Yeniden memur maaşları skandalı

  • 9.02.2016 00:00

 Memur maaşları skandalı derken maaşların düşüklüğü ya da farklı kadrolar arasındaki dengesizliği kastetmiyorum; bu da önemli bir mesele ama bugün konum bu değil.

Türkiye’de 1998 senesinden beri bazı memurların maaşları aleni, bazılarının gizli.

Ben bu konuyu yaklaşık yirmi senedir yazmaktan sıkıldım, Maliye Bakanlığı ise demokrasi skandallarına imza atmaktan sıkılmadı.

28 Şubat’ın karanlık günlerinde asker (subay) maaşlarında nispi bir iyileşme sağlandı ve bu nispi iyileşme sonrası katsayı haberleriyle beraber Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı memur maaşları listelerinden askerler çıkarıldı.

O tarihlerde, 1998 öncesi, üniversitelerde bir yardımcı doçent bir üst teğmen, bir doçent eşittir bir yarbay, bir profesör de bir albay demektir gibi şakalar yapardık.

En azından şakalar yapabilirdik zira tüm memurlarla beraber askerlerin de maaşları, en azından çıplak maaşları aleni idi.

28 Şubat sonrası bu olanak sonlandı.

AKP iktidara geldi ve bizlerin ısrarlı hatırlatmalarına rağmen askerler bu listeye bir daha alınmadı.

Üstelik 2004 senesinde hâkim ve savcılara yapılan bir nispi iyileşme sonrası onların maaşları da aleniyet dışına taşındı.

Geçtiğimiz günlerde, 2016 senesinin ikinci yarısı için gerçekleşecek katsayı artışı ile birlikte tüm memurların, farklı kadro derecelerinin alacakları zamlı maaşlar açıklandı.

Bu listede, artık kanıksadık, asker ve hâkim-savcı maaşları yine görünmüyorlar.

Artık kanıksadık diyorum ama hukuksuzluğa, ilkelliğe alışmak da kolay olmuyor, bu uygulama dünyanın hiç bir hukuk devletinde yok, olamaz, kamu parası ile maaş alan birinin geliri kamudan gizli olamaz.

Bu konuyu ekranlarda gündeme getirme olanağımız olduğu günlerde bir izleyicimiz asker maaşlarını öğrenmek için bilgi edinme kanununa dayanarak Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) bilgi istedi ama karşılığında bu bilginin özel yaşama ilişkin olduğu, açıklanamayacağı yönünde saçma sapan bir cevap aldı.

MSB’nin bu yanıtını üniversitede bir birinci sınıf öğrencisi verse yani kamu parası ile ödenen bir maaşın özel yaşama ilişkin bir bilgi olduğunu söylese ve bunda ısrarcı olsa sınıfta çakmaktan başı dönebilir.

Geçenlerde de Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Cumhurbaşkanı danışmanlarının aldıkları maaşların özel yaşam olduğunu açıkladı ama maaşları açıklamadı.

Hukuk skandalları tavan yapmayı sürdürüyor.

Hep söylüyorum, askerler, hâkimler ve savcılar yüksek maaşlar almıyorlar hatta yaptıkları işlere oranla çok az para alıyorlar bile diyebiliriz ama sorun zaten kaç para maaş aldıkları değil, bu maaşların nasıl oluyor da açıklanmıyor oluşu.

Kamuda çalışan doktorun, hemşirenin, profesörün, doçentin, asistanın, genel müdürün, müsteşarın, polis memurunun farklı kadro derecelerinde çalışanlarının maaşları açıklanıyor ama ısrarla subay, hâkim ve savcıların maaşları özel alan saçmalığı, gerekçesi altında açıklanmıyor.

Bakalım bu hukuk dışılık daha ne kadar sürecek?

Maliye Bakanları da ısrarla sorularımıza yanıt vermekten kaçınıyorlar, kaçıyorlar.

Bir grup memurun maaşının alenileşemediği ülkelere demokratik hukuk devleti demek mümkün değildir, bunu herkesin iyi görmesi şart.

e.karakas@yenihayatgazetesi.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums