Bravo Haluk Dinçer’e ‘‘Kral çıplak’’ dedi

  • 23.01.2015 00:00

 Hemen herkesin Erdoğan korkusundan karakolda doğru söyleyip mahkemede şaştığı bir ülkeye döndük. Reklamcısından dizi oyuncusuna, iş adamından gazetecisine kadar her türlü kıvırtma örneğine rastladığımız bu ülkenin hali, ifade özgürlüğü üzerindeki baskı kadar, insan kalitesi hakkında da önemli bir gösterge haline gelmiş durumda.


Erich Fromm’un yıllar önce ortaya koyduğu, “Yeni bir insan ve yeni bir topluma geçişin tek yolu, herşeyi elde etmek, onlara egemen olmak biçiminde beliren ve kar tutkusu, açgözlülük, bir de ihtiras demek olan ‘sahip olmak’ karakterini inkar etmekten geçer. İnsanlar onları huzura, mutluluğa ve diğer insan kardeşlerini sevmeye yöneltecek olan ‘olmak’ biçimli bir dünya görüşüne geçemedikleri sürece, kurtulmaları mümkün değildir” görüşünün çok uzağındayız.

İslami düşünceye sahip insanların bile ‘sahip olma’yı, ‘olmak’a tercih ettiği, bu uğurda her türlü rezilliği gerçekleştirdiğine tanıklık ediyoruz. Türkiye, bu yüzleşmeyi yaşamadan, bunun bedelini ödemeden belli ki bu kimlik krizini aşamayacak.

Herkes susmuyor elbette. TÜSİAD’ın dün görevi bırakmak zorunda kalan Başkanı Haluk Dinçer bunlardan biri. Veda konuşması ustaca hazırlanmış bir demokrasi bildirgesi gibiydi. Cumhuriyet’in birikimlerine ve laiklik ilkesine sahip çıkan Dinçer, şu mesajları verdi:

DİN VE SİYASET AYRIMI

-Dünyada şok etkisi yaratan Paris’teki olaylar üzerine çalışmalar başladı. Görüşler tartışılıyor. Paris katliamının laikliğe saldırı olduğu gözüküyor. Bir yandan Avrupa’da Müslüman topluluğunun zaafları sosyal ayrışmanın sıkıntıları mevcut. Bu unsurlar farklı kültürlerin bir arada yaşamasını zorlaştırıyor.

-Terörizmle her şekilde mücadele edilmelidir. Terörizme yol açan nedenler iyi görülmelidir. Bir hukuk devletinde hangi söylemlerin suç unsuru olduğu hukuk çerçevesinde değerlendirilir. Keyfi sınırlamalar ifade özgürlüğünü ortadan kaldırır.

-Laikliğin, din ve siyasetin ayrı tutulmasının önemini de demokratikleşmede daha iyi anladık. Siyaset insanların özel yaşamı ve ruhani yaşamıyla ilgilenmez. Laiklik ilkelerine sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum.

-Türkiye kendi tarihsel deneyimine sadık kalarak bu mücadelenin tarafı olabilir. Bunu yapabildiği ölçüde kendi deneyimine özgün bir konuma gelecektir.

-Önümüzde AB’yle ilişkilerde mevzuat uyumu başta kamu ihaleleri olmak üzere yeni başlıkların açıklaması gündem maddeleri var. Bu çabalarımızla bir fark da yaratıyoruz. Üyesi olduğumuz AB’yle mücadele sürecimizi destekliyoruz. Önemli reform girişimleri yarıda kaldı. Orta gelir tuzağının kıyısındayız.

İktidar kanadında rahatsızlık yaratacak bu sözler, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun çarpıcı bir özeti. Bu ülke içinde bulunduğu açmazı, doğruları söyleyen insan sayısı arttıkça aşabilecek ancak. Ağzına sağlık sayın Haluk Dinçer…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums