CHP’nin sorunu ne

  • 31.01.2013 00:00

 Belki de bu ülkenin en mağdur kitlesi, kendini Kemalist, Batıcı ya da laik kimlikle tanımlayan ve genellikle de CHP’ye oy veren kesimleridir desem çok mu yanlış bir cümle kurmuş olurum dersiniz?

Sanmıyorum.

İmparatorluk yıkılırken yeni bir devlet kurma amacıyla davranan o günün asker ve siyaset elitinin gönlünde olan ama toplumda karşılığı olmayan bir Batılılaşma düşüncesi etrafında kurgulanmış olan bu kimlik aslında o günün asker ve siyaset elitinin hayalleri çerçevesinde şekillenmiş ve şekillendirilmiş bir kimliktir. Bu nedenle de bu kimliğin varlık nedeni olan varsayımların ve kabullerin çoğu yapaydır, zorlamadır ve gerçek dışıdır. Ama ne var ki o günün devlet elitleri tarafından yaratılmış olmasından dolayı onun parçası olmuş ve varlığını da bugüne kadar devam ettirebilmiş yapay bir kimliktir.

Cumhuriyet idaresi İmparatorluktan devralmış olduğu etnik köken ve dinî inanç bakımından büyük farklılıklara sahip bu toplumu işte bu Kemalist Batıcı kimlikle yönetmiştir. Tabii bu yönetenler de toplumu kendi düşünceleri olan Batılı, laik ve Türk milliyetçisi bir zihniyet dünyası içinde dönüştürmeye ve asimile etmeye çalışmış ve bunda kısmen de başarılı olmuşlardır.

Ne var ki kendini “İslami” ve “Kürt” kimlikleri çerçevesinde tanımlayanlar Cumhuriyet kurulduğundan beri rahatsız olmuşlar ve devletin kendilerine yaptığı müdahaleler nedeniyle de kendilerini “mağdur” hissetmişlerdir.

Uzatmayalım. Bugünlerde yaşadığımız değişim, işte bu devleti yöneten ve devleti yönettiklerinden dolayı da kendilerini çoğunluk zanneden “Kemalist, Batıcı ve laik” kesimin aslında kendilerinin çoğunluk olmadığı gibi devleti yönetme erkinin de büyük ölçüde askerden sağlanan bir güçle yapılageldiğini fark etmiş olmasından kaynaklanıyor. CHP’deki sarsıntıların nedeni de bence bu gerçekle ilişkili.


Gerçek mağdur

Doğrusu bir boyutuyla hatırlattığım Cumhuriyet tarihinin bu gelişim çizgisinde, devlet elitleri tarafından yaratılmış bu kimliğin, zorlama, yanlış ve çarpıtılmış varsayım ve kabuller nedeniyle toplumdan bu kadar uzak, bu kadar güvensiz ve bu nedenle de mutsuz bırakılmış olmasından giderek onun aslında belki de diğer kimliklerden çok daha fazla mağdur edilmiş bir kimlik olduğunu söylemek de mümkün.


Birgül Ayman Güler
’in açtığı tartışmanın ve dünkü Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının aslında bu durumu fark eden bu kimlik siyasetçilerinin çaresizliğini anlatan ilginç anekdotlar olduğu ortada.


Neler yapılmalı?

Bugün bu tartışma çerçevesinde birçok kişi CHP’de neler olabilir diye tartışıyor. Tabii ki CHP’nin bölünme olasılığı varolan “ulusalcılar” “yenilikçiler” çerçevesinde önemli ve siyasetin önümüzdeki dönemlerde nasıl gelişeceğiyle ilgili de merak edilen konuların başında geliyor. Ama eğer CHP’den gerçek anlamda bir “sol” ve “demokrat” siyaset murad edenler varsa yukarıda ifade etmeye çalıştığım bu kimlik sorununu ciddiye almaları yararlı olabilir.

Daha açık ifade edecek olursam “Kemalist, Batıcı ve laik” kimlikle kendilerini tanımlayanların, değişmekte olan “vesayet rejimi”nin, yani bu Cumhuriyet’in başından beri süregelen “devletçi zihniyetin” en önemli mağdurunun kendileri olduklarını fark etmeleri gerekiyor. Yalan yanlış bir tarih ve toplum bilgisiyle Batılılaştığını ve modernleştiğini sananların aslında Batı’dan da modernlikten de uzaklaştırıldıklarını kavramaları gerekiyor.

Böyle bir sorgulama sonunda nasıl bir toplum hayalinin kendi hayalleri olduğunu belirlemeleri ve bunun üzerinden giderek topluma nasıl bir siyasi söylem içinde sesleneceklerine karar vermeleri gerekiyor.. Böyle bir sorgulama ve arayış gerçek bir sol parti olmanın da bence temel koşuludur.

Bunun ötesinde söylenenlerin lafügüzaf olacağı bence yeterince açık.


erolkatircioglu@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (5)

  • Fatma Ozturk
    Fatma Ozturk
    21.07.2013 09:50

    Leibniz oyle mi der? Hadi o zaman mantik dersi yoktu diyelim, simdi mantik lisede ogretiliyor. Soyle izah edeyim. Celiski iki sey arasinda olur, ve varsa eger biri yanlis olmak durumundadir. Leibnizi, iki dakkada Leibniz kitabindan okursan bu kadari bile iyi. Ha bir de celiskiden sentez olaylari var ama o artik 17. 18. Yuzyil tartismalarina tekabul ederki, once Aristoyu, milattan onceki gelismeleri takip etmek gerek.

  • Fatma Ozturk
    Fatma Ozturk
    21.07.2013 09:50

    Leibniz oyle mi der? Hadi o zaman mantik dersi yoktu diyelim, simdi mantik lisede ogretiliyor. Soyle izah edeyim. Celiski iki sey arasinda olur, ve varsa eger biri yanlis olmak durumundadir. Leibnizi, iki dakkada Leibniz kitabindan okursan bu kadari bile iyi. Ha bir de celiskiden sentez olaylari var ama o artik 17. 18. Yuzyil tartismalarina tekabul ederki, once Aristoyu, milattan onceki gelismeleri takip etmek gerek.

  • TUNCAY DEMİRTAŞ
    TUNCAY DEMİRTAŞ
    21.07.2013 12:04

    yani bir insan gerçekleri bu kadar ters yüz edebilir. çözüm sürecine HDK bileşenleri karşı değil ama KCK Abdullah Öcalanın sağlığı için bağımsız heyet uyarısını son kez dün yaptı. ancak çözüm-barış-demokrasi AKPnin umurunda değil, görmüyor musunuz. hele siz eski TKPli "komünist"ler, dünyanın her yerinde bürokratik "reel sosyalizm" modeliniz gibi "reel politik" olduğunuzu, politik arenada ne pahasına olursa olsun birey olarak "bir şey" olmaktan vazgeçemediğinizi ve bunun için Yiğit Bulut gibi pespaye bir şekilde değil ama yine de biat etmeyi ve ettirmeyi iş edindiğinizi görmek de artık ilginç gelmiyor. AKPye açık kredinizin sürdüğü bu zamana kadar kaç AKP vahşeti, kaç ölüm yaşandı ama siz o uğursuz mevki hastalığınız nedeniyle bunları görmek istemezsiniz. siz AKP gericiliği kadar gerici, onlar kadar faşistsiniz. bilmiyorsanız öğrenin, bildiğimizi de bilin. hepinizden utanıyorum. bakın bu sayfadaki Mehmet Traşın yazısına. hala aynı klişeler, hala neo-liberal yeni dünya tasarımından bir haber 90larda kalmış "tasarım" örnekleri. ve sonrasında oligarkların Rusyasını yaratmış ve ne kadar "reel" olursa olsun halklarının, sosyalizmin kazanımlarından dizleri üstüne süründürülmeye taşınmış sosyalist sistemin çözülüşünün mimarı (artık o biçimiyle gidemeyeceği için çözülmesi olağan olabilir ama bunu başka bir şeymiş-küresel demokrasi- gibi göstermek hiçbir şeyi anlayamamaktır-çeteyi hala demokrasi havarisi gibi göstermesi en hafifiyle aymazlıktır. ama çözen çete bütün sosyalist dünyada yeni kapitalist devlet aygıtının tepesine çöreklendiler ve Türkiyede ki "yoldaş"ları hala mevcut gerici-faşist iktidarda bile yer arıyorlar. yarın rüzgar işçilerden, halktan yana estiğinde bu "yoldaş"ların en kral "komünist" olacağına şimdiden bahse girebilirim.

  • mustafa
    mustafa
    22.07.2013 01:18

    Tek kelimeyle saçmalami$siniz.El kami$iyla gerdege giren o kadar olur.Hocasina kazik atip,ABD ile gizli görü$erek ve her istediklerini vererek iktidar olmu$ birisinin iktidar süresini ABD belirler.70 milyon Türku di$layarak 6 milyon Kürtdün ardina dü$erek halk adami olunmaz.Halkinin yaninda olan,onun sorunlarini çözen birisinin degeri artar.Kürt sorunlarini çözerken ülkeyi bölen birisni ilerde hiç bir ülke kabul etmez.Kendi ülkesine faydasi olmayan birinin ba$kasina faydasi olmaz diye.

  • Hrac Madooglu
    Hrac Madooglu
    22.07.2013 08:03

    Bu ulkede sosyalizm mumkun degil. Halkin buyuk cogunlugu dindar musluman, geri kalani Kemalistken sosyalizm veya komunizmden bahsetmek vakit kaybindan baska birsey degildir. Bugun icin onemli olan demokrasiye ve insan haklarina saygili bir devlet, bagimsiz bir adalet sistemi ve cagdas bir egitime sahip olmak. Erdogan isteyerek veya istemeyerek bunun kapisini acti. Ne var ki 2010dan sonra iktidar sarhoslugu ile totaliter bir rejim kurmaya calisiyor. Son aylarda da kredisini tuketti.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums