Metin Külünk ve LGBT yürüyüşü

  • 22.06.2016 00:00

 Ne alakası var diyeceksiniz, aşağıda anlatacağım.

Metin Külünk şimdi önemli bir AKP milletvekili, sık sık ekranlarda görüyorum.

Külünk’le senelerdir karşılaşmıyoruz ama eskilerde görüşmüşlüğümüz vardır.

Kendisi önemli bir işadamı idi, muhtemelen aile hâlâ devam ettiriyordur işleri, bu işadamı sıfatı ile de, AKP öncesi, AB sürecine, AKP’nin kuruluş felsefesine önemli katkılar yaptı, özgürlükleri öne çıkardı.

Metin Külünk 2000’li yılların hemen başlarında önemli tartışma toplantıları düzenler, muhafazakar kimliğinden taviz vermeden çok önemli özgürlükler açılımlarını gündeme getirir idi.

Yine Metin Külünk’ün düzenlediği bir toplantıyı bugün gibi hatırlıyorum, bu toplantının tam yerini hatırlamasam bile Londra asfaltına da yakın hatta camdan Londra asfaltının göründüğü bir yer olduğunu biliyorum, neden bu detayı bu kadar net hatırladığımı da söyleyeceğim.

Benim de konuşmacı olduğum bu toplantıda Metin Külünk de konuşmuş ve özgürlük meselesini ele alırken bu kavramın herkesi kapsamadığı sürece bir anlamı olmayacağını söylemiş idi.

O dönem, malum ve çirkin başörtüsü yasağı yürürlükte, ben başka bir cenahtan, Metin daha içeriden, bu yasakla mücadele ediyoruz.

Metin Külünk konuşmasında şunu söyledi, hoşuma gittiği için bugün dahi çok net hatırlıyorum: “Başörtülü kız öğrenci, kadın için nasıl bir özgürlük istiyorsak, Londra asfaltı kenarında gördüğümüz (pencereden Londra asfaltı gözüküyor idi) travestiler için de aynı özgürlüğü talep ediyoruz, bu çok farklı kesimlerin özgürlükleri birlikte hayata geçmediği sürece hiçbirinin özgürlüğünün bir anlamı olmayacaktır.”

Geçmiş gün, kelime kelime hatırlamıyorum ama Metin mealen bunu söylemiş idi.

Yeni ortaya çıkan muhafazakar bir siyasi hareketin önemli bir genç temsilcisinin bu açıklaması hoşuma gitmiş ve beni gelecek için çok umutlandırmış idi.

Kendi kendime şöyle düşünmüş idim, bunu da çok iyi hatırlıyorum: Demek bu hareket iktidara gelirse; başörtülüler de, Aleviler de, travestiler de, eşcinseller de, Kürtler de ve daha başkaları da, kimlikleri nedeniyle haksızlıklara uğramayacaklar.

Nitekim, AKP iktidara geldi ve bugünlere gelindi.

Bu satırların yazarı da bu algının ya da aldatmacanın peşinden bir süre bu harekete karınca kararınca düşünsel destek bile verdi.

Metin Külünk şimdi ne düşünüyor, o günkü konuşmasını hatırlıyor mu, bilmiyorum.

Geçtiğimiz hafta sonu LGBT hareketinin Taksim’de gerçekleştireceği bir yürüyüşe -kendileri bu yürüyüşe galiba onur yürüyüşü diyorlar, dünyanın çok sayıda yerinde aynı tarihlerde yapılıyor- İstanbul Valiliği kamu düzeninin bozulma ihtimali gerekçesi ile izin vermedi.

Cinsel tercihleri farklı insanların yapacakları bir yürüyüşün kamu düzenini bozma ihtimali, Valilik böyle diyor, nasıl bir şeydir, kamu hukuku alanında bu ilginç saptama üzerine doktora tezi bile yazılabilir muhtemelen, Vali Bey de, muhtemelen değil mutlaka, bir kamu hukuku fahri doktorası alır.

Benim daha ziyade merak ettiğim, Valiliğin bu yasaklaması sonrası, eski tanışık Metin Külünk’ün bu yasaklama üzerine ne düşündüğü, nasıl bir tepki verdiği, o eski günleri hatırlayıp, hatırlamadığı.

Demek iktidar olmak böyle bir şey.

Ama, ben, Metin’in seneler önce söylediğinin, muhtemelen kendisi şimdi başka bir noktada, hala doğru olduğunu düşünüyorum; özgürlük, şiddet kullananlar hariç, ya herkes için vardır ya da kimse için yoktur.

AKP’nin tabanı da, AKP’nin son senelerde uyguladığı çok ama çok yanlış politikalar nedeniyle kendi kazanımları olan insan haklarını da tehlikeye atıyorlar.

Ne demiş idi Metin Külünk seneler önce: “Travestilerin özgürlüğü yoksa başörtülülerin de olamaz.”

AKP ise şimdi kendi seçmeni olmayan başka başörtülülere de saldırıyor, bize de Allah akıl fikir versin demek düşüyor.

e.karakas@yenihayatgazetesi.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums