Muhtar deyip geçme!

  • 25.10.2017 00:00

 Muhtar seçilmiş kişi, yerel yönetimin birinci ayağı, köyün/mahallenin huzurunun kendi kalitesine, sıkıntıların onun beceriksizliğine bağlı olduğu yegane adamdır muhtar.

Peki bu kadar önemli olan bir konumda olan birinin devlet millet nezdinde rolü işlevi ne durumda acaba?

Maalesef şimdiye kadar ne milletin nezdinde ne de devletin nezdinde pek değeri olduğunu söyleyemeyiz.

Daha düne kadar bir er muhtara bağırıp çağırabildiği gibi, kimi muhtarlar da köylüleri arasında ikilik çıkarabiliyordu, hele ki karakol komutanıyla da arasını yapmışsa artık forsuna diyecek yoktu.

Aslında bir muhtarın bu rolü üstlenebilmesi için adaylık sürecinde müracaat için bazı şartların olması gerekiyor.

*Birincisi muhtarlık için yaş sınırı 40 olabilir.Çünkü muhtar bulunduğu yerleşim biriminde bir denge unsuru konumundadır.

*İkincisi en az lise muzunu zamanla mahalli idareler mezunu olma şartını taşıması istenebilir.

*Üçüncüsü aday olabilmesi için adaylar aralarında bir genel kültür sınavına tabi tutulması lazım.

*Dördüncüsü seçilen muhtarların yeterli bir seminerden geçerek, başta vatandaşlık ve insan hakları konusunda bilgilendirilmeleri lazım.

*Beşincisi ayrımcılık ve haksızlık yaptıkları tespit edilmesi halinde görevden alınıp, ikinci sırada en çok oy alan kimseye vazifenin verilebilmesi lazım.

*Altıncısı Köy ihtiyar heyetiyle rutin aylık toplantıyı yapmalarını zorunlu hale getirmek lazım.

*Yedincisi köyde sıkıntı oluşturan kimseleri kaymakamlıkla iş birliği içinde uyarıp,  gerekirse sürgüne ikna etmesi lazım.

*Sekizincisi kış mevsimi gelmeden köy fakirlerinin asgari ihtiyacının temini için çok yönlü çalışmalar yapması lazım.

*Dokuzuncusu köyde ileri geri konuşan, kimi örgütler adına halka gözdağı veren milislik yapan kimseleri köylü adına mahkemeye karakola bildirmeleri gerekir.

Peki bu özelliklere sahip bir muhtarımız olursa bize ne fayda sağlar,

Özellikle köylerde;

1-Vatandaşımız kedini güvende hisseder,

2-Vatandaş kendini huzurlu ve mutlu hisseder,

3-Vatandaşın devletine güveni artar,

4-Köylerimize huzur gelir, ona bağlı olarak ilçe huzur bulur, şehirde selamette olur, bu aynı zamanda ülkeye çok yönlü bir kazanç olarak tezahür eder,

5-Köylüler arasında birlik beraberlik, dayanışma ruhu uyanır,

6-Çoğunluk azınlığa sıkıntı vermez,

7-Bu kalitede yaşamın olduğu yerde üretim olur, kanaat olur, insanların yüzü güler.

Gelin iş olsun diye varlığını kabul ettiğimiz ve o yaklaşımla uyguladığımız yerel yönetimi daha ciddiye alalım ne dersiniz?

CUMHURİYET BAYRAMINDA MUHTARLAR PROTOKOLE ALINSIN

Bu münasebetle muhtarlarımıza moral, onların delaletiyle halka saygı adına; “29 Ekim Cumhuriyet Bayramında Tüm muhtarları protokolde ağırlamak gerektiğine inanıyorum.” Ayrıca davet de emirle değil, telefonla ve isteğe bağlı olacak ki bir değer olduklarını bir daha fark etsinler.

Milli bayramları halkın seviyesine indirdiğimiz zaman bu ülkede bazı olumlu gelişmelerin olması daha da kolaylaşır. Bu çalışma da bunlardan biridir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums