Tebrikler Hasan Abi…

  • 14.03.2015 00:00

Batılı anlamda gazeteciliği Türkiye’deki nadir örneklerinden. Mesleğini ve değerlerini hep önde tutan, çalışkan, cesur, bir kuyumcu gibi titiz, bir yargıç kadar vicdanlı ve hakiki gazeteci. Bir de iflah olmaz bir Galatasaraylı… Gazete yönetirken de, yazı yazarken de hep çığır açan bir gazeteci oldu.


Cumhuriyet’i dönüştürüp toplumun farklı kesimleriyle barıştırırken de, Türkiye’nin parlak isimlerini bir çatı altında toplarken de, bugün Türkiye medyasında ‘usta’ denilen gazetecilerin gelişimine destek verirken de çığır açmıştı.

Ben Hasan Cemal’le birlikte çalışma şansına, habercilik duygusuna, yazısına titizlenmesine, haber için dünyanın bir ucuna sesini çıkarmadan gidişine tanıklık ettim. Hataları yok muydu? Hangimizin yok ki… Türkiye’de aktif gazetecilik yapıyorsanız, önemli veya büyük gazeteleri yönetmişseniz, mutlaka yanlış yapmışsınızdır. İş yapmanın kaçınılmaz sonucudur yanlış yapmak.

MESLEĞİN TARİHİNE GEÇEN İSİM

Hasan Cemal sonuç itibariyle sevapları günahlarının fersah fersah ötesinde olan bir gazetecidir. Türkiye’de bu mesleğin tarihine geçmeyi hak etmiş bir isimdir. Bugün artık esamesi okunmayan merkez medyadan sürülmüş olması bile onun bu meslekteki yerini göstermeye yeterlidir aslında.

Evet, Hasan abimiz önceki gece Harvard Üniversitesi Nieman Vakfı’nın Vicdan ve Dürüstlük Ödülü’nü aldı. Büyük bir onur. Hem kendisi için, hem de bu meslekte onu örnek alan yüzlerce meslektaş için. Yazdıklarının, yaptıklarının boşa gitmediğinin, bir yankı yarattığının açık göstergesi. Hasan Cemal adı bu ödülü almaya hak kazanmış ünlü Amerikalı gazetecilerle birlikte anılacak.

Türkiye’nin adı basın ve ifade özgürlüğü konusunda giderek seviye kaybedip itibarı sıfırlanmışken, meslek yalakalık ve utanmazlık belgeseli haline gelmişken, bir abimizin böyle bir ödüle layık görülmesi hem umut verici hem de gurur verici.

ÇOCUKLARINA EN GÜZEL MİRAS 

Kimilerinin adı hırsızlarla, darbecilerle birlikte anılırken onun adı özgürlükçü, dürüst gazetecilerin arasında hak ettiği yeri buldu. Çocuklarına bırakacağı daha güzel bir miras olabilir mi… Sözü Hasan Cemal’e bırakayım ve abimizin ödül töreninde yaptığı konuşmadan şu alıntıyı yapayım:

“Bu ödülün yalnız benim için değil, Türkiye’deki meslektaşlarım için de anlamlı olduğuna inanıyorum.

Türkiye’deki meslektaşlarım derken; en azından bugün hâlâ kendi vicdanlarını dinleyebilen, hâlâ iktidar sahiplerinden hesap sorabilen ve hâlâ kendi işlerini riske edebilen, hatta bazen kendi özgürlüklerini tehlikeye atabilen gazeteci meslektaşlarım var aklımda.

George Orwell der ki: “Özgürlük başkalarının duymak istemedikleri şeyleri söyleyebilmektir.” Hiç kuşkunuz olmasın. Türkiye’de bugün hâlâ böyle bir özgürlüğe sahip çıkan, böyle bir özgürlük anlayışını güçlendirmek isteyen meslektaşlarım var.’’

Evet, Hasan Cemal mesleğe inanan gazeteci milletine; içinin karardığı, umudunun tükenmeye başladığı bir anda “Umut tükenmez” dedi. Tebrik ediyor, ayakta alkışlıyorum. Ödül komitesini de bu isabetli seçimi nedeniyle kutluyorum.

.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums