IŞİD cevabı da kabak adı vermedi mi?

  • 13.10.2015 00:00

 ‘Kanlı Cumartesi Katliamı’, anlaşılan 100’den fazla insanımızın ölümüne, onlarcasının sakat kalmasına yol açmış kara bir eylem olarak tarihe geçti. Türkiye tarihinin bu en canice eyleminin kimler tarafından yapıldığı, ne amaçla yapıldığı, cevaplanması gereken sorular. Tabii ki doğal olarak herkesin kendi bakış açısına göre bu sorulara cevapları ya da en azından tahminleri var. Bu tahminler zaman içinde doğru çıkar yanlış çıkar ya da cevapsız kalır belki de. Ama yine de insanlar, özellikle de siyasetle ilgili olanlar kendi bakış açıları içinde bir analiz ve bir yorum yaparlar.

Nitekim bu olayda da böyle oldu ve bu kanlı eylemin failleriyle ilgili tahminler, iddialar ilk saatlerden itibaren havalarda uçuşmaya başladı. Ülkedeki kutuplaşmayı göz önüne aldığımızda bu tahmin ve iddiaların da bu kutuplaşmaya göre oluştuğu görülüyor. ‘Sol ve demokrat’ kesimler ‘fail’ olarak ‘devlete’ işaret ederlerken, ‘İslamcı ve iktidar yanlısı’ kesimler de PKK’ye işaret ettiler. Fakat burada göze batan ve doğrusu benim tuhafıma giden durum, iktidar yanlıları ve özellikle de onların içindeki, ideolojik olarak da devlete mesafeli olmaları gereken ‘liberal’ kalemlerin ve aydınların, failin ‘devlet’ olarak işaretlenmesinden rahatsız olmaları.

Özellikle de HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın, “Bu, devletimize ve milletimizin birliğine yapılmış bir saldırı değil. Devletimiz tarafından halkımıza yapılmış bir saldırıdır” cümlesi bu kesimleri en çok rahatsız eden cümle oldu. Bu rahatsızlıktan da anlaşılıyor ki AKP ve ona destek verenler, bir zamanlar AKP’nin ‘hükümet’ olmasıyla ‘devlet’ olmuş olmadığını ve bu nedenle de hala ‘ittihatçı’ güçlerin AKP’nin önüne zorluklar çıkardığı söyleminden vazgeçmişler ve AKP’nin devleti temsil ediyor olduklarından eminler.

Oysa olaylar, onların da en azından ‘sol ve demokrat’ kesimler kadar devlet konusunda emin olmamaları gerektiğini söylemiyor mu?

13 yıllık iktidarlarının neredeyse on yılında devleti AKP’nin değil de ‘paralel’ denilen ‘cemaat’in yönettiği daha yeni ortaya çıkmadı mı? Devlet kurumlarının çoğunda, emniyetin, yargının, MİT’in önemli yerlerinde cemaatin adamları olduğunu AKP’liler ancak on yıl sonra yeni anlamadılar mı?

O zaman bu kadar emin olmak niye?

Ergenekon davasının da AKP hükümetine karşı komplonun bir parçası olduğu düşüncesiyle aklandığı şu günlerde devletten bu kadar nasıl emin olabiliyorsunuz ki? Gerçekten de Ergenekon diye bir şey yok muydu? Velev ki yoktu ama bu durumda da cemaat ya da her kimlerse onlar yine de ‘devletin’ gücünü kullanarak bunca kişiyi, bunca askeri hapislere koyduklarında, siz AKP’nin devleti yönettiğinden emin değil miydiniz? Ve şimdi de Ergenekon meğerse düzmeceymiş diye içinizi nasıl ferahlatabiliyorsunuz?

Dolayısıyla bunları düşünerek sizin de en azından bu olayda ‘devlet’ten kuşku duymanız gerekirken siz bütün mantık kurallarını zorlayarak, üstelik de tek taraflı ateşkes ilan etmiş olan PKK’den ve neredeyse HDP’den kuşku duyar hale geldiniz.

Devlet, bu yazıyı yazmakta olduğum şu saate kadar IŞİD’e işaret eden bazı imalarda bulundu. Tıpkı, Suruç ve Diyarbakır olaylarında olduğu gibi bu olayın da IŞİD tarafından yapılmış olabileceği kuşkusunu dile getiriliyor.

Oysa ben önceki olaylarda da bu olayda da IŞİD’den çok devletle şu ya da bu biçimde ilişkili insanlardan oluşan bir Ergenekon ya da buna benzer bir teşkilatın parmağı olduğuna inanıyorum. Benim böyle inanmış olmam, bu kanlı eylemi AKP hükümetinin planladığına inandığım anlamına değil ama, AKP hükümetinin politikalarının bu tür bir eylemin ortamını hazırlayan etkiler ürettiğine inandığım şeklinde alınmalı. Anlayacağınız bu tür olayları IŞİD yaptı, hikayesi de artık kabak tadı verdi. Gözümüzü yeniden devlete, devletle şu ya da bu biçimde ilişkili olan yapılanmalara çevirmemizde yarar var.

Not: Gürbüz Özaltınlı’nın Serbestiyet.com’da başlatmış olduğu bir tartışmaya icabet edip bir yazı yazmıştım. Ama sanırım bu Kanlı Cumartesi’nden sonra o yazıyı başka bir mecrada (Ortakhaber.com) yayınlamak daha doğru olacak. Okuyucularıma duyururum.

http://www.ozgur-gundem.org/yazi/134155/isid-cevabi-da-kabak-adi-vermedi-mi

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums