’le olan çelişkisine, ABD’nin NATO müttefiki Türkiye ile olan açmazlarına, bütün azametine rağmen askeri yolun çözümsüzlüğüne dair bir şeyler söylüyor.

  • 25.03.2023

'Kötü adamlar' Erdoğan’la bu dansa neden kalkmıyor?

Putin’in Esad’a baskıyı eksik etmesinde bir hikmet aranacaksa bunların dışında bakılması gereken noktalar var. Putin, Ukrayna savaşından mütevellit yaptırımlar ve Suriye’deki çıkmaz karşısında Erdoğan’ın NATO ile Rusya arasındaki ikili oyunu işine geldiği için seçimlerde ona yatırım yaptı biraz. Fakat Erdoğan’a da güvenmiyor.

  • 21.03.2023

İçeride ve dışarıda masanın ıstırabı

Masayı dürüstçe kurabilmek lazım. Barış için. Halkların kardeşliği için. Türkiye’nin ellerine ve ayaklarına kendi elleriyle attığı gemici düğümlerinden kurtulması için..

  • 9.03.2023

‘Asena’dan sonra masanın hamuru değişir mi?

‘Asena’nın denklemden çıkması ya da bir ihtimal senaryosu olarak ağırlığını yitirmiş halde geri dönmesi öncelikli hedeften gayrısını talileştiriyor. Dış politika konularında ‘kurumsal’ donmuşluğu, (masada oturanlardan birinin) üfürdüğü “proaktif dış politika” söylemi ve her şeyi batıran maceraperestlik dağıttı. Bunu toparlamak kurumsallık kadar milliyetçi prangayı kırmayı gerektiriyor.

  • 6.03.2023

Felâketin dirilttikleri!

Deprem, Esad yönetimi için ‘rejim’ ifadesini kullananların “Suriye hükümeti” tanımına dönmesini kolaylaştırdı. Yani deprem geri çekilen meşruiyetin iadesine ivme kattı. Fakat Biden yönetimi Avrupa ve Orta Doğu’daki ortakları ‘çözülme olmaması’ için yakın planda tutuyor.

  • 27.02.2023

Bir gece ansızın gelenler...

En az 100 ülkenin yardım elini uzattığı bir felaket karşısında “Ancak Müslümanlar kardeştir” diyenlerin çizgisi çöktü. “Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur” diyenlerin ülküsü enkaza gömüldü. İktidar hamurunun iki bileşeni bu sloganlar. Ne var ki kendinden gayrısını düşman görenlerin zihinsel kodları bu baskılamadan da kısa sürede sıyrılabilir.

  • 20.02.2023

Kudüs’ten yak ateşi, Tahran ve Bakü’den tütsün dumanı

İranlılar Türkiye’nin İran’ı baypas ederek Asya’ya ulaşma hedefine bakarak Nahçıvan ile Azerbaycan’ı birbirine bağlayacak güzergâhı “Turan Koridoru” olarak niteliyor. Bunu kendi çıkar dünyasına müdahale olarak görüyor. Hatta NATO kuşatmasını Türkiye’den Kafkasya ve oradan enerji denkleminin merkezindeki Hazar’ın üzerine germe projesi olarak da okuyor.

  • 1.02.2023

Esad’ın şartları, İran’ın kancası: Üçlü diyalog beyhude mi?

İran, Ankara-Şam arasında yeni sayfa açılırsa Suriye’nin geleceğindeki yerinin ne kadar daralacağını kestirmeye çalışıyor. Ve kaybeden tarafta olmamak için Esad’ı markaja alıyor. Elinde de petrol ve kredi hattı gibi kozlar var.

  • 18.01.2023

Esad Erdoğan’ı, Erdoğan da Esad’ı kurtarırsa Kürtlerin yolu nereye düşer?

Kürtler çıkışı hangi kapıda arayabilir? Yerel, bölgesel ve uluslararası gerçekliğin dayattığı üç adres var: Şam, Moskova ve Washington. Olması gereken diğer kapı Ankara, lakin orası Kürtlere zinhar kapalı. 

  • 9.01.2023

Adam kazanıyor

Suriyeliler normalleşmeden beklenenler ile karşılık bulma olasılığını ölçmek için hassas terazi kullanmak zorunda. Esad’ın Erdoğan’a bir kez daha dönerken boşa sıkma lüksü yok. Ülke onların! Kim bilir işler şaşırtıcı boyutta ilerler, belki de Erdoğan’ın Emeviye Camii’nde namaz kılma hayali gerçeğe dönüşür; Esad’sız değil Esad’la saf safa.

  • 2.01.2023

Paris’in Kürt hamiliği: Ölüm, öfke ve ötesi…

Suriye’deki “ihanete uğruyoruz” hissi Avrupa iç siyasetine göreceli olarak daha iyi nüfuz edebilmiş olan Kürtler arasında da artıyor. Beyanatlardan soruşturmalara resmi olan ne varsa kuşkuyla karşılanıyor. Kürtlerin 2014’te yakaladıkları olumlu havadaki oksijen azalıyor. Jeostratejik, ekonomik ve politik gerçeklik, oluşan yeni hassasiyeti ne kadar sırtında taşır?

  • 28.12.2022

İran’da bir ‘tuğla’ düştü: Sırada ne var?

İki farklı öngörü var: Ya konuşulan değişiklikler gösteriler durulunca açıklanacak. Ya da mevzuat değişikliğine gidilmeden uygulama askıya alınacak. Güya bu şekilde sistem sokağın baskısına boyun eğmemiş olacak! Belli ki müesses nizam hafif tavizlerle bu fırtınayı atlatabileceğine inanıyor.

  • 8.12.2022

Kadın isyanından Kürdistan’a bedel çıkarmak!

İran'da yer yer işçiler grevleriyle, esnaf kepenkleriyle isyana omuz veriyor. Farslar, Türkler, Kürtler, Beluçlar, Araplar, Gilanlar ve diğer etnik gruplar değişim talebine ortak oluyor. Zahedan’da ‘çadorlu’ kadınlar bile sokaklara döküldü. Ama yine de müesses nizam faturayı kesebileceği ya da sorunun kaynağını örtebileceği “günahkârlar” arıyor... İran özellikle Kürt bölgelerindeki gösterileri bir kaos senaryosu olarak ele alıyor...

  • 5.12.2022

'Kara' müjde: Erdoğan beklediği ışığı görecek mi?

Muhalefetin muhalefet etme kapasite ve yeteneği bir kez daha felce uğratıldı. Strateji başarılı! Şimdi merakla yanıtı aranan soru; beş gündür süren hava harekatı bir kara harekatına dönüşür mü?

  • 25.11.2022

Kürt isyanı: Hakikat mi korkutma mı?

  • 7.11.2022

Trablus savaşları, Bayraktarlar ve MİT karargâhında ayar

  • 9.09.2022

İkili zirve ve mahşerin üç atlısı: Kıyamet yolcuları kalmasın

  • 9.08.2022

Aslanlar ülkesinde kırk haramiler savaşı

  • 5.08.2022

Suudi Prens, Maksimos Sarayı’ndan AkSaray’a nanik yaparken

  • 29.07.2022

Rojava’ya Amerikan turu, OHAL ve savaş çanları

  • 11.07.2022

Avrupa’da kaypak zamanlar!

  • 21.06.2022

Yunan denize döküldüğüne göre Şam-Beyrut-Kudüs kapısına gidelim

  • 16.06.2022

Cumhurbaşkanı adaylarını karşı ittifaklar belirlesin: Cumhur’unkini Millet, Millet’inkini Cumhur…

  • 14.06.2022

Geçti küresel çarlığın zamanı…

  • 2.06.2022

NATO’nun önündeki sunak; yine Kürtler

  • 23.05.2022

NATO’da çelme! Bakalım taklayı kim atacak?

  • 18.05.2022

IŞİD'in hapishane baskını daha fazla analizi gerektiriyor

  • 26.01.2022

ABD, Türkiye’ye güvenini kaybetti

  • 15.12.2021

Bölgede gerilim Lübnan’dan Irak’a geçti

  • 10.11.2021

İran ve Türkiye eski oyuna dönüyor

  • 12.10.2021

Rus-Amerikan kazanında Suriye için ne pişiyor?

  • 21.09.2021

Askerleri cihatçılar öldürdü, biz yine de Kürtleri vuralım, hikâye sağlam olsun!

  • 14.09.2021

Talibanseverliğin mahcubiyeti ve ayazda kalanlar!

  • 9.09.2021

Hizbullah, ABD’yi nasıl ters köşeye gönderdi?

  • 6.09.2021

Irak’ta bir şövalye: Macron Kürtler için ne yapabilir?

  • 4.09.2021

Yükselen IŞİD-H, terörle mücadele ortağı Taliban ve işgüzar TRT

  • 30.08.2021

Cihatçının düşü: HTŞ-Taliban-Pakistan-Türkiye ekseni

  • 24.08.2021

Taliban’ı kollama misyonu!

  • 20.08.2021

Kabil düştü! Önce Amerikalıların kafasına! Sonra herkesin!

  • 17.08.2021

İran son şansına oynuyor

  • 8.08.2021

Aklına mukayyet ol kardeşim!

  • 2.08.2021

Kıbrıs’ı kayyumistana bağlamak ya da adaya çökmek

  • 19.07.2021

Arap-Yunan baharı ve Mısır’ın dönüşü

  • 15.07.2021

Taliban ‘mümin kardeşi’ Erdoğan’ı neden üzüyor?

  • 10.07.2021

Biden Trumplaşırken: Salvolardan ne çıkar?

  • 1.07.2021

Berlin’den sonra: Milis gider ben gitmem

  • 25.06.2021

Libya için Berlin dönemeci: Ganimetçi çıkmaz

  • 22.06.2021

NATO'da bir Bekçi Murtaza!

  • 16.06.2021

İran’ın seçim mühendisliği: Cumhuriyete veda mı?

  • 14.06.2021

Afyonu patlamış bir misyon!

  • 12.06.2021

Biden, Erdoğan'ı kurtarır mı?

  • 9.06.2021

Peker, Nusra, cihat ve kitaba uydurulan terör

  • 4.06.2021

Peker’in anlatmadığı gizli hatlar

  • 1.06.2021

Suriye seçimleri neyi değiştirir?

  • 31.05.2021

Peker, damat, SİHA ve dış siyasetin mafyoz hali

  • 29.05.2021

21 Mayıs, Çerkes acısı ve Kafkasya'nın kilitli kapısı

  • 20.05.2021

İlk günaha dönüş ve 48’in isyanı

  • 17.05.2021

Filistin’de oyunun kuralları değişiyor

  • 13.05.2021

Şeyh Cerrah: Apartheid yansımaları

  • 10.05.2021

Kahire esintisi ve fakat…

  • 8.05.2021

Erdoğan kardeşlerini satıyor mu?

  • 3.05.2021

Fransa’da darbeci muhtıra ve sessizlik

  • 29.04.2021

Diyet

  • 26.04.2021

Karadeniz’in ayazı

  • 23.04.2021

Cezayir’in geleceğini çalan karanlık geçmiş

  • 19.04.2021

Ne menem bir iştir!

  • 12.04.2021

Kral emniyette mi Kral!

  • 8.04.2021

AKP bu kumpasın neresinde?

  • 5.04.2021

Yemen’e SİHA ve milis göndermek Suudi kilidini açar mı?

  • 4.04.2021

Azami baskıda ters sonuç: Çin Tahran'dan nanik yaptı

  • 30.03.2021

Normalleşmedeki anormallik: Al verden hep vere

  • 26.03.2021

Mısır ve İsrail enerjide el yükseltiyor

  • 22.03.2021

Suriye cehenneminden yakıcı fısıltılar

  • 19.03.2021

Türkiye-Rusya-Katar üçlüsünden öteye

  • 15.03.2021

Ölümden sonra umut: Irak’tan bir Papa geçti

  • 8.03.2021

Biden dostlarıyla nasıl halleşecek?

  • 7.03.2021

Salvolar diplomasisi ve bölgenin laneti

  • 2.03.2021

Ermenistan’ın bitmeyen savaşı

  • 27.02.2021

Nükleer dans yeniden!

  • 22.02.2021

Düşmüş!

  • 19.02.2021

Gare: Müjde yerine…

  • 16.02.2021

S-400 için YPG şartı: Tam çıkmaz

  • 12.02.2021

Yolsuzluğun simgesiyle umuda yolculuk

  • 8.02.2021

Vandal!

  • 6.02.2021

Suriye siyaseti için papatya falı

  • 1.02.2021

Askıda bir ülke

  • 29.01.2021

Sahi Putin zorda mı?

  • 25.01.2021

İsrail, Suriye ve Rusya’yı ayartabilir mi?

  • 22.01.2021

Son çaresiz!

  • 18.01.2021

Bir savaş çıkarmadan gitselerdi

  • 15.01.2021

Zombilerden sonra hegemonyanın aynası

  • 11.01.2021

Katar’a açılan kapı Erdoğan’a çalışır mı?

  • 7.01.2021

20 Ocak’a kadar tik tak: Savaş kapıda mı?

  • 4.01.2021

2021’in vaat etmedikleri!

  • 31.12.2020

Libya; yeniden savaş mı?

  • 28.12.2020

Lanet yılın son perdesinde akla zarar şeyler

  • 24.12.2020

Bağdat ve Kerkük türkülerinden sonra sadede gelirsek

  • 21.12.2020

Milli palavra!

  • 17.12.2020

İran’ı da bir şiir ile hallettik!

  • 15.12.2020

Enver Paşa, Ayn İsa, Jeffrey ve ‘değerli tavizkârlık’

  • 11.12.2020

Bayraktar ve Biden’ın gazıyla Ukrayna kükrerse…

  • 7.02.2020

İran’ın 'acziyeti' Suudi-İsrail eksenini çok üzüyor!

  • 3.02.2020

Diplomasiyi öldürmenin en pervasız yolu

  • 30.11.2020

Pro-aktif olmadı belki pro-pasif kurtarır!

  • 26.11.2020

Erdoğan’ın adamı Kahire ve Paris’te ne satıyor?

  • 23.11.2020

Ya bizim barışımız?

  • 12.11.2020

Biden’dan kurtarıcı çıkarmak!

  • 9.01.2020

Amerikalılar belasını bulmuş vesselam

  • 7.01.2020

Paty'nin kesik başı ve Müslüman fedai!

  • 28.10.2020

Libya hezimetinde ikinci taksit

  • 26.10.2020

Bir savaş daha kapıyı tıklarken

  • 25.10.2020

Batırmayan bataklık!

  • 19.10.2020

Kafkasya’da el elden üstündür oyunu

  • 18.10.2020

Masanın azizliği!

  • 12.10.2020

Kıbrıs’a kayyım ve terörize siyaset

Kafkas savaşına dair ahiret sualleri

‘Kızıl Kürdistan’da Türk-Ermeni savaşı!

Kapan

  • 28.09.2020

Jeffrey’nin Kürdistan yolculuğu

  • 24.09.2020

Libya üzüyor, herkes üzüyor!

  • 21.09.2020

Arap çölünde barış illüzyonu

  • 19.09.2020

Düşmanlıkta da bir numara

  • 14.09.2020

Şam’a Rus çıkarması ne anlama geliyor?

  • 11.09.2020

Fransız dönüşündeki kılçıklı taraflar

  • 7.09.2020

Moskova’dan verilen Kürt mesajı

  • 6.09.2020

Libya’daki ortaklara neler oluyor?

  • 1.09.2020

Hamas, İsrail-Emirlik aşkı ve kuşatma hevesleri

  • 29.08.2020

Üç beş hezimet, bir tatlı rüya

  • 24.08.2020

Sahi Erdoğan kime çalışıyor?

  • 20.08.2020

Yedi film birden korku seansı

  • 14.08.2020

Beyrut’un ölümü ve Lübnan’ın dirilme şansı

  • 7.08.2020

Beyrut’un ölümü ve Lübnan’ın dirilme şansı

  • 6.08.2020

Petrol anlaşması, Kürtler ve hayli karışık hesaplar

  • 3.08.2020

Çin, İran’la bu dansı oynar mı?

  • 27.07.2020

10 olmazın elinde bir olura bakan Libya

  • 25.07.2020

Kafkas ötesinde ‘tehlikeli fırsatlar’

  • 20.07.2020

Ermenistan ve Azerbaycan savaşa mı giriyor?

  • 15.07.2020

Kırılan zincir ve alttakilerin matemi!

  • 13.07.2020

Bir cinayet kaç strateji eder?

  • 9.07.2020

Melez koalisyon için sevimsiz çıktılar

  • 7.07.2020

Yahudi itirazı da olmasa

  • 2.07.2020

Rus zehirlenmesi

  • 29.06.2020

Mısır’la savaş mı?

  • 23.06.2020

Suriye’nin başına Sezar kesilmek ve mali ilhak

  • 17.06.2020

Sezar, açlık oyunları ve Kürtler

  • 15.06.2020

Yaptırım silahı, dolar fişeği: Şam için alarm zamanı mı?

  • 11.06.2020

Trablusgarp 2.0. Ya sonrası?

  • 8.06.2020

Direnen insanlık ve bizim siyahlarımız

  • 4.06.2020

Türk’ün hevesi, Rus’un kalibresi

  • 1.06.2020

Ruslar Libya’da ne yapmaya çalışıyor?

  • 28.05.2020

Dış siyasetin ne bayramı var ne seyranı

  • 26.05.2020

Dış siyasetin ne bayramı var ne seyranı

  • 25.05.2020

Titanlar savaşı ve Rus-Amerikan çelmeleşmesi

  • 21.05.2020

1864: Soykırım ve sessiz miras

  • 18.05.2020

Cihadın kutsal olmayan rant döngüsü

  • 16.05.2020

Kürtlerin gözünde vaziyet: Elde var umut!

  • 14.05.2020

Ya kırk katır ya kırk satırdan çıkarsa başbakan...

  • 11.05.2020

Rus-Amerikan-İran tangosu ve Kürt düğümü

  • 8.05.2020

Rus-Amerikan-İran tangosu ve Kürt düğümü

  • 7.05.2020

Türkiye yansın, ABD ısınsın!

  • 4.05.2020

Toz dumanda Şam’ın halleri

  • 30.04.2020

Yemen ölüyor, ölürken bölünüyor

  • 28.04.2020

Putin, Esad’ı gözden çıkarıyor mu?

  • 25.04.2020

Fesin emirlerle imtihanı

  • 20.04.2020

Bekleyin, yeni ‘paralel ordu’ geliyor!

  • 17.04.2020

Katranlaşmış hevesler için...

  • 13.04.2020

Kürdistan’a üs, Irak’a dizayn

  • 10.04.2020

Virüs fırsatçılığıyla kirli müdahaleler

  • 6.04.2020

Bir IBAN, iki sonsuz savaş

  • 2.04.2020

Viral günlerinde dostlara tutunmak

  • 31.03.2020

Korona ile hasbihal

  • 16.03.2020

‘İdlib Başkomutanlık Muharebesi’ ve üç maddelik çıktı!

  • 10.03.2020

İdlibde hezimet tescil edildi

  • 6.03.2020

Cihatçı yığınlarla baş başa

  • 3.03.2020

Bu ateş Türkiyeyi ‘vekil devlet’ yapar

  • 2.03.2020

Serakıp’ta ‘tekbir’ ve fakat…

  • 28.02.2020

Kaçak savaştan kaçırılan cenazelere

  • 25.02.2020

Halep’in coşkusu İdlib’e ne söylüyor?

  • 21.02.2020

Cihatçı yığınlarla baş başa

  • 18.02.2020

Amerikalılar Erdoğan’ı neden tutuyor?

  • 14.02.2020

Büyük İdlib’den Küçük İdlib’e büzülen hesaplar

  • 11.02.2020

Ateş bizi çağırıyor

  • 9.02.2020

İdlib seferi: Öfkeli ve tehlikeli

  • 4.02.2020

Hesap Bağdat’tan dönerse yedekteki savaş

  • 28.01.2020

Berlin dönemeci

  • 21.01.2020

Hezimetin kaç tonu olabilir?

  • 16.01.2020

Rüya çalan!

  • 14.01.2020

Evet evet her şey yolunda!

  • 10.01.2020

Yastan sonra tufan mı?

  • 7.01.2020

Amerikan salvoları: Tükenmişliğin emareleri

  • 3.01.2020

Libya’ya cihatçı koridoru ve müstakbel felaketimiz

  • 31.12.2019

Bataklık seferi ve asık suratlar

  • 28.12.2019

Kimyasal tezgâhtan BM tezgâhına

  • 24.12.2019

Petrol sarhoşluğu yeniden

  • 20.12.2019

Türk askerine Libya seferi yazılırsa...

  • 17.12.2019

Kürt yakasındaki eller

  • 13.12.2019

Amerikan-İran kapışmasından Irak’a düşen

  • 11.12.2019

Ortaya karışık ‘vezir’ hamlesi

  • 3.02.2019

Kürdistan’da Pence’in pençe değeri

  • 28.11.2019

Irak silbaştan: Kürtler sıfırlanır mı?

  • 23.11.2019

İran’ın öfkeyle imtihanı: Komplodan ötesi

  • 19.11.2019

Hırdan ne çıkar?

  • 17.11.2019

Ateşe doğru ‘diplomatik’ safari

  • 14.11.2019

CHP için okuma parçası: Afrin aynası

  • 8.01.2019

Lübnan’ı çekiştirmek: Hizbullahın başı belada mı?

  • 5.01.2019

Dikenli sarmaşık: ‘Barış Pınarı’ndan Bağdadi’ye

  • 1.01.2019

Trump The Oil: Suriye cehenneminde petrolün yeri

  • 29.10.2019

Kürtlere petrol görevi mi? Ne sefillik!

  • 26.10.2019

Muhtıranın şifreleri

  • 24.10.2019

Haşince aşk ile mükemmel bir çıkmaz!

  • 20.10.2019

Hezimet evvela hakikati söyletir

  • 18.10.2019

Bataklık senaryosu tetiklenir mi?

  • 15.10.2019

Fırat’ın doğusunda Türkiye’yi ne bekliyor?

Irak yine bir komploya kurban mı gidiyor?

Iraklılar Irak’ı geri isterken…

CHP’nin Suriye açılımı ve açmazlar

Cepte kalan sermaye ateş ve barut

  • 28.09.2019

İran savaşı kaç para eder?

  • 22.09.2019

Üçlü zirve: Hezimetin beşinci taksidi

  • 16.09.2019

Cihatçının gönlü Türkiye’den ne ister?

  • 11.09.2019

Milisin var derdin var

  • 26.08.2019

Kayyımlı muhalefet, kayıtsız muhalefet ve İdlib’in laneti

  • 23.08.2019

Şam’la Kürtler arasında kalan aşiretler ve petrol kavgası

  • 30.07.2019

İktisadi vaziyet: Savaş ekonomisinden halk ekonomisine

  • 28.07.2019

Amude’de gündem hassas: IŞİD mahkemesi

  • 26.07.2019

Türkiye’nin Libya savaşı: Kesinlikle tombaladan çıkmadı

  • 2.07.2019

Türkiye’nin Libya savaşı: Kesinlikle tombaladan çıkmadı

  • 1.07.2019

Kürt dersi alındı mı?

  • 27.06.2019

Yufka yürekli Trump ve kibrin sınırları

  • 24.06.2019

S-400’ü bağlarsın İdlib’e, gerisi Allah kerim!

  • 17.06.2019

İran kuşatması ABD’nin de çıkmazı

  • 10.06.2019

Kandaka devriminden milis devletine

  • 7.06.2019

İran’a karşı Arap cephesi: Biraz öfke biraz serap

  • 1.06.2019

Kürdistan’da oğullar dönemi ve çıkmazlar

  • 30.05.2019

Yeni Amerikan kumpası: Film başa sarsın, Türkiye rolünü alsın!

  • 27.05.2019

Komşulukta Kürtler 'sıfır çarpan' olmak zorunda mı?

  • 23.05.2019

Savaş mı? Tevbe neuzubillah!

  • 21.05.2019

Alooo Ağayi Donald!

  • 15.05.2019

İdlib seçimi: Cehennemden cehennem beğen

  • 13.05.2019

Büyük düşün küçük kırıntıları: Tel Rıfat hesapları

  • 6.05.2019

Çekiştirilen Sudan: Vekâlet savaşı çıkar mı?

  • 29.04.2019

Kuzey-Doğu Suriye’nin Élysée çıkarması

  • 21.04.2019

Cendere

  • 18.04.2019

Tezgâhlık işler ve Sudan gerekçeleri

  • 16.04.2019

Devrim Muhafızları’nın adamı Trump!

  • 11.04.2019

Libya’nın laneti: Din için petrol, petrol için din

  • 8.02.2019

Yeni Osmanlı’dan yenik İttihatçıya: Kükreyesin var mı?

  • 6.02.2019

Yerelin aynasında küreselimiz: Kasırga yaklaşıyor

  • 2.02.2019

Şeytani ısrar: Golan’dan sonraki senaryo

  • 27.03.2019

Bağuz’dan sonrası için biriken fırtına

  • 20.03.2019

Bir ziyaretin kodları: Şeytan çarpacak ama…

  • 18.03.2019

Devrimin Kudüs’ü geri mi dönüyor?

  • 12.03.2019

Üç ziyaret, çok kurgu

  • 6.02.2019

Kral ve prensin çalımları: Asıl tecrit olan kim?

  • 1.02.2019

Bu tampon o tampon değil!

  • 25.02.2019

IŞİD bitmiş, teşekkürler Trump!

  • 20.02.2019

İstihbarat rejimi olmak

  • 10.02.2019

Irak’ın Amerikan sancısı depreşirken…

  • 6.02.2019

ABD’nin Hizbullah hesabı neden tutmadı?

  • 4.02.2019

Uyanık kalın, piyangodan bir darbe vurabilir

  • 1.02.2019

Basılan Türk karargâhının anlattıkları…

  • 28.01.2019

Cehennemin kapıları tıklanırken…

  • 23.01.2019

Tampon fantezisi ve Kürtler: TOKİ’den bahçeli evler, iki kat olanından...

  • 16.01.2019

Tampon fakat kime?

  • 15.01.2019

İdlib, buyurun eseriniz!

  • 13.01.2019

Yeni Sykes-Picot ve Suriye’de jandarma olmak

  • 10.01.2019

Orta Dünya’nın simsarları nereye gidiyor?

  • 31.12.2018

İki nehir arasında boğulmak

  • 26.12.2018

Pimi çekilmiş bir çuval el bombası

  • 25.12.2018

ABD’nin çekilmesi ne anlama geliyor?

  • 20.12.2018

Fırat'ta restleşme mi, Şam uçağına bilet mi?

  • 20.12.2018

Sarı Yelekliler nereye koşuyor?

  • 18.12.2018

Fırat seferine ayarlı sandıklar!

  • 14.12.2018

Meydan muharebesinden Kerç dalaşına: En pahalı faşist kart

  • 1.02.2018

Barzani bir kez daha Bağdat’a dönerken…

  • 27.11.2018

Tampon düşüren tampon

  • 24.11.2018

Kaddafi’nin ahı ve İtalya bozgunu

  • 20.11.2018

Siyon düşünde Arap çözülmesi

  • 13.11.2018

Arap sokağında İran kışı, İsrail baharı: Yoksa serap mı?

  • 11.11.2018

'Ak Gezer'in 'Şir'le savaşı: Kabadayılıkta yeni sezon

  • 6.01.2018

X-large'tan X-small'a: Çaresizliğin hikâyesi

  • 30.10.2018

Bela fırtınası: Katar öfkesi, Kaşıkçı intikamı, Kuveyt çalımı ve 'Küçük Saddam'

  • 23.10.2018

Körfez'deki 'pitbull'lar

  • 20.10.2018

Bir rehineden, bir suçtan lütuf devşirmek

  • 16.10.2018

Suud işi: Ortadoğu’da oyuncu olmanın ‘elif-ba’sı

  • 10.10.2018

Kafkasya’da tehlikeli restleşmeler

Kürtler Bağdat’a dönerken…

Sahi İsrail hiç mi afallamadı?

  • 28.09.2018

Ahvaz tuzağı ve ‘ödenmiş’ devrimciler

  • 26.09.2018

Dehşet dengesine İL-20 girdisi

  • 20.09.2018

Erdoğan eliyle tasfiye

  • 19.09.2018

İdlib zehirlenmesi

  • 9.02.2018

Su savaşlarından ‘Mavi Barış’a

  • 4.02.2018

Bağdat’ta şeytanla dans

  • 31.08.2018

'Stratejik müşteri' ve İdlib çengeli

  • 28.08.2018

İran kumarı ve ilk hasıla

  • 22.08.2018

Çal kemancı!

  • 20.08.2018

Bir başka açıdan İran-ABD gerilimi: Aslında iyi anlaşırlardı

  • 11.08.2018

Diplomaside serseri zamanlar

  • 6.02.2018

Savaşların anası ve nevzuhur İttihatçıların çaresizliği

  • 3.02.2018

Kürtlerle müzakere: Ankara’yı ifrit eden seçenek

  • 31.07.2018

Beyaz Miğferler için tahliye zamanı: Bir rejim değiştirme aparatı emin ellerde

  • 24.07.2018

Moskova’ya çıkan çift şeritli yol: Bir kefede Netanyahu diğerinde Velayeti

  • 14.07.2018

‘Kabadayılar Çetesi’nin son güncesi

  • 11.07.2018

Güneyde ‘dost ihaneti’ ve 'düşman suskunluğu'

  • 7.02.2018

Selefi İslamcıları ‘yetmez ama evetçi’ yapan nedir?

  • 4.02.2018

Sen sus patatesler konuşsun!

  • 30.06.2018

Kapa çeneni!

  • 27.06.2018

Yemen boğun eğer mi? Suudi atası aksini söylüyor

  • 22.06.2018

Gökdelen azgınları ve yalın ayaklar

  • 21.06.2018

Kürtlerin Şam’la diyalogu: ABD’ye rağmen mümkün mü?

  • 19.06.2018

Menbic: Yeni bir fetihçi beklemeyen eski 'kutsal şehir'

  • 18.06.2018

Roket adamların barışı: Dünyanın nasibine düşen ne?

  • 13.06.2018

Ürdün’de isyan; kralca hamleler, bölgesel oyunlar

  • 6.02.2018

Cehennem Borsası

  • 4.02.2018

Golan hesapları: Kaostan lütfa, tampondan petrole

  • 29.05.2018

İsfahan: İnsanın insana bir iyiliği

  • 26.05.2018

12 emir, İran, Suriye: Sanki herkes Putin’e çalışıyor!

  • 24.05.2018

Trump’ın barutu, Bibi’nin ateşi

  • 11.05.2018

Veliahtım, prensim! Lübnan size ‘şey’ dedi

  • 8.02.2018

Trump’a atılan pas İran’a gol olur mu?

  • 2.02.2018

Kore baharındaki 'parlamayan' yıldız

  • 30.04.2018

Bir ‘diyet IŞİD’ almaz mıydınız?

  • 26.04.2018

Toz duman dağılınca geriye kalan

  • 23.04.2018

Küresel küstahlığın yüzünü kurtaran 105 salvo

  • 16.04.2018

Felakete doğru

  • 11.04.2018

Elysée’de ne konuşuldu? Afrin’den sonra Kürtler ne bekliyor?

  • 5.02.2018

Bak şu Elysée’nin işine!

  • 1.02.2018

Batı'nın Rusya krizi ve bizim payımıza düşen

  • 29.03.2018

'Afrin’in Fethi' ve nasipse 'Birinci Tayyip Dönemi'

  • 21.03.2018

Pompeo orta dünyaya ne pompalar?

  • 15.03.2018

İran, Kürtleri yakın plana alırken…

  • 13.03.2018

‘Makul’ darbeler, ‘biçare’ Yemenliler ve Batılı vicdanı!

  • 7.02.2018

Afrin çıkmazı

  • 24.02.2018

Menbic senaryosu: ABD çekilirse ne olur?

  • 19.02.2018

Savaşın fabrika ayarları

  • 13.02.2018

Afrin aynasında İdlib ve Rus ruleti

  • 6.02.2018

Kuvayi Milliye! Hayalden öteye…

  • 2.02.2018

Erdoğan’ın kefil olduğu ‘Milli Ordu’

  • 30.01.2018

Ateşle dansın ‘cool’ partnerleri

  • 21.01.2018

Bir gece ansızın girersiniz ama bin gecede çıkamazsınız!

  • 16.01.2018

Erdoğan'ın yürüdüğü son sahne

  • 12.01.2018

İki gerçek arasında: İran çıkmazı

  • 6.02.2018

İran nereye gidiyor?

  • 2.02.2018

‘Vatansever Kürt’ten ‘hain Kürt’e: Suriye’de kritik dönemeç

  • 20.12.2017

Kendi oyununda tepetaklak olanlar

  • 12.12.2017

Yemen’deki hesaplaşma

  • 4.02.2017

Komşumuzdur İran! Ona ne şüphe!

  • 1.02.2017

Bence Lübnan!

  • 22.11.2017

Feyruz’un çocukları!

  • 13.11.2017

Suudiler Lübnan’ı neden ateşe atıyor?

  • 6.01.2017

İran’ın oyunu, Bağdat’ın talihi

  • 3.01.2017

Çölün Martin Luther’ine yer açın!

  • 27.10.2017

ABD Kürtlerden vazgeçti mi?

  • 25.10.2017

İdlib’de El Kaide ile Amerikan güreşi!

  • 10.10.2017

Kral hazretleri Rus gemisine neden bindi?

Çuvala sokulan, Mossad’a çalınan Kürt sandığı

Rusya’nın Kürdistan nüansı

Referandumdan sonra: Paniğe mahal yok!

  • 27.09.2017

Golavinka’nın ağacı, Çerkes yarası ve bir sessiz ağıt

  • 15.09.2017

Kürdistan’ın referandum çıkmazı - 3: Haşd el Şaabi Kerkük için savaşır mı?

  • 7.02.2017

Kürdistan’ın referandum çıkmazı - 2: KDP cephesinden bir bakış: Kürdistan çaresiz değil

  • 6.02.2017

Kürdistan’ın referandum çıkmazı: Tarihi fırsat mı, oyun mu?

  • 5.02.2017

Raconatif diplomasi

  • 25.08.2017

Biçare!

  • 23.08.2017

Kürdistan’daki İsrail parantezi; kârdan çok zarar

  • 20.08.2017

Savaşın en zoru: Deyr el Zor

  • 14.08.2017

Türkiye Çin için Uygurları terk edecek mi?

  • 10.08.2017

Şiiler arasında bir Suud kılıcı! Sahi mi?

  • 8.02.2017

Kıtlıkla beslenen darbe ve Chavismo’nun kaderi

  • 3.02.2017

Pakistan FETÖ’sü darbe mi yaptı?

  • 31.07.2017

Hariri, Trump’la âbâd olurken Lübnan cephesi

  • 27.07.2017

İdlib’deki tuzak: Türk’ün Talibanistan’ında işler karıştı

  • 23.07.2017

Suriye’deki Kafkasya lejyonu: Kadirov’dan ötesi

  • 21.07.2017

Boru hattında yüzen Filistin sevdası!

  • 14.07.2017

Tampon pazarı

  • 9.02.2017

Körfez krizindeki rahmet!

  • 6.02.2017

Irak’ı kurtarmak!

  • 4.02.2017

Taht kavgasından Badiya Çölü'ne

  • 23.06.2017

Ya Fırat kızıla çalarsa!

  • 21.06.2017

Puslu havada ‘Amerikan hilali’

  • 14.06.2017

IŞİD’in püskürtülmesi, Haşd’ın Kürtleri ve alabora hesaplar

  • 8.02.2017

Terör sofrasında terör muhabbeti

  • 7.02.2017

Ah Katar vah Katar!

  • 6.02.2017

Jöleli-Arap-İslam NATO’su

  • 25.05.2017

Diplomaside Yerkelizm

  • 20.05.2017

Noktalı virgül

  • 17.05.2017

Fars mı seçim mi?

  • 15.05.2017

Çatışmasızlık bölgeleri: Bu tampon, başka tampon

  • 5.02.2017

İsrail'in IŞİD ve El Kaide aşkı!

  • 30.04.2017

Referandum Orta Doğu siyasetine nasıl yansıyacak?

  • 26.04.2017

Suriyelinin canı, Katar’ın fidyesi

  • 22.04.2017

Yerim daraldı ama oynayacağım!

  • 19.04.2017

Ebu İvanka! Saçma sıkan kovboy!

  • 10.04.2017

Kimyasal dehşetten sonra

  • 7.02.2017

Kerkük; ateş orada, duman burada

  • 6.02.2017

‘Kiril Mücahitlerle’ yüzleşme

  • 5.02.2017

50 aşiretlik yeni ordu: Yine kâğıttan kaplan

  • 25.03.2017

Kürtlerin 'çıkış' senaryosu

  • 22.03.2017

Gürültü hasılatı

  • 16.03.2017

Menbic Düzeni’nden Rakka’ya: Uygunsuz adım marş marş!

  • 10.03.2017

Menbic’te oyunu bozan oyun ve bayrak savaşı

  • 9.02.2017

Bab’tan sonra Menbic tuzağı

  • 4.02.2017

Beyaz ile siyah inci arasındaki Kürt kaderi

  • 2.02.2017

İyi Şii kötü Şii!

  • 28.02.2017

İran-Türkiye gerilimi ekonomiyi vuruyor

  • 26.02.2017

Kürt’ü seven Kürt’ü döven!

  • 24.02.2017

Kürtlere göre Rakka’da Türkiye olmayacak

  • 22.02.2017

El Bab’ı aşmadan Rakka inandırıcı mı?

  • 20.02.2017

Erdoğan’ın vadettiği ordu milli mi hayalet mi?

  • 19.02.2017

Fırat’ın fısıldadıkları

  • 17.02.2017

Golan’ın Çerkesleri: Ateş hattında hayat

  • 13.02.2017

Rakka’yı Suriye’siz kurtarmak!

  • 12.02.2017

Suriye’de ABD’ye Mehmet olmak!

  • 10.02.2017

Türk'ün eliyle Rus ruleti: Cihatçıyla cihatçıyı temizlemek!

  • 9.02.2017

Trump’ın levhasız yolu

  • 3.02.2017

Savaş kendini dayatırsa Kürtler ne yapacak?

  • 2.02.2017

İD’in PYD’den gizli talebi: Kürt İslam devleti

  • 29.01.2017

Şam’dan Kamışlı’ya: Özerklik gerilimi

  • 26.01.2017

Suriyelilerin Suriye’si (1)

  • 23.01.2017

Halep bir Pirus zaferi mi?

  • 21.01.2017

Suriyelilerin Suriye’si

  • 14.01.2017

El Bab ateşi halkı yaktığı gibi hükümeti yakmıyor

  • 28.12.2016

Sıradaki İdlib Emirliği; ibretlik bir miras

  • 26.12.2016

Ankara’nın boynu artık kıldan ince

  • 25.12.2016

Halep’ten sonra Türk’ün senaryosu

  • 23.12.2016

Mahşerin üç atlısı!

  • 21.12.2016

Suikastı Moskova’nın nasıl okuduğu önemli!

  • 20.12.2016

Hezimetten Türk usulü zafer çıkarmak!

  • 19.12.2016

Şeyh Maksud’daki Kürt düğümü

  • 11.12.2016

Türk'ün Türk'le, Türk'ün Rum'la imtihanı

  • 8.02.2016

Halep ateşi niçin Türkiye’yi yakıyor?

  • 6.02.2016

Dua kardeşliğinde son perde

  • 1.02.2016

Salih Müslim’i yakalama kararı Türkiye’ye ne getirir?

  • 30.11.2016

El Bab! Felaket Kapısı!

  • 26.11.2016

Asya’nın NATO’sunda Türk’ün yeri

  • 24.11.2016

Şengal ikinci bir Kandil olur mu?

  • 20.11.2016

Menbic taktiği Rakka için de geçerli

  • 12.11.2016

Trump dünyanın sonu mu?

  • 11.11.2016

Bu kez Rakka’nın gazabı!

  • 8.01.2016

Halep cehenneminde yakıcı kartlar

  • 6.01.2016

'Hacı' Bekir'in ekseni kaybediyor!

  • 3.01.2016

Rojava’yı kemiksiz Esad’a teslim etmek! Öyle mi?

  • 28.10.2016

Musul’dan sonra nasipse Rakka! Amma velakin fakat…

  • 22.10.2016

Musul’a beş kala!

  • 18.10.2016

Musul’u ne yapsak? Musullulara bıraksak! Birlikte kurtarsak! Parçalasak! Dağıtsak!

  • 14.10.2016

Dicle’dir kalkanın adı paşam! Ama bu Musul o Musul değildir!

Korkunun İdaresi

Türk müdahalesi Kürt-Arap ittifakını bozar mı?

  • 10.09.2016

TÜRKİYE’NİN KENDİNİ SÜRÜKLEDİĞİ TUZAK

  • 4.02.2016

İran’la balayı ne vaat ediyor?

  • 24.08.2016

Rusya ile ikinci baharın diyeti: Suriye

  • 14.08.2016

İnce ayar Kürt hesabı

  • 31.07.2016

IŞİD Türkiye'nin komşularıyla barışını mı hedef aldı?

  • 3.02.2016

Son nakavt Erdoğan’a

  • 15.06.2016

‘Değerli Yalnız’ın Afrika fethi!

  • 7.02.2016

Rakka’ya doğru yol temizliği

  • 28.05.2016

ROJAVA, AVRUPA’DA ‘DİPLOMATİK’ AĞINI GENİŞLETİYOR

  • 26.04.2016

Türkiye’nin İD’e karşı ilk hamlesi fiyasko

  • 16.04.2016

Bu bir veda değildir!

  • 7.02.2016

KÜRT HESABI!

  • 13.03.2016

ABD Kürtleri terk mi ediyor?

  • 11.03.2016

Türkiye’nin umutsuz Azez savaşı

  • 20.02.2016

Cenevre'nin ahı Rojava'dan çıkıyor!

  • 2.02.2016

'Beyaz IŞİD'in aynasından...

  • 4.02.2016

Düşman kardeşliği!

  • 2.02.2016

Bir kayıp hikayesi: Şii Türkmenler-5

  • 23.12.2015

IŞİD'e karşı Sünni direnişi-4

  • 22.12.2015

Kerbela'dan Samarra, Tıkrit ve Beyci'ye...

  • 21.12.2015

Ali Ekber Tugayı: Şii-Sünni-Hıristiyan ittifakı

  • 20.12.2015

IRAK'IN IŞİD İLE SAVAŞI-1: Kerbela; IŞİD eliyle yeniden...

  • 19.12.2015

Suud şakası: Aşırıların aşırılıkla savaşı

  • 18.12.2015

Bağdat'ın şifreleri

  • 15.12.2015

Suudilerin elinin değdiği hamur

  • 11.12.2015

Bağdat'tan dönen Musul hesabı!

  • 8.02.2015

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums