AKP-CHP koalisyonu ve Öcalan dahil af

  • 27.06.2015 00:00

 Yolsuzluk dosyaları Demokles’in kılıcı gibi kafasının tepesinde sallandıkça Cumhurbaşkanı Erdoğan huzur bulmayacaktır. Türkiye’nin mevcut yapısı da yolsuzlukların hesabının herhangi bir Batı ülkesinde olduğu gibi sorulmasına imkan vermeyecektir.

 Bu tabloda, Kürt meselesini masadan kaldırıp atmayan, çözüm sürecini Meclis’e taşıyacak bir AKP-CHP koalisyonu Türkiye’yi rahatlatır, demokratikleşme ve normalleşmenin önünü açar.

 AKP’nin 17-25 Aralık döneminde hukuk devletine indirdiği darbeler ancak böyle ortadan kaldırılabilir. Önceliği hukuk devleti ve ekonomide restorasyon olacak bu ortaklığın bir başka hedefi, Kürt Sorunu’nu da hukuk kuralları içinde çözmek olmalıdır.

 PKK SİLAH BIRAKMAZ

 IŞİD belası ortaya çıktığından beri vurguladığım gibi, çeteler Kürt sivilleri kadın-çocuk demeden katlederken PKK’nin silah bırakması hayal bile edilemez. Bunun gerçekleşmesi artık çok zor. En azından Suriye ve Irak Kürdiastan’ın da artık Kürtlerin silahlı gücü olarak devam edecektir.

 Ancak aradan geçen zamanda Türkiye’nin sorunun çözümünde gerekli adımları atamaması, Kürt meselesini daha da uluslararası bir hale getirdi. Kürt meselesi artık Türkiye-Suriye-Irak ve İran kadar Amerika Birleşik Devletleri’ni, Fransa’yı, Almanya’yı daha yakından ilgilendirir hale geldi.

 Amerika, Abdullah Öcalan’ı yakalayıp Türkiye’ye teslim ettiği günden beri sorunun aktif parçasıydı. Suriye ve Irak’ta başta YPG olmak üzere Kürtlerle giriştiği ittifak sonucu katılımı daha da arttı. Washington’ın beklentisi, AKP kurucularının kendilerine verdikleri demokratikleşme, ılımlı İslam modeli olma ve Kürt meselesini çözmekti.

 AKP kendini güçlü hissettikçe bu sözleri unuttu, anti-Batı bir söylem tutturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sykes-Picot anlaşmasına yönelik sözleri Türkiye’nin Batı ittifakı ile mesafesinin giderek açıldığının göstergesi.

 Şu anda ortada garip bir tablo var: NATO’nun en büyük ortağı Amerika Birleşik Devletleri, bölgede IŞİD’e karşı Kürtlerle ittifak yapıp hava saldırı gücü sağlıyor. NATO üyelerinin genelindeki kanaat ise, organizasyonun ikinci büyük ordusuna sahip Türkiye’nin IŞİD’le işbirliği yaptığı yolunda.

 HUKUK YENİDEN İNŞA EDİLMELİ

 Türkiye’yi diğer müslüman ülkelerden ayıran en önemli iki unsur, NATO ve Avrupa Birliği süreciyle Batı medeniyetine demirlemiş olmasıydı. Avrupa Birliği demiri kopmak üzere, NATO ile ilişkiler bulutlu. Bu demirleri kaybeden Türkiye’nin nerelere sürüklenebileceği meçhul.

 Ortada görünen bir başka gerçek, Türkiye’nin bu meseleyi kendi çözmezse uluslararası sistemin bir şekilde çözeceği. AKP’nin anti-Batı söylemi sürdükçe, bu olasılığın yüksekliği de giderek artıyor.

 Bu riski atlatmanın yolu, demokratikleşme ve hukuku yeniden inşaadan geçiyor. Bunun için de Erdoğan’ın rahatlaması, AKP’nin sürekli yolsuzluklar konusunda tetikte olmaktan çıkması gerekiyor.

 AKP-CHP koalisyonu, HDP’nin de destekleyeceği bir genel af çıkararak hem AKP’yi, hem de dağdaki PKK’lileri rahatlatacak bir yol bulabilir. Yeni bir dönemin yolunu açma fırsatı Meclis’in elinde.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums