EĞİTİMDE MOTİVASYOM

  • 11.04.2014 00:00

 Hertürlü kurum ve kuruluşta olduğu gibi eğitim öğretimde de motivasyonun başarıdaki etkisi çoktur. 2009 OSYM sınavında Diyarbakır’da Toplukonut Lisesi “toplam puanda” genel liseler arasında birinci olmuştu. Ben de o zaman Alparslan Lisesi Müdürüydüm. İlgiçtir, o zamanın İl milli eğitim müdürü müdürler toplantısında bu okula bir iltifatta bulunması beklenirken, aynen şu ifadeyi kullandı “Birinci olmuş, ne olmuş yani”  ben bu durum karşısında  kahr olmuştum. Kaltktım 40  duyarlı öğrencimi aldım okulu ziyaret ettim ve bu ziyaretin içeriğini basınla paylaştım.

Basına yansıyan kısmını paylaşıyorum. Aynen böyle;

Alparslan lisesinden anlamlı bir ziyaret.

Genellikle benzer kurumlar arasında pek sıcak ilişkiler oluşmaz. Aynı mesleği ,aynı makamı, işgal eden kimseler birbirini kıskanırlar. Ancak medeni dünyada bu tür kaprislerin yeri yok, işin iyi tarafı bu medeniyetin işaretleri artık bizim şehrimize de yansıyor.
Nasıl mı? izah edeyim:
16.11.2009 tarihinde iki genel lisemiz arasında sembolik bir ziyaret oluştu;Alparslan Lisesi Müdürü 40 öğrencisiyle Toplu Konut Lisesini ziyaret etti .Sebebi ise Toplu konut Lisesinin ÖSYM sınavında genel başarıda merkez genel liseleri arasında birinciliği elde etmesiydi.
Bu ziyaret Toplu konut lisesi için beklenmedik bir ziyaret oldu.Okul müdürü bir mazerete binaen hazır olmadığı için Baş Yardımcı Necdet Bey vakar içinde misafirlerini ağırladı, müdürün yokluğunu hissettirmeden, mutlulukla karışık bir heyecanla öğrencileri kantinde aldı ve çay ikram etti. Alparslan Lisesi müdürünün teklifi üzerine onbeş öğrenci de sınıflara gönderilerek sınıf ortamını görmeleri sağlandı ,bu arada her iki okulun idarecileri kısa ve manidar birer konuşma yaptılar.
Alparslan Lisesi Müdürü,Necdet Beye Hitaben;

-Sayın Hocam Siz bu başarıyı nasıl elde ettiniz kısaca açıklar mısınız?
Md.Baş.Yrd.Necdet Bey,

-Efendim biz düzen ve disipline fevkalade önem veriyoruz, saat 07:15’te normal giriş kapısından içeri girmeyen idare kapısından içeri alınır müdür yardımcısına geç kalma nedeni bildirerek mazereti uygun görülürse dersine gider,bunu alışkanlık haline getirirse velisi okula çağrılır, bilgilendirilir ve veli katkısıyla sorun çözülür başka bir ifadeyle velilerimizi aktif bir şekilde sürece katıyoruz,öğretmenle uğraşıp okulun düzenini bozan kimselere kesinlikle müsamaha edilmez ancak öğrencilere bir haksızlık yapıldığı zaman da sınıf temsilcileri vasıtasıyla okul temsilcisine ulaştırılır bu vesileyle gerekli inceleme yapılır.

Gençler!
Her ne kadar adımız Toplukonut Lisesi ise de aslında öğrencilerimizin %80’ni aziziye,Gündoğan ve Cumhuriyet mahallelerinden gelmektedirler kazanan 48 öğrencimizin çoğu varoş kesimden gelen öğrencilerimizdir.yani onlar da sizin gibi maddi imkanları kısıtlı vatandaşlarımızın çocuklarıdır. Biz, “bu okulu birinci yapacağız” diye söz verdiler ve sözünü yerine getirdiler.
Tabi ki öğretim kadromuzun, bu düzen disiplinin de başarıda rolü paha biçilmez, bu başarıyı aynı zamanda öğretim kadromuza borçluyuz,umarım siz de bundan esinlenerek birincilik mücadelesini verirsiniz ve bir gün bu münasebetle okulunuza iadeyi ziyaret etmiş oluruz.

Alparslan Lisesi Müdürü Eyüphan Bey,

Sayın Hocama çok çok teşekkür ederim,işte görüyorsunuz öğrencilerim, insan oğlu niyet etti mi? başaramayacağı şey yoktur. İlim, fakiri zengini tanımaz, onunla dostluk kurana dost olur, başarı ve mutluluğuna vesile olur,

Bir zamanlar Maşuk adında bir arkadaşım vardı;
ZGL’i dışarıdan bitirdi, Postacı oldu. 
Bir süre çalıştı bu mesleği sevemedi. 
İmam Hatip fark derslerini vererek bir süre İmam Hatip oldu,
Bu mesleğin manevi sorumluluğu ona ağır geldi,
Ticaret Lisesinin fark derslerini vererek ,
Banka memuru oldu.
Bir süre sonra “bu gişe memurluğu çok sıkıcı, oturmaktan bıktım” diyerek sınava girip aynı bankada güvenlik görevlisi oldu ve oradan emekli oldu,müreffeh bir hayat sürüyor,
Yani Allah çalışana veriyor, güzel öğrencilerim.

Sizi buraya getirmemdeki amacım, bu okulun başarısından kendinize bir ders çıkarmanızdır. Aranızdan bir kişi dahi bu ziyaretten olumlu etkilenirse bahtiyar olurum, hiç biri dahi etkilenmezse yine mutluyum, çünkü bir fırsatı değerlendirdim vazifemi yaptım,Yani umutsuzluğa ve mutsuzluğa fırsat vermem.dedi

Derken zil çaldı öğrenciler teneffüste okul öğrencilerine karıştılar idareciler, basına kapalı bir süre baş başa bir değerlendirme yaptıktan sonra Alparslan Lisesi öğrenci ve öğretmenleri okuldan ayrıldılar.

Demem o ki, keşke başarılı kurumlar her fırsatta takdir ve taltif edilse, kurumlar karşılıklı birbirini ziyaret etseler, artı değerlerinden yararlansalar, inanın eğitim öğretim kalitemiz, başarı çıtamız yükselecektir,herkes bildiğini okuyor yanlışlarıyla yaşıyor, başka bir ifadeyle “burnundan kıl aldırmıyor” sıkıntı oluştursa da,keşke böyle olmasaydı.

İşte hikmetli bir anı anlayana tabi
Selam ve sevgilerimle her şey eğitim için.eğitim yetişmek için, yetişmek olgunlaşmak için ,olgunlaşmak insanlık için, zikir ,fikir, üretim için……Bu duygularla yazımı tamamlarken geçici ve ebedi hayatınıza başarı ve mutluluklar diliyorum
 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums