Erdoğan’ın yolu: Ya AKP’li iktidar ya kaos

  • 9.02.2015 00:00

 Başbakan Davutoğlu’nun konuşması Saray’ın telkinleriyle hazırlanmıştı belli ki... Havuz medyasının manşetlerinin de aynı üst akıl telkiniyle atıldığı anlaşılıyordu. Ortak mesaj AKP’nin birinciliği, koalisyonun kötülüğü ve erken seçim üzerineydi.

 
Anayasa, seçim sonrası hükümet kurma çalışmaları için 45 gün süre veriyor. Bu süre sonunda hükümet kurulamazsa, tarafsız olacağı düşünülen cumhurbaşkanına Meclisi fesih yetkisi tanıyor. Anayasa’nın bunu düzenleyen 116’ncı maddesi şöyle:
 
“Bakanlar Kurulunun, 110’uncu maddede belirtilen güvenoyunu alamaması ve 99’uncu veya 111 inci maddeler uyarınca güvensizlik oyuyla düşürülmesi hallerinde; kırkbeş gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı veya kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.”
 
KAOS VE İSTİKRARSIZLIK!
 
AKP’nin yüzde 40 ile birinci parti çıkması nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümet kurma görevini Ahmet Davutoğlu’na verecektir. Davutoğlu, koalisyon kuramazsa ki, MHP’nin açıklamaları bir koalisyona yeşil ışık yakıyor, azınlık hükümeti kurup Meclis Başkanlığı’na verecektir.

Bu hükümet given oyu alamazsa Erdoğan, erken seçim kararı alacak ve Türkiye yeni bir seçime AKP’li hükümetle girecektir.
 
Erdoğan’ın kafasındaki planın seçmeni, iş dünyasını kaos ve istikrarsızlıkla terbiye etmek istediği anlaşılıyor. Olası bir erken seçimde altını oymayı hedefleyeceği tek parti MHP olacaktır, çünkü CHP ve bugünkü HDP tabanından oy alması mümkün olmayacaktır.
 
Bu planın AKP açısından geri tepme ihtimali de yüksektir çünkü tek başına iktidarı ülkenin istikrarından önde tuttuğunu göstermektedir. AKP’nin iplerini Erdoğan elinde tuttuğu sürece, herhangi bir partinin onunla seçim platformunda yaptığı vaadler doğrultusunda koalisyon yapması mümkün olmayacaktır.
 
GÜL'E YER AÇMAMAK İÇİN!
 
Kürtler’den aldığı oyun neredeyse tamamını kaybeden, İstanbul ve İzmir’de ciddi oranda eriyen AKP’nin tabanı olası bir erken seçimde bu seçimdeki kadar faaliyet gösteremeyecek, seçim hileleri en alt seviyeye inecektir. Ayrıca AKP tabanında da Erdoğan’ın iktidar hırsından yorgunluk baş göstercektir ki, bu seçimde bunu açıkça gördük.
 
Erdoğan’ın Abdullah Gül’e yer açılmaması için Davutoğlu ile devam kararı aldığı açıkça anlaşılıyor. Burada AKP’nin kendi varlığını koruyup koruyamacağı önem taşıyor.
 
Saray’dan görece bağımsız, uzlaşmacı üsluplu bir Abdullah Gül, Kürt meselesinden hukuksuzluklara kadar bir çok konuda gerilim düşürebilecek tek isim olarak öne çıkıyor açıkçası.

Erdoğan’ın seçtiği yol, Türkiye açısından riskli ve toplumdaki bölünmeyi daha da derinleştireceği açık

Ülkeyi Erdoğancılar ve karşıtları olarak bölme taktiğinin geldiği nokta burası. HDP’yi baraj altı bırakma planları sökmeyecek ve AKP her yeni seçimde daha da eriyecektir. Erdoğan için dönüşü olmayan yolculuk başlamıştır.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums