Artık zihinlerde parçalanmış ülkeyiz

  • 14.10.2015 00:00

 Devlet dediğiniz; aynı hikayeye inanmış insanlar topluluğudur. Geçmişten başlayan ortak bir hikaye onları bir arada tutar. Her gün yeniden tekrarlanması gereken bir hikayedir ve bayrak, marş gibi simgelerle desteklenmesi gerekir. Geçmişten gelip geleceğe uzanacağına inanılan bir hikayedir bu.

 "Kederde, tasada ve sevinçte bir olmak" duygusuyla dile getirilen budur. Belirli bir sınır içinde yaşayan insan gruplarının aynı duyguları paylaşması ile ayakta kalır devlet dediğimiz organizasyon...

Bu ortaklık duygusu ve inancı ortadan kalkar, devlet organizasyonu polis, ordu, cezaevinden ibaret bir zor olgusuna dönüşürse, o toplumun bir arada yaşama ihtimali ortadan kalkar. Suriye’de, Irak’ta tanıklık ettiğimiz budur.

Türkiye’de de kaybetmek üzere olduğumuz bu ‘ortaklık’ duygusudur. Türk’ün Kürt’le, Sünni’nin Alevi’yle,  Seküler olanın dinci olanla aynı alanı paylaşmaktan kaçınmasına doğru yol açabilecek bir sürecin başlangıcı...

Ankara bombası sonrası ortaya çıkan tepkiler, Mısır’da ölen Esma için günlerce gözyaşı dökenlerin, Yasin Börü için haklı olarak tepki koyanların 100’den fazla insan için aynı duyguları paylaşmadığını gösteriyor maalesef.

ÖLÜ SAYISIYLA OY HESABI...

Aralarında 9 yaşında bir çocuğun da bulunduğu kurbanlara sadece AKP’ye neden oy kaybettirir, HDP’ye ne kadar oy kazandırır mantığıyla bakıyorlar.

İktidarın Havuz Medyası’na baktığımızda, saldırı kurbanlarının insan hikayelerine rastlamamamız, saldırıyı sadece HDP’ye nasıl darbe vurur, AKP’yi nasıl kollarız diye bakmaları, bu parçalanmışlığın AKP’nin ruh hali olduğunu ortaya koyuyor.

Sadece kendi yandaşına dertlenen, kendinden olmayanı dert edinmeyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. Soma’da 301 işçimizi kaybettiğimizde bu yaklaşımı bütün çıplaklığıyla görmüştük. AKP’ye yakın bir şirketin işlettiği ve yeterli güvenlik önlemleri alınmadığı için 301 kişiye mezar olan maden kazası, mesleğin fıtratı olarak geçiştirilmişti.

Bugün Diyarbakır’da, Cizre’de, Yüksekova’da dürbünlü tüfeklerle öldürülen çocuk, kadın ve yaşlılara da aynı şekilde yaklaşıyorlar.

'ÖTEKİ'LERİN HEPSİ DÜŞMAN

Bir devletin yönetimi toplumu bölücü bir yaklaşım içinde olursa, o toplumun Suriyelileşme riski artar. Hele o toplumun 100 yıla yakın zamandır çözemediği Kürt sorunu gibi yakıcı

bir sorunu varsa.

Türkiye, Kürt sorunu gibi yıkıcı ve yakıcı bir sorun olan muhafazakarlar sorununu demokrasi içinde çözmeyi başardı ama Milli Görüş damarına yapışıp kalan AKP, Kürt sorununu demokrasi içinde çözmek istemedi.

Kendi gibi olmayan herkesi düşman gören, düşman ilan eden, Öteki’nin acısını paylaşmaktan aciz bu siyaset Türkiye’yi bölüyor.

Hâlâ alış-veriş merkezlerinde vakit geçiriyor, tatile çıkıyor veya günlük rutininizi sürdürüyor olmanız nedeniyle, kozanızdan çıkıp gerçeği bütün çıplaklığıyla göremiyor olmanız, bu gerçeği değiştirmiyor.

Türkiye’nin birlik ve beraberliğine asıl tehdit, AKP zihniyetinin hızla tahrip ettiği ortak hikayenin ortadan kalkıyor olmasıdır. Ortak hikaye biterse, en güçlü ordular bile toplumu bir arada tutamaz.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (3)

  • Ahmet Karahan
    Ahmet Karahan
    7.01.2015 12:34

    Etyeni de Ali Bayramoğlunu da üzüntüyle okumaya devam ediyorum... Yazdıklarını artık önemseyemiyorum ama, vicdanlarıyla baş başa kaldıklarında kendilerini haklı görmek için ne demagojiler yapmak zorunda kaldıklarını düşününce, bir zamanlar saygı duyduğum bu insanlar için içim acıyor...

  • Ali KALAN
    Ali KALAN
    7.01.2015 09:21

    Orhan kemal bey savunmanız çok inandırıcı olamamış zira ben öyle değil böyle söyledim derken sizin doğru hatırladığınıza nasıl inanacağız. söylediklerinizin tamamını inkar etmiyorsunuz ve sadece yolsuzluk soruşturmasıyla darbe yapılır mı diyorsunuz ve hafızanızın sizi yanıltabileceğini düşünmüyorsunuz. Dahası konuşmanın sadece bu kısmına itirazınız sizin doğru söyleme ihtimalinizi azaltıyor.

  • Mourat
    Mourat
    8.01.2015 11:46

    Etyen Mahcupyan bugunku yazisinda, Orhan Kemali yanlis anlamis oldugunu yazmis. Fatak özur dilememis. Bence özur dilemesi gerekiyor.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums