İNSAN HAKLARI MEKTEBİ

  • 14.12.2014 00:00

 Diyarbakır Mazlum Der şubesinin 5.sini tedarik ettiği İnsan Hakları Mektebi birbirinden kaliteli konuklarıyla, seçkin katılımcılarını bilgilendiriyor, hak arama yolları ve toplumsal hassasiyet konusunda onları donanımlı hale getiriyor. Bu mümtaz mektebe 150 yetişkin iştirak ediyor.

Bu haftanın konukları Mazlum Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ile Diyarbakır Barosu Başkanı Av.Tahir Elçi oldu.

Ahmet Bey 6-7 Ekim olayları bir kitle psikolojisi tarzında geliştiği, bu münasebetle ilk sefer yağmalama hadiseleri gelişti. Eminim hemen sonra biz ne yaptık diye kendini sorgulamışlardır. Çünkü bu tür durumlar planmış hadiseler değildir.

Acıklı bir hadise olmasına rağmen sürece yönelik olumlu gelişmelere vasile oldu.

Kobani’ye açılan insani ve askeri koridor meselesinde geç kalındı. Ben Akil adamlar toplantısında,

Komşuluk, Müslümanlık ve İnsani bakımdan Kobani’ye katkıda bulunma gibi bir sorumluluğumuz var, demiştim. Katkısı oldu mu olmadı mı bilemem ama ikinci gün koridor açıldı.

Güvenlik paketi hayatımıza kaos getirecek tarzda yasal yapılandırma içeriyor, umarım anayasa mahkemesinden geri döner.

Katılımcılardan biri,

Bazı şeyler Kürtlerden gizli tutuluyor,

Ortada IŞİD falan yokken PYD muhalif Kürtlere sıkıntı veriyordu. 2012 Erbil Mutabakatını imzaladığı halde antlaşmayı feshetti ve 100 bin Kürt Berzani tarafına Hicret etmek durumunda kaldı.

Aldığım duyumlara göre PYD’nin Başkanı Salih Müslim’ün Abisi İlahiyat Profesörüdür, Korkusundan Kobani’ye gelemiyor.

PYD’ye destek vermek bu zulümlere onay vermek anlamına geliyordu. Neyse ki Kurban bayramından hemen sonra tekrar Suriye’deki Kürtler aralarında bir mutabakat imzaladılar ve hükümet de bir çok açıdan Kobani’ye destek verdi.

Unutmayalım 500 civarında yaralı PYD militanları Türkiye’de devletin bilgisi dahilinde tedavi oluyor.

Anlaşılan o ki Türkiye paralelinde Irak Kürdistan’ını Ak denize bağlayan bir otonom yapı Kürlere verilecek,  yani bin bir zahmetten sonra Kürtler bir nefes alacak, bu münasebetle kendi aramızda barışık olmakla yükümlüyüz. Birlikteliğini ortak müşterekler üzerinde sağlamayan bir milletin iflah olması çok zordur.

Tahir Bey ise, Avukatlık tarihine değinerek, eskiden Arzuhalci, Dava Vekili bv. Şekilde gelişen avukatlık mesleği dünyanın bir çok ülkesinde, günümüzdeki yaşama tarzıyla olmasa da varlığını sürdürdüğünü, Hz.Ömer’in dahi kendini savunmak amacıyla vekil tuttuğu rivayet ediliyor.

Hz.Muhammed zamanında ve devamı mahiyetinde olan devri saadette avukat olmayışı ise o dönemde adaletin yaygın olduğu, bizatihi adaletin devlet eliyle dağıldığından kaynaklamaktadır.

Avukatlık mesleğinin onurlu bir meslek olduğunu ifade eden Elçi, Avukatlığın ne esiri var ne de efendisi vardır, Bu mesleğin etik kuralları var ve avukat hayatın her alanında bu ağırlığı üzerinde his ediyor/etmelidir.

Başta JİTEM ve benzeri yapılanmalar olmak üzere bölge halkı bin bir zahmet gördü. 90’lı yıllarda Cizre’nin bir köyünden 6 kişi alınmıştı. Biri köy imamı, biri Hıristiyan diğerleri ise Kürt ve Sünni.

Hıristiyan vatandaşın eşi cesaretini toplayıp olup biteni şikayet etmek için avukatlığını yapmam için bana geldi. Ben uğraştım fakat dava sonuçsuz kaldı. Fakat 20.yılına az kala zaman aşımına uğramadan tekrar dava açıldı. Ben o zaman o dilekçe vermeseydim, bu gün dava yenilenmezdi.

2001 yılında avukatlık yasasında ayrıca insan hakları konusunda bir sorululuk da avukatlara verildi……

Vatandaşın bir,

Barodan talebim var; biri hakimlerin en az 7 yıllık avukatlık yapanlardan seçilmesi, ayrıca devletin avukatı durumunda olan savcının da avukatın seviyesine inmesini talep ediyorum, bunun yasal açıdan bir engeli var mı? Ayrıca yerel gazetelerimizde hukuk köşesi olsa veya televizyonda halkı bilgilendirme programları baro olarak yapabilseniz sevinirim dedi ve Başkandan olumlu cevap aldı.

İşte görüyorsunuz bu kadar bir nottan dahi öğrenebileceğimiz bir çok şey var. Bilgilendirme ve paylaşımlar insanı olgunlaştırıyor.

Selam ve sevgilerimle

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (2)

  • aslan
    aslan
    18.07.2015 13:08

    Mourat yediginiz ekmek bagaziniza Dursun. bu milletin ekmegini yediysen haram olsun sana, Karaktersiz ne oldugu belli olmayan ucube yaratik, Serefsiz sen misafirsin asagilik köpek, bizmi dedik size gelin diye sizi 5 yildizli otellerdemi agirlayacaktik, Sen gel Almanyada ,kiliselerin önünde CORBA bekleyen Suriyelileri gör, Türkiye ye can Kurban , serefsizlik yapma

  • Mourat
    Mourat
    19.01.2015 14:55

    Bir de bu ulkeye göc etmek zorunda kalan bu Suriyelilerin durumunu anlatsaydi. Bir kismi kendi akarabalarina yuk olmus, akrbasi olmayan, bulduysa bir is, nasil köle muamelesi gördugunu, gencecik, kizcocuklarin, sirf yuk olmaktan kurtulsun diye, dedeleri yaslarindaki insan kiligindaki yaratiklarla evlendirildiklerini anlatsaydi! Ulkenin bir cok yerinde, saldiriye maruz kaldiklarini anlatsaydi, köktendinci, palavraci Basbakan!

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums