Avrupa’daki Kürtler umutlu ve kuşkulu

  • 19.03.2015 00:00

 Avrupa çapında Kürtler müthiş bir organizasyona girişmiş durumda. Binlerce kişi; Kürtler, Aleviler, Süryaniler, Ezidiler, seçimde oy kullanmak için konsolosluklarda kayıt olmak üzere kelimenin tam anlamıyla seferber olmuş durumda.


Kürtlerin Avrupa’daki seçmenlerden beklentileri 400 bin oy civarında. Sıkıntısı ise burada kullanılacak oyların güvenliğinde. Kullanılan oy kutularının gece değiştirilip iktidara mutlak çoğunluk sağlayacak zarflı kutuların Ankara’ya gönderilmeyeceğinin garantisi yok. Ama bu kuşku kimsenin heyecan ve seçim katılma arzusunu kırmıyor. KNK’nın Brüksel’deki tarihi binasında Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal ile sohbet ediyoruz. İkisi de HDP’nin barajı aşacağından ve 8 Haziran sabahı Türkiye’de yeni bir dönemin başlayacağından eminler.

16 yıl önce Türkiye’den ayrılıp bu topraklara gelen iki sürgün siyasetçi onlar. Bir daha doğduğu topraklara dönme fırsatları olmamış. Müzakere sürecinin devam ediyor olmasının bile bir garantisi yok onlar için çünkü bu coğrafyada her şeyin bir gecede değişebileceğini çok iyi biliyorlar.

DİKTATÖRLÜĞE İZİN VERMEZLER

İkisi de, Kobane’den sonra Avrupa’da Kürtlere bakışın tamamen değiştiği ve düne kadar kendilerine kapalı olan kapıların birer birer açıldığı konusunda hemfikir.

Seçimden sonra Türkiye’deki siyasi tablonun tamamen değişeceği, HDP’nin oyun kurucu bir parti olarak sahneye çıkacağı konusunda da eminler. Selahattin Demirtaş’ın tek cümlelik grup toplantısını büyük bir memnuniyet ifadesiyle anlatıyorlar.

Kürtler ile AKP arasında başkanlık sistemi üzerinde gizli bir anlaşma olduğu iddialarına gülüp geçiyorlar. Böyle bir iddianın bile 40 yıldır sürdürdükleri siyasi mücadeleye hakaret anlamına geleceğini ifade ediyorlar. Erdoğan’ın Türkiye’de diktatörlük benzeri bir siyasi sistem kurma peşinde olduğunu, Kürt siyasi hareketinin buna kesinlikle izin vermeyeceğini belirtiyorlar.

HDP için hedefleri yüzde 10 barajının çok çok üzerinde. HDP’nin yüzde 10’un üzerinde alacağı her oyun AKP’nin tek başına iktidar olma şansına darbe vuracağını vurguluyorlar ve HDP ile Türkiye’de Avrupa Birliği standartlarında çoğulcu bir demokrasi döneminin açılacağını söylüyorlar.

Brüksel’de konuştuğum bu iki usta siyasetçi, Abdullah Öcalan ve kendilerinin siyasi görüşlerinin geçen zaman sürecinde nasıl evrildiğinin, demokratik bir olgunluğa ulaştığının altını çiziyorlar.

8 HAZİRAN'DA YENİ BİR TÜRKİYE

Türkiye’nin Kürtleri birlikte yaşam istiyorlar. Ama bunu herkesin inancına, kimliğine, yaşam biçimine saygı içerisinde yürütmenin önemini vurguluyorlar. İspanya’dan daha demokratik bir yerel yönetim modeli oluşturmak gerektiğini anlatıyorlar.

Brüksel’in küçük bir İtalyan lokantasında başladığımız sohbet, KNK binasının tarih kokan odasında 3-4 saati aşkın sürüyor. Hedefler, umutlar, hayaller paylaşılıyor.

8 Haziran sabahı yeni bir Türkiye’ye uyanacağımız kesin. HDP, teşkilatı, gönüllüleri ile sandık güvenliğini sağlama, oyların çalınmasına izin vermeme konusunda kararlı. AKP’nin HDP’den çekinmesi doğru bence. Dinamik bir muhalefetle karşı karşıya...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums