Urla’da ne oldu

  • 4.03.2014 00:00

 Yerel seçim tarihi yaklaştıkça, siyasi partilerin faaliyetleri de hızlanıyor. Her parti belediye başkan adaylarının tanıtımını yapmak ve daha çok oy almalarını sağlamak için imkânları doğrultusunda çalışmalar yürütüyorlar. Demokratik zeminde yürütülen siyasi çalışmaların olmazsa olmaz koşulu gerekli “güvenli ortamın” sağlanmasıdır. İstenen şey, her partinin tüm Türkiye’de, herhangi bir engelleme ile karşılaşmadan çalışmalarını sürdürmesidir. Geçen günlerde İzmir’in Urla ilçesinde meydana gelen olaylar, “seçim güvenliğine” yönelik bazı kuşkuların gündeme gelmesini sağlamıştır.


Bu sahil kentinde ne oldu?


23 Şubat 2014 tarihinde, Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin seçim bürosunun açılış töreni vardı. Urla’da yaşayan partililer açılışı gerçekleştirmek için biraraya gelmişlerdi. Dışarıdan gelenlerin sayısı on kişiyi geçmiyordu. Türkiye’nin her yerinde, her partinin gerçekleştirebileceği bir açılıştan söz ediyoruz. Önceden hazırlık yaptıkları anlaşılan bir grup, taşlı ve sopalı saldırı için harekete geçer. Kalabalık “Urla’ya Kürtler giremez” gibi ırkçı sloganlar atarak, HDP’nin seçim bürosuna ve otobüsüne saldırır. Bu sırada yedi kişi yaralanır. Saldırganlar polisin müdahalesiyle dağılır.


Geçen perşembe günü bir kez daha Urla, provokatörlerin eylemlerine sahne olur. HDP İzmir İl Örgütü öncülüğündeki bir araç konvoyu, Urla’da yaşayan partililere moral vermek ve çalışmalarına destek olmak için kente doğru harekete geçer. Ancak ilçeye girmek mümkün değildir. Şehrin girişinde polis barikatıyla karşılaşırlar. Kalabalık bu durumu protesto etmek için oturma eylemi yapar. Bu sırada siyah giyimli iki kişi, yakındaki yüksek bir yerden partililere ses bombası atar. Tesadüf sonucu bombalar boş bir alanda patlar.


Uzun pazarlıklardan sonra tek bir aracın ilçeye girmesine izin verilir.


Kışkırtıcılar işbaşındadır. Motosikletlerle dolaşarak “PKK’nin şehri basacağı” yalanını yayarlar. Yetmez, cami hoparlörlerinden bu yönde anonslar yaptırılır. Amaçları halkı galeyana getirmektir.


İlçede adeta olağanüstü hâl ilan edilir; kepenkler kapatılır, okullar tatil edilir.


İki yüz kişilik grup “Burası Urla, buradan çıkış yok” sloganı atarak bir kez daha HDP’nin seçim bürosuna doğru yürür. Büroda bulunanların can güvenliği tehlikededir. Polis, herhangi bir müdahalede bulunmaz. Ancak güvenlik güçleri HDP heyetine aynı titizlikle(!) yaklaşmaz. Konvoyda bulunanlara gaz ve tazyikli su ile müdahale eder. Bir avuç saldırganın istediği olmuştur. HDP konvoyu kente giremeden geri dönmek zorunda kalır.


Şehmus Günaydındeneyimli bir bürokrattır. Çeşitli ilçelerde kaymakamlık yapmış, yanı sıra Bitlis, Urfa ve Aydın illerinde vali yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. Öte yandan yıllar önce, Doğru Yol Partisi’nden Batman belediye başkan adayı olarak seçimlere katılmıştır. Anlayacağınız siyasete de yabancı biri değildir. Dolayısıyla seçim çalışmalarının eşit ve özgür koşullarda yapılmasının ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Ne yazık ki, şu anda kaymakamlık yaptığı Urla İlçesi’nde “seçim güvenliğinin” sağlanmadığını görmekteyiz. Kışkırtıcılar saldırıya bir gün önce hazırlandıkları hâlde önlemler alınmamış, bozgunculara rahat davranma imkânı tanınmıştır. Sonunda Türkiye’nin bir partisi, Türkiye’nin bir ilçesinde rahatça siyasi çalışma yürütememiştir. Şiddet ve baskı ile bir partinin “seçim faaliyeti” engellenmiştir.



enversezgin54@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums