Suriye’nin kazananı Kürtler, kaybedeni belli

  • 10.10.2015 00:00

 Altı ayda bitecek dedikleri savaş yıllara yayıldı. 250 binden fazla insan öldü, milyonlarcası yerinden yurdundan oldu. ‘‘Kobani düştü, düşüyor’’ öngörüsüzlükleri Esad’da tekrarlandı. Kobani de düşmüyor, Esad da…

 Kendini gerçekten bölgesel güç, Sünni aleminin lideri zanneder, haritaları kendi gönlünce çizebileceğini sanırsan, böyle dımdızlak ortada kalırsın.

Rusya’nın devreye girmesi, bütün dengeleri alt üst etti. Esad, daha küçük bir devletin başında da olsa kalıcı gibi ama Suriye’nin artık sınır komşumuz olması zor. Çünkü orada Ankara’nın kırmızı çizgi ilan ettiği Kürt devleti kuruluyor.

Batı da, Rusya da Suriye’de Kürtlerle işbirliği yapmaya mecbur. Çünkü bölgenin gerçek sahibi onlar ve milyonlarca Suriyeli’nin aksine kaçmıyor, toprakları için savaşıyorlar.

Amerika’nın Afganistan deneyimi, sahici olmayan silahlı güçlerin kofluğunu ortaya koydu. Irak’tan sonra Afganistan’da da milyarlarca dolar harcanarak kurulan ordular, kendilerinden sayıca az, donanım olarak zayıf güçler tarafından sinek gibi eziliverdi.

ANKARA SEYRETTİ

Kürtlerle ne Amerika’nın ne de Rusya’nın böyle bir sorunu var. Üstelik bölgenin tek laik gücünü oluşturuyorlar.

Türkiye, Suriye siyasetini önce mezhep, sonra da Kürt düşmanlığı üzerine kurduğu için bu gelişmeleri öngöremedi. Yanlış kurulan oyun planı ile sadece Suriye Kürtleri değil, Türkiye Kürtleri de düşman görüldü.

IŞİD bölgede kafa keser, Ezidi kadınları seks kölesi olarak satar, tecavüzler gerçekleştirirken Ankara, bu radikal unsurların Türkiye topraklarını rahatça kullanmasına izin ve imkan verdi. MİT TIR'ları, bugün kimi Amerikan gazetelerinin ‘ılımlı’ diye nitelemeye başladığı, radikal dinci gruplara silah taşıdı.

Kobani’de bir insanlık dramı yaşanırken Ankara umarsızca seyretti, "Bana ne Kobani’den" diyebildi.

Şimdi Washington’dan sonra Moskova da devrede ve ikisinin de temel amacı, Türkiye üzerinden radikal dinci gruplara giden lojistik desteği kesmek. Bunun için Ceraplus’a kadar uzanan bölgeyi de Arap unsurlarla desteklenen Kürt güçlerin alması şart.

TÜRKİYE YAPAYALNIZ

Erdoğan ve Ankara istediği kadar ‘YPG terörist’ desin, dinleyip ciddiye alan yok. Amerika da, Rusya da onlarla işbirliği içinde.

Artık o bölgede Rus uçakları cirit attığı, Rusya silahlı güçleri hala Suriye’nin meşru yönetimi olan Esad rejimi tarafından davet edildiği için, rejimin o bölgedeki tasarruflarına karşı Ankara çaresiz kalacaktır.

Bu durumun en kritik sonuçlarından biri, bölgede tutunamayacak olan köktendinci silahlı militanların Türkiye’ye sığınması olacaktır. Bunun ne sonuçlar doğuracağını ise ancak yaşayarak göreceğiz.

Suriye’de ve bölgede attığı her adımın tersi çıkan bir politikaya ‘‘Stratejik Derinlik’’ diyebilen bir anlayış, Türkiye’yi bölgede yapayalnız hale getirdi. Müttefik olarak kala kala Suudi Arabistan ve Katar kaldı.

Suriye’nin bugünkü tablosunda başta Türkiye olmak üzere kaybeden çok ama kazanan belli. Kürtler, bölgenin kilit gücü olarak yükselişte. Bunu görüp hesabını buna göre yapmayanları sıkıntılı bir dönem bekliyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums