Geçmiş Mazi Olmadı

  • 14.12.2011 00:00

 "Gecmise Mazi Derler"deyisini duymusuzdur."Unutun gitsin"ya da "Uzatmaya Degmez" bos verin gibi,"Gecmise Sünger cekelim" anlamina gelebilecek bir anlayisi yansitiyor.Bu deyim belkide bazilarini rahatlatiyor da olabilir.

 
Peki "Gecmis Mazi Olmadi"diye bir deyis duydunuz mu?Muhakkak duyanlariniz olmustur.Cok büyük bir cogunluk oldugumuzu sanmiyorum,bu deyisi duyanlarin.Belki de bir "Deyis" bile degil bu sözünü ettigimiz...Öyle saniyorum ki,Uzun bir süre,"Gecmis Mazi Olmadi"düsüncesi,ne belleklerimizden kaybolup gidecek ne de yokolup unutulmasina biz izin verecegiz..

Bizlere 12 Eylül Askeri Darbesi'nin ve sonrasinda yasanan insanlik disi vahsetin gözler önüne serilmesini saglayacak, o vahseti zindanlarda,ya da göcmenlikde yasayan cocuklarin annesinin cigligini aktaran bu gibi belgeler,"Gecmise Mazi"olarak bakmayi degil,asla unutulmamasi gereken askeri diktatörlüklerin insanlik disi yaptirimlarini hatirlatmayi ve hesap sorulmasinin gerekli oldugunu aktariyor.
 
Gecmis Mazi Olmadi  isimli kitap,cok yakin arkadaslarimdan Berin,Zerrin'in anneleri,Ertan Uyar ve Aydin Senuysal'in kayinvalideleri Sevimay Tümay'in 80'li yasinin baslarinda yazmis oldugu bir ani kitabin adidir.Elbette sadece bir kitabin adi degildir.Üc Askeri darbeyi yasamis,cumhuriyeti ve O'nun meydana getirdikleri ile yasamayi benimsemis özellikle 12 Eylül Askeri Darbesi ile birlikte,anne ve baba olarak cocuklarinin askeri tutukevelerinde yasayip yasamadiklarini kaygisini tasiyan ve de cocuklarinin yaptiklari nedeniyle "emniyet'in"sorgu odalarina atilan bir annenin kaleminden dökülen bir ani-kitap da degildir.
 
Kitap olarak okumuyanlara öneririm.Yeni yeni yasayanlarin dilinden 12 Eylül'de neler yasandigini ögrenmeye basladik.Ama bir de bir annenin gözünden yasananlari ögrenmenin farkli bir yani var.Anne,baba ve yakinlarimizin bizler zindanda olmamiz nedeniyle yasadiklari var.Inanin bana Ergenekon cetesi olayini eniyi bu insanlar anliyor.Kitabi okuyunca bunu göreceksiniz.
 
Aslinda benim sözünü etmek istedigim kitap degil,bu kitapdan cikarak yapilan bir belgesel film.
 
Ehh be mübarek insanlar,bu kadar sade,bu denli duru,bu kadar abartidan uzak ama sahici bir anlatiyi nasil belgelediniz?Askolsun ve de helal olsun size.

Aklimda Yönetmen olarak Mehmet Özgür Candan ismi kalmis,O'nun sahsinda bütün emegi gecenlere tesekkür ediyorum.Bu aksam( 13.12.11)katakomben gösteri salonunu dolduran 300'e yakin insan nefeslerini tutmus,Sevimay Tümay'i,Bidar Tümay'i ve Berin Uyar'in anlatimlarini dinliyorlardi.

Belgeseli izlemesi icin,komsularimizdan,bakkalimiza kadar herkesi cagirdik.Cok renkli,cok degisik bir izleyici ile birlikteydik.Filmi izlerkende cok duyguluyduk,sorulari sorarkende.

Bu belgeselde fazladan hic bir sey bulamazsiniz.O nedenle cok rahat izleyecek,cok rahat aglayacak,cok da rahat 12 Eylüllere gecit yok diyebileceksiniz.

Dahasi 12 Eylül'ün basda sorumlulari olmak üzere,uygulamalarda O'nlardan asagi kalmayan,askerinden,polisine güvenlik görevlilerinden hesap sorulmasini gönül rahatligi ile savunabilecegiz,dava acilmasini talep edebilecegiz.

Nacizane önerim.Bu belgeseli izleyin ve izlettirin.Hatta Filmin yönetmenini,Berin Uyar'i da davet edin.Dolu dolu bir aksam yasarsiniz ve kalici demokrasi icin bu tür cabalarin ne kadar önemli oldugunu aktarirsiniz.Tipki benim yaptigim gibi.

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums