Dershane Miadını Doldurdu Ahbap

  • 2.12.2013 00:00

 Efendim eğitim öğretim olması gereken yer olan okullarda yapılamıyorsa, dershane gibi ara kurumlarla bu eksiği kapatamaz, sorunu gideremezsiniz. Fil olsanız bu öğrencileri %15-20 sine oluşabilirsiniz ya diğerleri. Ayrıca eğitim öğretimi sıfır olan bir nesilden ahlaklı, edepli, marifet sahibi bir nesil yetiştirebilir misiniz? Maddi manevi açıdan toplu kalkınma esastır, bireysel başarı sömürü getirir.

Öyleyse herkesin gidebileceği yere yani okullara kalite kazandırmamız lazım. Bize toplam kalite lazım arada bir fire verse de birileri etrafına adam alıp yeşerme, gelişme imkânını bulamasın. Bundan dolayı diyorum ki dershanelerin ortaya çıkarmasına sebep olan ne varsa gidermek önce o sorunları ortadan kaldırmak gerekir.

1-Milli Eğitim Bakanlığını bütçesini arttıracaksınız,

2-Öğretmen yetiştirme tarzını değiştireceksiniz,

3-Öğretmen olan eğitimcileri, meslek süreci içinde bilgilendireceksiniz, takip edeceksiniz,

4-Öğretmen özlük haklarını düzelteceksiniz,

5-Veli okula maddi, manevi katkı verecek. Okulun vazgeçilmez kurum olduğuna inanacak,

6-Üniversite sayınızı ve bünyesindeki yüksek okul sayısını arttıracaksınız,

7-Herkes bilecek ki okula gitmekten asıl amaç akademik başarı değil, nitelikli vatandaş yetiştirmektir. Zaten yüzde kaçı elle tutulur fakülteleri ya da yüksek okulları kazanıyor ki,

Bir Bakanlık Müfettişimiz anlatmıştı; Alman eğitiminde ilk 10 yıl mecburi eğitimdir.Bu on yılda dört ders mecburidir; Alman dili, Alman dini, Alman tarihi, Alman kültürü  diğer dersler öğrencinin ilgi alanına göre seçmelidir. Onun için on yıl sonunda “Alman gibi, Alman” yetişiyor. Bütün mesele budur.Yani bilgili vatandaştan çok iyi ahlaklı, dürüst, namuslu insan yetiştirebiliyor musunuz? Yoksa bilgili de olsa oportünist vatandaş yetiştirmişseniz ne yazar.

Herhalde bu aşamadan sonra okulları eski haliyle bırakalım diyemeyiz. Peki ne yapalım? Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle artık sıra eğitimde, bir paket de eğitim öğretim konusunda açmak lazımdır.

Ben 11 yıl özel dershanelerde çalıştım. Çünkü o zaman hem ben dershaneye gitmeseydim kazanamazdım, hem de çevremde iyi eğitim göremeyen gençlerin kazanması için dershane gerekliydi. Çünkü o zaman eğitim öğretime neşter vurmak çok zordu. O zamanın Başvekili konumunda olan bir zatı na muhterem Mardin’lilere hitaben yaptığı konuşmasında “ Çocuklarınız bir şey olamıyorsa hiç olmazsa öğretmen olsunlar” demişti. Şimdi ise hükümet eğitim öğretime katkı vermeye niyetlidir. Ülkenin geleceği, milletin menfaati için bu niyete katkı vermek lazım. Somut iki delil, öğrenci kitapları daha ders yılının birinci gününde masalarda, ayrıca akıllı tahta emrimize amade haline geldi. Bakıyorum bir kesim insanımız dershanelerin talim terbiyenin hizmetine dönüşmesine karşı duruyorlar, vay efendim cemaatin çalışmaları engelleniyormuş.

Halbuki Cemaatin üniversiteleri duruyor, Özel okulları duruyor, yurtları duruyor. Ayrıca bu süreç ilerledikçe özel okullarının sayısı iki katına çıkacak, daha ne istiyorlar? İnanın dershaneler ne kadar fırsat eşitliğine katkı veriyorlarsa o kadar da fırsat eşitliğini bozuyor. İki öğrenci düşünün birinin imkanı var dershaneye gidiyor, bir diğeri ise gidemiyor al sana fırsat eşitliği bozuldu. Kısacası hangi açıdan ele alırsanız sorundur. Ayrıca dershane öğretmenlerinin kahir ekseriyeti de halinden memnun değildir.

Soruyorum şimdi arkadaş maden birilerinin derdi iyi bir nesil yetiştirmekse buyursun okullarda vatandaşlarımıza eğitim öğretim versin fena mı olur, ama yok efendim ahlaklı yetişmenin de bir bedeli var önce  iki bin, üç bin lira verilmeli deniliyorsa o ayrı bir şey.

Sevgili dostlar ben 26 yılımı eğitim öğretime vermiş, eğitimin bir çok kademelerinde çalışmış bir vatandaşınızım, talim terbiyeyle olan yorum ve yaklaşımım sadece başarı ve adalet endekslidir. Onun için diyorum ki bu meseleyi cemaat hükümet mücadelesine çevirmeyelim.

Dershaneler eğitim öğretimin kalitesini arttırır diyenlere sormak lazım. OECD ülkelerin üç yılda bir yaptığı PISA sınavlarında niye Türkiye’nin başarısında yükselme olmuyor? Hem dershanelere gelen öğrencilerin yüzde kaçı kayda değer bir fakülteye gidiyor? Parasını ödemeyen öğrencilerin dershaneden kaydı silindiği zaman içiniz rahat ediyor mu? Kısacası hangi açıdan bakarsanız dershane sorundur. Asıl çözüm ise yukarıda ifade edildiği gibi okullardaki eğitim öğretime kalite kazandırmaktır.

Vesselam.

 

 

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums