İşte yeni Türkiye Saray’da tek başına

  • 8.02.2015 00:00

 Bu seçimin ilk sonucu, yeminini açıkça çiğneyip meydan meydan AKP’ye oy isteyen Tayyip Erdoğan’ın ağır bir yenilgi aldığı ve başkanlık sistemine ulaşmak bir yana tek başına iktidar şansını elden kaçırdığı gerçeğidir.


Evet, AKP yolsuzluk ve hukuksuzluklara rağmen yüzde 40’ın üzerinde oy almıştır ama bu oyun içinde devletin tüm imkanlarının seferber edilmesi ve çeşitli seçim hileleri de vardır. Adil bir seçim düzeninde AKP’nin bu oya ulaşması mümkün olmayacaktır.

Seçimin ikinci sonucu HDP’nin Türkiye partisi olduğudur. HDP bölgede AKP’yi silip süpürmekle kalmadı, İstanbul, İzmir, Gaziantep gibi kentlerde oyunu ciddi biçimde artırdı. Her türlü provokasyon, saldırı ve sansürün hedefi oldu HDP… Devlet tüm gücünü bu partinin barajı aşmasını engellemek üzere kullandı. HDP oyuna gelmedi, inadına barış dedi ve müthiş bir sonuca imza attı.

HDP’nin bu başarıya ulaşmaktaki en büyük kozu, Demirtaş’ın basit bir sloganıydı: Seni başkan yaptırmayacağız. Bu slogan HDP’nin AKP ile işbirliği yapabileceği kuşkusu taşıyan kentli kesimi ikna etti ve bu destekle HDP barajın üstüne çıktı.

CHP’nin umduğunu bulamamasında yüksek baraj nedeniyle HDP’ye akan oyların payı oldu. Bir kısım kentli seçmen Erdoğan ve AKP’nin önünü kesmek için HDP’ye yöneldi.

Bu sonuç,Türkiye için yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor. Bürokrasiden, yargıya yayılan hukuksuzluk, usulsüzlük dönemi sona eriyor ve Türkiye karanlık bir sürecin ardından aydınlığa adımını atıyor.

Seçim sonucu, Kürtlerin Türkiye ile birlikte yaşama azmini göstererek barışın kalıcı bir şekilde kurulması yolunu açtı. Bu tabloda muhalefet ortak aklı kullanırsa, temel yasaları sil baştan ele almak, partizanlığı sona erdirmek, hem de darbe düzeninin kurduğu yüzde 10 barajını ortadan kaldırmak fırsatına sahip olacaktır.

Bu sonuç, yolsuzluklardan hesap sorulması, Meclis’teki otomatik yasa çıkarma döneminin sona ermesi anlamına geliyor.

Türkiye halkı, demokrasiye sahip çıktığını gösterirken yöneticilerden daha sakin ve sağduyulu davranarak bu ülkede umudun sona ermediğini ortaya koydu.

Seçim sonucu Erdoğan’ın planlarını, hesaplarını alt üst etti. Halk, cumhurbaşkanının günlük siyasete müdahil olmasından duyduğu rahatsızlığı açıkça gösterdi. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın ortak çalışmaları AKP’deki oy kaybını durdurmaya yetmedi. AKP, Ankara hariç tüm Türkiye’de oy kaybetti.

Bu sonuç, HDP için bir fırsat olduğu kadar ciddi bir sorumluluk da yüklüyor. Seçim gününe kadar gösterdiği olgunluğu, çalışkanlığı devam ettirip emanet aldığı oyları korumak ve daha da artırma yükümlülüğü ile karşı karşıya.

Ortada gerçek şu: Seçim sonucunu veren haritalar Türkiye’nin parçalı bir yapıda olduğunu ortaya koyuyor. Bu seçim haritayı daha dengeli hale getirmek için bir fırsat olmalı.

Sonuç itibariyle bu halk onu başkan yaptırmadı, çoğunluğunu elinden aldı ve keyfi yönetime yeter artık dedi.

Artık Saray’ın işi zor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums